Kníže přivolává apokalypsu

Ohranou gramofonovou desku, na které se v drážce zasekla jehla, připomíná vykřikování Karla Schwarzenberga o ruské apokalypse. Putin se nezastaví, získá celou Ukrajinu a všechny nás tu převálcuje. Při vší úctě ke starému pánovi už to nezní jako varování, ale jako by pan kníže svým křikem takový vývoj přivolával.

Ruský prezident Vladimir Putin chce celou Ukrajinu a také ji získá, tvrdí Karel Schwarzenberg. Příměří prý bude určitě porušeno, Putin si podmaní celou Ukrajinu a půjde dál na východ. Bývalý šéf české diplomacie a předseda TOP 09 takto pěkně po svém přilil olej do ohně během debaty o bezpečnostní situaci v pobaltských republikách na pozadí rusko-ukrajinské krize.

size="13pt"Putin to všechno prý udělá proto, že „není blázen a není blbý“. To bych tedy rád věděl, co by podle pana knížete udělal, kdyby blázen nebo dokonce blbý byl.

size="13pt"Ano, jedna věc je rázné varování. Varování racionální. Takové může za ideálních okolností skutečně pomoct a k něčemu vést. To, co předvádí náš kníže, už ovšem s racionalitou nemá společného ani co by se za nehet vešlo. Nesmyslné tlačení Ruska do kouta, které vyhovuje daleko více než Evropě Američanům, může být v této fázi už jenom kontraproduktivní.

size="13pt"O to, že se Rusko sotva podaří zničit nebo srazit na kolena, asi nikdo soudný vážně neuvažuje. Když se dva perou, třetí se směje a tím třetím je dnes bezpochyby USA. Protože ze sankcí, zbrojení a zvyšování nervózního napětí nic nemá ani Evropa ani Ukrajina. A až válka a krize skončí, budeme tu – na rozdíl od Američanů – žít vedle Ruska dál. Zbývající varianta je jen jedna: vyprovokovat jadernou katastrofu a tak trochu urychlit konec světa. A to by si snad ve svém bojovém zápalu nepřál ani pan kníže.

Autor: Pavel Horák | pondělí 20.4.2015 23:13 | karma článku: 35,54 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42