Kéž na Krym se mi vrátíš, malý námořníčku…

Ukrajinští námořníci mají válku v paži. Jejich důstojníci tajně hodují u nepřítele na Krymu. Zprávu odvážně převzala ČTK a otiskly překvapivě Lidovky. Odhodlají se k tomu i další česká média?

Kéž se mi vrátíš, malý námořníčku, kéž se mi vrátíš ze zámoří zpět. Vzpomeň, že čeká na tě náruč měkká, vzpomeň si, až zase obepluješ svět,“ zpívá se v legendární písni ze 30. let. Ta krásně smutná a roztoužená písnička se mi rozezněla v hlavě, když jsem si přečetl výňatky ze zprávy pracovní skupiny ustavené prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem, která měla za úkol prověřit hororové fámy, které o ukrajinském námořnictvu kolují nejen na černomořském pobřeží, ale po celé zemi. Představil jsem si opuštěné milenky osmahlých ukrajinských důstojníků na Krymu, které po zabrání poloostrova Ruskem osaměly a zpěvem námořnických písní lákají své milé zpět. A kontrolní zpráva prezidentské skupiny svědčí o tom, že jejich vábení padllo na úrodnou půdu. Důstojníci ukrajinského námořnictva ošlehaní mořskými vichry si nedělají z nepřátelství mezi Kyjevem a Ruskem těžkou hlavu a vesele si užívají dovolené tam, kde jsou zvyklí – přímo na okupovaném Krymu, takříkajíc v týlu nepřítele. A to přesto, že je před tím důrazně varovala ukrajinská vojenská rozvědka. Kolik důstojníků hodovalo a užívalo si na Krymu podle autorů zprávy není jasné. Jednalo se ale o stovky. Usvědčeno a potrestáno po návratu bylo jen 155 z nich.

A to jsou ještě ti vzornější – jiní námořníci z Oděsy prostě dezertují a nastoupí do služby k nepřátelskému, ruskému loďstvu, kde mají zhruba dvojnásobný žold. Jen za loňský rok jich bylo 559, od začátku letošního dalších 87. Velitelé často navíc po dezertérech ani nepátrají, ale raději se snaží zahladit stopy. Podle odhadů autorů zprávy dezertovalo na ruskou stranu přibližně osm tisíc ukrajinských vojáků.

Zpráva dále ostře vytýká veliteli námořnictva, že z 9000 námořníků byl právě jeho syn vybrán do jazykových kurzů v Kanadě, ačkoli nesplňoval předpoklad ovládat alespoň základy angličtiny. Ve štábu navíc slouží nevlastní dcera velitelova zástupce, což přímo odporuje protikorupčnímu zákonu. Dále byla odholena korupce v řádech milionů hřiven, časté případy výtržnictví a střelby opilých námořníků v kasárnách. Disciplina je podle zprávy „dlouhodobě neudržitelná“ a „podkopává obranyschopnost a reputaci Ukrajiny“.

Když se na tím člověk tak zamyslí, ani se těm naštvaným námořníkům nediví. Zásobování nefunguje, velení se válí kdoví kde, taková služba není ničím jiným než ztrátou času. Kdo by jim měl za takových podmínek za zlé, že podlehnou roztouženému volání krymských krasavic: „Kéž se mi vrátíš, malý námořníčku, kéž se mi vrátíš z Ukrajiny zpět. Vzpomeň, že čeká na tě náruč měkká, vzpomeň si, až zase obepluješ svět.“

Autor: Pavel Horák | pátek 11.3.2016 13:05 | karma článku: 35,35 | přečteno: 1464x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42