Koupíme před volbami agitku „Smolensk“?

Ukázkovým způsobem přepisování historie je nový polský film Smolensk. V rozporu se závěry vyšetřovatelů a nahrávkami rozhovoru pilotů se snaží sejmout odpovědnost z polských politiků a hodit ji na ruské špióny.

Fraška kolem celovečerního výpravného filmu o katastrofě letadla z 10. dubna 2010, při které zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyňski i s 96členným doprovodem, připomíná absurditu posledních let před pádem komunizmu. Na jedné straně nebývalá pompa a sláva – na premiéře ve varšavské Národní opeře se sešla kompletní politická smetánka, pateticky se řečnilo a bouchalo šampaňským. Na straně druhé znechucení, odsudky a ostentativně projevovaný nezájem - ve varšavském multikině Galaxy si podle zpravodajského portálu GS24.pl. první dva dny čtvrtka vstupenku objednal jen jediný divák a novináři nenechali na filmu nit suchou. Proč tak zhurta?

Film je natočený na zakázku stranického sekretariátu vládnoucí strany Práva a spravedlnosti přesně podle „výsledků stranického vyšetřování katastrofy“. Jinými slovy podle fámy, kterou začal bezprostředně po pádu letadla Jaroslaw Kaczyňski a jeho spolustraníci šířit – a sice že před přistáním na palubě letadla vybuchla bomba, kterou tam narafičili zákeřní agenti ruských tajných služeb. Navzdory ověřeným informacím polských vyšetřovatelů, které jednoznačně dokládaly, že vinu za katastrofu nesou polští nejvyšší představitelé, kteří donutili piloty přistát přes jejich protesty a varování.

A fraška ve stylu reálného socialismu pokračovala. Bratr zesnulého prezidenta prohlásil, že „film by mělo vidět co nejvíce lidí, protože sděluje zaručenou pravdu o Smolensku a to je nesmírně důležité“. Korunu tomu dala ministryně školství Anna Zalewská, podle níž by snímek měli povinně vidět i žáci základních škol.

A tak mě napadá, že se určitě najde někdo z českých politiků, kdo se zasadí o koupi filmu a jeho uvedení do českých kin. Aby lidé poznali tu drsnou pravdu o pravé podstatě ruského Zla. Nejlépe před volbami.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | pátek 9.9.2016 15:30 | karma článku: 30,63 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42