Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TOP 09 – úspěch na papíře

Pravice, zdá se podle sociologického šetření Univerzity Palackého, definitivně porazila levici a spěje k novému vládnutí. Tentokrát by ovšem neřízeného koaličního partnera Stranu zelených nahradila strana mnohem spolehlivější - Kalouskova TOP 09. Té univerzita hned přisoudila 9,8% preferencí s přepočtem na 23 mandátů v poslaneckých lavicích. Právě tato položka je velmi zarážející. Zatímco například v  červencovém průzkumu agentury Factum Invenio  by TOP 09 sotva překročila magickou 5% hranici (5,2%), popř. dle agentury MEDIAN by se vůbec Kalouskovci do sněmovny nedostali (3,1%), univerzitní průzkum řadí tuto stranu mávnutím proutku téměř mezi favority voleb.

 Rád bych panu Swarzenbergovi a Kalouskovi poblahopřál k tomuto fenomenálnímu úspěchu, kdybych ovšem nebyl skeptický k věrohodnosti univerzitního průzkumu. Na základě telefonického hovoru, který jsem měl s Doc. Šaradínem, který průzkum vedl, je zřejmé, že celostátními průzkumy se olomoucká katedra politologie systematicky nezabývá. Ono totiž není levné udržovat celostátní tazatelskou síť. Najala si snad fakulta tazatele konkurenční agentury? Kdo jim to zaplatil? Spíše bych ale řekl, že se studenti pouze procvičili v sociologických metodách kvantitativního šetření. O tom svědčí i nízký vzorek populace, na kterém byl výzkum proveden. 800 respondentů zpravidla nereprezentuje volební populaci ČR. Mám tedy důvodnou pochybnost o tom, zda se vůbec jednalo o reprezentativní průzkum.

Na rozdíl např. od metodiky STEMu, tj. agentury, která dlouhodobě ve srovnání se skutečnými výsledky voleb bývá nejpřesnější, byl navíc výzkum proveden pouze na vzorku rozhodnutých voličů a voličů, kteří půjdou určitě volit. Jaksi se nebere v potaz poměrně velká skupina dosud nerozhodnutých voličů, které mohou výsledky voleb zcela změnit. Naopak zveřejnění téměř 10% preferencí TOP 09 může mít na tyto nerozhodnuté voliče velký vliv, když odpadne obava, že jejich hlas může propadnout. V této souvislosti zveřejnění univerzitního průzkumu trochu zavání účelovostí, a to zvláště tehdy připomeneme-li si výroky již jmenovaného šéfa šetření Doc. Šaradína z dubna t.r. o tom, že Kalouskův program „Zelená pro venkov patří k nejlepším programovým dokumentům české politiky vůbec“ (chat na Týdnu.cz). Základní sociologické pravidlo zní, že sociolog nesmí být předpojatý. Platí to i v tomto případě? Nevím, ale myslím si, že průzkum neměl být s ohledem na jeho kvalitu zveřejňován a měl zůstat akademickou záležitostí.   

Autor: Petr Petržílek | středa 5.8.2009 9:01 | karma článku: 14,80 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Petr Petržílek

160. výročí TGM

oslavili jsme další jubileum. Vzpomínáme na velkého muže českých dějin, člověka vzdělaného, niterně spojeného s duší národa, se smyslem pro vnitřní opravdovost a čestné jednání, pro právo rovné pro všechny bez ohledu na rasu, národnost, pohlaví nebo sociální postavení. Proto jeho představa demokracie byla spjata s ohledy sociálními a humanitními. Tyto ideály dal do vínku znovuzrozenému česko slovenskému státu. První kroky nového státu předznamenávají jeho další směřování. A byly to velké sociální reformy, které určovaly vnitřní směřování státu. Ve 30. letech nástupu totalitních režimů na všech světových stranách se Masarykovo Československo stalo ostrovem demokracie sociální a humanitní v moři bezpráví. Jeho demokratičtí západní spojenci ho v pudu sebezáchovy předhodili jako úplatek žlutohnědé bestii. Bohužel. Následovala mnohá desetiletí abonovaná mocí zla.

8.3.2010 v 15:30 | Karma: 8,08 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku dolů Peking II.

S ohledem na zájem čtenářů o tuto problematiku, mi dovolte ještě několik poznámek. Poslední desetiletí otřáslo dominancí Západu. Evropa zaostává hospodářsky, navíc se nedokáže chopit ani tak jasných úkolů, jako je třeba nutnost potlačit islámské teroristické sítě na starém kontinentě. Ekonomický hegemon, kterým je Čína, se zase podobá Japonsku v 80. letech, kdy velký nástup byl nakonec ukončen dlouhým obdobím stagnace, které se projevuje podnes a veřejný dluh je největší na světě, činí kolem 200% HDP.

17.2.2010 v 0:00 | Karma: 9,20 | Přečteno: 1805x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku tentokrát dolů Peking?

Světové hospodářství po Armagedonu odstartovaném pádem Lehman Brothers začala na jaře 2009 projevovat změny, které dávaly naději, že z toho nebude Velká deprese. Za jednu z hlavních příčin krize, jež začala v létě 2007, se všeobecně uvádí to, že centrální banky v čele s FEDem chrlily do ekonomiky spoustu financí za existence mimořádně nízké úrokové míry. A Joe Stiglitz také proto tvrdí, že se připravuje nový malér, zřejmě ještě horší, a to vinou finanční, jak oligarchie, tak byrokracie v čele s centrálními bankéři. Někteří jsou z toho značně nervózní, např. šéfové Bank of England a Bank of Canada. Nicméně je pravda, že masivní rozpočtové injekce a mimořádná opatření centrálních bank začala zabírat a akciové trhy ožily, jenomže jak dlouho to vydrží?

16.2.2010 v 12:10 | Karma: 12,28 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Zvládne to Zapatero?

Je nezodpovědné dráždit Evropany žvaněním, že už mají Velkou recesi za sebou, když roste počet lidí, kteří by chtěli, ale nemohou pracovat. HDP jde sice neviditelně nahoru, ale pověstné světlo v tunelu, pokud jde o zaměstnanost, není vidět. Poukazy na zdiskreditovaný ukazatel HDP vyvolává vztek hlavně u zaměstnanců, kterým se v noci zdává, že ráno mohou patřit mezi nezaměstnané.

4.2.2010 v 11:35 | Karma: 9,94 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Státníci v Kodani a magnáti v Davosu – peníze na prvním místě

Když se nejvlivnější deník světa rozhodl v den zahájení summitu v Dánsku uveřejnit velký hlavní článek s nadpisem, zda oligarchie je schopna připojit se účinně k úsilí osvícených politiků a veřejnosti zachránit přírodu a zlidštit umělé prostředí člověka, pak to rozhodně není žádná náhoda. Autor je z University of California a proslul bestsellerem "Collapse", který se považuje za jednu z nejdůležitějších podpor idejím, které propaguje mj. Al Gore.

18.12.2009 v 8:20 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik