Chřipka jako tajná zbraň

Chřipka kosí Ukrajince po stovkách, navíc se stala zbraní na frontě na východě země. Vládní vojska tvrdí, že na chřipku zemřelo 300 povstalců, rebelové obviňují Kyjev, že na ně společně s Američany poslal smrtelný virus.

Nebývale krátká inkubační doba, silná rýma, která po třech dnech přechází v těžký oboustranný zánět plic doprovázený vysokými horečkami. Tak vypadá podivná chřipková nemoc, která řádí na Ukrajině. Mimořádně se jí daří mezi vojáky obou stran konfliktu, kteří v polních podmínkách nemohou dodržovat karanténu ani hygienu. Obě znepřátelené strany se navzájem obviňují, že epidemii mezi vojáky nedokázaly zabránit. Oficiální Kyjev hovoří o zmutovaném viru prasečí chřipky, verzí je však více.

Mezi separatisty se šíří fáma, že virus pomohli ukrajinské vládě vyvinout američtí vojenští specialisté, kteří kvůli tomu přijeli do tajné laboratoře nedaleko Charkova. Náměstek povstaleckého ministerstva obrany Eduard Basurin tvrdí, že má důkazy o tom, že na Ukrajině byl záměrně rozšířen virus smrtelné kalifornské chřipky. Tomu ovšem odporuje skutečnost, že chřipka si vyžádala více než 155 obětí po celé Ukrajině.

Epidemii podle lékařů nahrává to, že velká část Ukrajinců vychází jen s vypětím všech sil z životního minima, má problém zaplatit nájem, topení a jídlo, takže na ovoce a zeleninu nebo léky už nemá žádné prostředky.

Vzhledem k velkému počtu Ukrajinců, kteří po svátcích přijeli do Česka znovu pracovat, je pravděpodobné, že se „ukrajinská“ chřipka za nějaký čas rozšíří i k nám.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | pátek 29.1.2016 16:46 | karma článku: 18,43 | přečteno: 569x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42