Prasata všech zemí, nespojujte se...

"Já vystudoval základní školu. Potom sem chodil na tříletej učňák a byl sem tam pět let. Teď rovnám šroubky ve fabrice, velký do velkých krabiček a malý zas do těch menších... krabiček. Sice mám svůj vlastní byt .. vedle bytu mojí mamky.. ale stejně si tam občas chodím pro guláš. Chodím rád s klukama na pívo to se vždycky pak totálně zhulíme brčkem. Občas jedu do vedlejšího města, páč tam je Mekáč. A taky si myslím, že by ty cigáni měli jít do toho plinu."

Vesnické hospody a Facebook tím trpějí nejvíc. Čím? Ovečkovský syndrom. Tak jako I.P.Pavlov naučil své psy slintat nad rozsvíceným světlem, tito lidé slintají, prskají, bečí a frkají nad vyřknoutým slovem. A to slovo? Cikán.

Chudáčci pejsci ani nevěděli, proč vlastně slintají pokaždé, když se rozsvítí žárovka. Měli naučené jenom to, že skoro vždycky, když se to stalo, dostali něco dobrého na zub. Takoví lidé mají zase zafixovaný "fakt", že cikáni kradou, válejí se, jsou nebezpeční a nepřizpůsobiví, žijí na úkor státu a jeho obyvatel. Ale o pravdivosti této informace se nyní bavit nechci. Jenom by mě zajímalo, co se stane, až se jednou k rozsvícenému světlu nedostaví očekávané jídlo?

Nezastávám se jich. Nevyvracím lidské zkušenosti, koneckonců, sama mám zážitky takové, které by mě "opravňovaly" v nesnášenlivému, radikálnímu postavení proti nim. Vidím co se děje a nejsem slepá "pro-romistka". Uznávám, že procento "špatných" je v jejich komunitě mnohem větší, než u ostatních národnostních menšin (kde se kriminalita a nepřizpůsobivost objevuje také, mimochodem, kde ne?). Ano, Romové jsou podle mě hluční, nepořádní, většina z nich žije na sociálních dávkách, jsou nevychovaní, agresivní a obtěžujou obyvatele České Republiky. Většina. Ale...

Ale kdybych tohle pronesla někde ve vesnické hospodě, všichni zákazníci by mi začali tleskat a sklonili by se mi k nohám. Vůbec nikomu by nevadilo, že s Romem žádnou negativní ani pozitivní zkušenost nemá, že Roma viděl jenom z dálky v samoobsluze. Nezajímalo by nikoho, že to co jsem prohlásila neplatí na hlavu úplně každého z té obrovské skupiny, která sídlí po celém světě. Drb a pomluva se šíří rychlostí blesku. Je mi úplně jedno, co si kdo myslíte o této skupině obyvatel. Dobré na tom není to, že když nevíte, jakému člověku to říkáte, může to být klidně prototyp imaginárního autora prvního odstavce, který neumí pořádně do pěti počítat, nejdál byl dvacet kilometrů od svého rodného města a bydliště, o sobotách chlastá jak duha, hraje s nevíce inteligentními kamarády po hospodách karty a nosí dva týdny staré tričko se zaschlou svíčkovou.

Ono to pak jde jako lavina. Stačí si přečíst pár příspěvků v diskuzních fórech, aby to průměrně inteligentní člověk pochopil. Hlášky typu: "Cigáni do plinu", "Strýček Adolf forever" nebo "Vi svyně černý" mluví za vše. Facebook je plný hoaxů o porodu třináctileté romské dívky, která otěhotněla s vlastním otcem nebo okopírovaných složenek s 35 000 Kč vypsaných na paní Vlastu Horváthovou. Lidé se bouří a najednou to tu nápadně připomíná zvířátka z farmy G.Orwella. Všechno to hýká, mňouká, štěká, vrčí a slintá. Jen prasata se chopila příležitosti a hloupý dav okamžitě zmanipulovala. Jak to vlastně bylo, čtyři nohy dobré, dvě špatné?

Já bych byla jen hrozně nerada, kdyby to tu prasata zmanipulovala také. Protože jestli se lidi rozdělí na prasata a ovce, tak by se mohla opakovat historie. Nechtěla bych aby lidé za chvilku začali říkat: "Mám sousedův vlastní názor!"

Tenhle článek není o Cikánech a jejich chování ve společnosti. Je to o společnosti a její ovlivnitelnosti ať už médii, drby, pomluvami nebo fámy. Připomíná mi to trochu davové šílenství, kdy se člověk postaví doprostřed davu a řve, aniž by věděl proč. Tento člověk se však stává v mých očích prasetem (nebo ovcí) a já je snažně prosím: Prasata všech zemí, nespojujte se...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Linh Giang Pham Thai | pátek 18.11.2011 14:10 | karma článku: 24,54 | přečteno: 2763x