Jak vidím sociální rozvrstvení naší společnosti?

V dobách diktatury proletariátu a později v období tzv. reálného socialismu se společnost dělila jednoduše na dvě skupiny- my a oni.

V současnosti, která se v rámci demokracie vyznačuje absolutní občanskou svobodou, hraničící až s anarchií se podle mého názoru společnost rozvrstvila.

V první řadě převažují normální občané ( populisticky nazývaní obyčejnými lidmi ), kteří pracují, starají se o rodinu a vytvářejí národní bohatství. Sem bych řadil i poživatele penzí a dále občany, kteří jsou dočasně nezaměstnaní a dodržují zákonná pravidla. Na okraji tohoto středu nalézáme osoby, které o práci nemají zájem a pohodlně využívají sociální dávky pro nezaměstnané, dále osoby bez domova na jedné straně a toxikomany na straně druhé.

V druhé řadě nacházíme početně sice slabou skupinu, o které se však mnoho povídá. Jsou to tzv. celebrity (z latiny cerebrum= mozek) a VIP ( very important persons). Je to sbírka  herců, zpěváků a bavičů, které by mnohdy nikdo neznal, nebýt bulvárních časopisů a ostatních medií. Tyto „důležité osoby“, až na výjimky, v zájmu svého zviditelnění odkrývají veřejnosti své soukromí i podrobnosti z intimního života. O jejich inteligenci lze někdy pochybovat.

Třetí a to významnou skupinu tvoří tzv. politici ( politika= správa věcí veřejných, správa obce, státu). Většinou jde o jedince s průměrnou inteligencí, kteří by se v praktickém životě obtížně živili, a proto hledají útočiště v politice. Jejich vize většinou nepřekračuje jedno volební období. Jejich akce je podřízena osobním a stranickým zájmům. Zájem státu a dobro občanů je příliš nezajímá.

A nyní hledejme východisko z této nastíněné situace. Byla reálná vize občanské společnosti tak, jak ji předkládal Václav Havel? Pochybuji.
 

Ladislav Peychl, 17. 6. 2015

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Peychl | středa 17.6.2015 17:35 | karma článku: 17,97 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Ladislav Peychl

Kam směřuje Evroopská Unie ?

16.5.2016 v 17:34 | Karma: 29,63

Ladislav Peychl

Kde skončil lékařský stav ?

27.4.2016 v 0:00 | Karma: 7,37

Ladislav Peychl

Akademici opět odhalují tvář

29.10.2015 v 11:22 | Karma: 39,82