Policejní reforma po ukrajinsku

Nejen u nás je v jednom kuse reforma policie. Na Ukrajině novopečení policisté, kteří připomínají spíše národní gardu, zastřelili při zatýkání muže a utekli. Obyvatelé městečka vyšli do ulic a udělali v něm malou revoluci.

Mladí, bez speciálního vzdělání, jen s tříměsíčním rychlokurzem. Zato v amerických uniformách, darovaných americkou ambasádou, a japonských automobilech, poslaných z Tokia jako náhrada za znečišťování ovzduší podle Kjótského protokolu. A s platem dvakrát tak vysokým, než příslušníci stále ještě existující milice. Nechybí jim vlastenecké nadšení a sebevědomí, přestože Zákon o policii, který definuje jejich práva a povinnosti, ještě nezačal platit. Takže pokud třeba přijedou k dopravní nehodě, stejně musí volat „staré“ milicionáře, kteří jim vše zdokumentují a sepíšou protokoly. Zatímco prezident Porošenko považuje vznik nové policie v americkém stylu za „novou tvář Ukrajiny“, na ukrajinských sociálních sítích se o nových strážcích zákona objevují ironické poznámky typu, že mladíci a mladice, jejichž působení zatím připomíná spíše gardisty za výjimečného stavu, jakoby z oka vypadli hercům ze seriálu Policejní akademie. Jenomže po tom, co se stalo v noci na 24. Srpna v městečku Krivoe Ozero v Nikolajevské oblasti, která se rozprostírá na jihovýchodě země, u pobřeží Černého moře, se vtipy o novopečených policistech změnily v nenávistné výkřiky a nadávky.

V inkriminovaný večer, nebo spíše noc, došlo ke konfliktu mezi dvaatřicetiletým Alexandrem Cukermanem, jeho manželkou a taxikářem, který je vezl. Co se stalo, není zcela jasné, ale média se přiklánějí verzi sousedů, že Cukerman přistihl svou ženu in flagranti s taxikářem v jeho voze a došlo k hádce. Hádce dosti ostré, protože taxikář i Cukermanova nevěrná žena zavolali na pomoc policie, takže na místo dorazila dvě auta s osmi policisty. Cukermana, který v době jejich příjezdu spal – zřejmě opilý – ve vlastním autě zaparkovaném v garáži, vytáhli ven a začali jej mlátit hlava nehlava. Zaznělo několik výstřelů a Cukerman zůstal ležet před garáží mrtvý. Policisté, místo aby mu zavolali záchranku, jeho tělo odvezli rovnou do márnice a z místa utekli jako by se nechumelilo. Nepočítali ale s tím, že je viděli svědci.

Druhý den ráno, když se zpráva rozšířila po městě, vyšli jeho obyvatelé do ulic a začali ničit dopravní značky. Několika tisícový dav se poté násilím dostal na policejní stanici a vyvlekl policisty, kteří muže zabili, ven. Samosprávný výbor rozhodl, že tělo oběti bude převezeno na nezávislou expertizu do krajského města. Tam soudní lékař potvrdil, že se jednalo o vraždu.

Jak je vidět, nejsme jedinou zemí, kde policejní reforma moc nepovedla. Skandály nové kovbojské policie, která měla být výstavní skříní nové Ukrajiny, vyhrocují beztak napjatou atmosféru, kdy to čím dál tím více jiskří mezi prezidentem, parlamentem a vládou. A vlastně i mezi jednotlivými ministry. Jediný, kdo z toho může mít radost, jsou kriminální struktury. Už dlouho neměli svou černou práci tak ulehčenou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | pondělí 29.8.2016 15:54 | karma článku: 24,07 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42