Dívejte se na věc trochu realisticky. Šance současné vládní koalice v příštích volbách spočívá v tom, že zde ještě pořád existuje početná skupina voličů, pro kterou jsou ANO a SPD nevolitelné. A ta bude hlasovat pro ODS, TOP09 a KDU-ČSL, STAN a Piráty, ať už budou v koalici, nebo samostatně. Pokud by ovšem TOP09 nebo KDU-ČSL šly do voleb samostatně a nezískaly potřebných 5%, jejich hlasy by propadly, kdežto v koalici Spolu by se zúročily.

Početná skupina? Spíš jen rodinní příslušníci.

JZ

ODS by měla prosazovat skutečně pravicovou politiku. Obnovení poplatků ve zdravotnictví, nízké daně, odbourání velké části sociálních dávek, zavedení výpovědi bez udání důvodu ze strany zaměstnavatele, postupné odbourávání byrokracie, důchodovou reformu, vůbec zjednodušení pracovního zákonodárství, atd.

Potíž je v tom, že tohle všechny by odmítly ANO, SPD i PRO. Okamurovci jsou populisti vystupující pod heslem po nás potopa, tak od nich nemůžeme čekat skutečné reformy.

Foto

Bohužel by to odmítlo dost z elektorátu lidovců (tací, o nichž kdysi Kalousek říkal, že jsou to socialisti, co chodí do kostela).

Foto

Uff... já se jenom obávám, že nejen papalášům u vás, ale napříč politickým spektrem jde především o prebendy než nějakou ideu a že jsou v tom moc zaháčkování. Mladou krev " k lizu" jen tak nepustí. Ještě bych dodal, že my co jsme kdysi dávno chodili volit ODS pravidelně tak to, že jsme měli rádi mnohem menší stát než je dneska pro nás bylo asi úplně nejvíc určující... ten zdravý Euroskepticismus přišel až časem.

Foto

Levicova ODS se pry posouva smerem do stredu. To by bylo jeste dobre, ODS jde vsak, bohuzel, stale vice doleva!

Zvysovani dani, zvysovani statniho dluhu, narust byrokracie ...

Spolu jen korunuje obecnou ubohost ODS. Strana, která si do svého čela zvolila politického troubu, slabocha a názorovou korouhvičku, kterou tam ještě navíc nechala, i když se jasně projevuje, že jeho názorové veletoče jí škodí, má být po zásluze zapomenuta.

RK

Nezmatkujte Maxi. Krize je za námi, inflace pod kontrolou, energie jdou dolů.... Je vidět, že jste mladý. Jediné, co dokázalo Babiše porazit, bylo právě sjednocení opozice a ne její drolení.

Inflace pod kontrolou, ale až poté, co nám všem odlehčila o dobrou třetinu z našich úspor. Tomu říkám vítězství....

JP

Dnes vůbec není doba na partikularismus, v případě autora článku podepřený vírou v zachování národní měny jako nejvyšší hodnoty. V naší zemi probíhá studená válka mezi populistickými hnutími (chce se mi napsat hnitími) směřujícími k autoritářství a těmi, kteří mají zájem na demokratickém vývoji. Nostalgie po zašlé slávě ODS je poněkud komická vzhledem k tomu, že si ten ústup zavinila sama. To odésácké velikášství je spíše zátěž k pochopení, co je v současné době zapotřebí. Kdyby došlo ke koaliční fúzi o jedno volební období dříve, nemuseli bychom zažívat úpadek, který způsobila Babišova éra.

Kdyby došlo ke koaliční fúzi o jedno volební období dříve, už bychom tu měli fašismus. Vy si totiž dost brutálně pletete, co je autoritářství a co je demokracie. A demokracie rozhodně není cenzura, vyhazování z práce a soudní procesy kvůli veřejně projevenému názoru, jejichž výsledky jsou nepodmíněná odnětí svobody.

Foto

Poprvé odešel sám a podruhé ho vyhodili. A jak dopadl Klaus junior v Trikolóře?

MR

Pokud by zde byla taková společenská rozmanitost a zázemí, tak jako za dob mocnářství a 1. republiky, tak by ze strany společnosti měla pravicová politika své silné zázemí, a navíc bylo by zde více silných politických stran.

Pokud tu nic takového není a nálady ve společnosti ovládají bulvární televize a media, jež vytváří politickou poptávku, tak ani návrat ke kořenům nic nezachrání. Premiér Fiala a jeho vláda si čistě adaptovala na tuto situaci a k tomu udržet republiku proti vlivu Ruska a v určitém kurzu, když kolem bývalé postsocialistické země opět upadají, pod vůdce oveček ... .

Pak je potřeba připomenout proč vznikla tato koalice a proti komu.

Zde je potřeba jít k jádru a počátku cesty, jež zavedl celou společnost do stavu rozpadu na suverénní jedince a jejich zájmy, a na část na lidi jež potřebují stát pomalu na všechno, tedy vůdce.

To je geneticky zakódované v životním vývoji, programu vytvoření osobnosti člověka, jež potřebuje určité podnětové prostředí a životní tlak. Od 2. světové války navíc ustupuje do pozadí vliv, levé mozkové hemisféry, a zdravého otcovského principu a lidského rodu. Učíme se epoše, kde vládne společnosti, západní, pravá hemisféra, kde je cit mateřský, ženský, kde je zájem děti, rodina, výchova, vzdělání a péče ... . Snaha chránit své dítě před tvrdostí života, ale právě ta vytváří z uhlí diamant, tedy z osobnost. Mladé generace vyrostlé v umělém řízeném prostředí, pak nemají cit, zkušenost, hodnoty, a při vstupu do reálného prostředí, pak dochází ke střetu z tolika "potlačovanou" druhou částí existence zde na Zemi, a to dynamickou, zdánlivě chaotickou realitou. Pak orientace na tituly, nikoliv i na vypracování od píky, kde je cit k pracovnímu a dalšímu prostředí, pak přenáší do ekonomiky a jinam, velký střet a nutnost to uměle pomocí zákonů, a dalších udržovat, čímž se posouvá samotné těžiště existence společnosti, podniků, oproti, tvrdé realitě v jiných zemích, kde není život tak řízen ... .

Foto

Máte iluze o první republice. Stát, který svrhl legitimního panovníka, prováděl pozemkové reformy, se znárodňováním spousty majetku, nenáviděl šlechtu, nepomohl Polsku, když ho chtěl zničit Lenin, měl jako nástupce TGM levičáka Beneše, takový stát žádnou pravicovou politiku nedělal!

MK

Konečně to někde zas řekl přímo. A ještě vyměnit signalistu, třeba za Kubu.

Foto

Babiš to už říká dlouho, že Kuba by byl na čele ODS lepší.

  • Počet článků 3
  • Celková karma 34,00
  • Průměrná čtenost 937x
Student zabývající se politikou a školstvím. Narodil se 3. října 2005 v Opavě. V letech 2020 – 2024 působil jako bloger a publicista v rámci Aktuálně.cz, od února 2024 zveřejňuje své texty především zde na iDNES. Člen ODS Praha 1.