Jánošíkové z praporu Azov

Vojáci ukrajinského dobrovolnického praporu Azov na sebe upoutali pozornost tentokrát v Charkově, když začali krást vánoční stromky prodejcům a ve velkém je zdarma rozdávat kolemjdoucím.

„Sláva Ukrajině, veselé Vánoce!“ vykřikovali uniformované muži na chodce včera odpoledne v centru Charkova a nutili jim zdarma vánoční stromky, které předtím „zabavili“ jejich registrovaným prodejcům. A Charkované se pochopitelně nebránili, vždyť pořídit si Vánoční stromek přímo ve městě a nemuset jezdit koupit lacinější na venkov je pro mnohé Ukrajince v období dlouhodobé ekonomické krize nedosažitelný luxus.

„Vysvětlili jsme prodejcům, že stromky prodávají nezákonně a jménem praporu Azov jsme jim jejich stromky zabavili a rozdali kolemjdoucím Ukrajincům,“ citoval slova jednoho z novodobých Jánošíků zpravodajský portál gordonua.com. Deník Objektiv o incidentech napsal, že během nich došlo k potyčkám a fyzickému násilí, přestože veškeré dokumenty k prodeji měli prodejci naprosto v pořádku.“ Uniformované vlastenci pak lidem rozdali několik set jedlí a borovic.

Není to poprvé, co dobrovolníci z „občanského pluku“ Azov vzali zákon do vlastních rukou. Na současné Ukrajině jim nikdo neklade příliš velký odpor, protože si dobře uvědomuje, jaké by to mohlo mít následky. Struktura pluku, který neslavně proslul kvůli nacistickým názorům, tetování a nášivkám mnoha jeho bojovníků i násilným incidentům, totiž funguje podobně jako organizace Mafie. Na příslušníky dobrovolnických praporů jsou často krátcí i policisté, které nacionalisticky ladění bojovníci hlasitě obviňují z toho, že jsou „proruské putinovské svině“. Stále častější je také jejich napadání poslanců a prezidenta Porošenka, o němž přihlašují, že je „agent prezidenta Putina a zrádce Ukrajiny“. K dalšímu vyostření napětí přispěl skandál z vytunelovanými a zkrachovalými bankami, kvůli němuž přišlo u úspory a peníze z výplat před Vánoci tisíce lidí. Demonstrace proti současnému režimu jsou čím dál tím častější, nespokojenost lidí roste, stále častěji se začíná objevovat slovní spojení „Třetí Majdan“. Jak to tak vypadá, moc klidné Vánoce navzdory našemu srdečnému přání Ukrajinci letos mít nebudou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | pátek 16.12.2016 15:56 | karma článku: 31,42 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Putinovi kamarádi, kam se podíváš

24.11.2016 v 13:35 | Karma: 36,99