Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státníci v Kodani a magnáti v Davosu – peníze na prvním místě

Když se nejvlivnější deník světa rozhodl v den zahájení summitu v Dánsku uveřejnit velký hlavní článek s nadpisem, zda oligarchie je schopna připojit se účinně k úsilí osvícených politiků a veřejnosti zachránit přírodu a zlidštit umělé prostředí člověka, pak to rozhodně není žádná náhoda. Autor je z University of California a proslul bestsellerem "Collapse", který se považuje za jednu z nejdůležitějších podpor idejím, které propaguje mj. Al Gore.

V Kodani jsou peníze také na prvním místě, jak správně řekl jinak světoznámý cvok a popleta V. Klaus, ovšem jsou to tahanice kolem financí, které poskytnou státní a nadstátní rozpočty. Jde tam mj. o to, zda půjde ze Západu do ostatního světa $100 miliard či několik stovek $ miliard. To je samozřejmě také velmi významné a suma může narůstat, až se začnou projevovat další hrůzy, pokud jde o velké změny podnebí. Hrad musí být v šoku poté, když Bjorn Lomborg, který v předchozích Klausových pamfletech figuroval jako nejvýznamnější světová autorita co se týče ekologie, znevažování idejí Al Gora, zveřejnil přes The Project Syndicate 2009 právě     7. prosince velkou studii, ve které přiznává, že otázky ekologické, potravinové a problémy s energií jsou osudovou záležitostí pro lidstvo a současně podtrhuje, že "Co lidstvo potřebuje, jsou státní investice, a to také do výzkumu". Takže rozumný "etatismus" proti zneužitému "laissez-faire". Tak tohoto se musel dočkat náš "monarcha" na Hradě!

V Kodani dnes končí nemilosrdná rvačka o prachy v řádu několika stovek miliard dolarů a bude mít zřejmě za rok pokračování v Mexiku. Demonstranti v mnoha velkoměstech správně poukazují na to, že v roce 2009 padne na vojenské účely kolem $1.600 miliard. Pokrokoví experti vypočítali, že již v příštích letech by se dala ušetřit a věnovat na bohulibější účely nejméně polovina. Hlavní plýtvání není spojeno s financováním intervence v Afganistanu, i když tam je zřejmě situace z vojenského hlediska pro NATO a další spojence beznadějná a Bílý dům po volbách do Kongresu to zřejmě přizná. Biden to říká již nyní. Jsou tedy nemalé finanční zdroje států i nadstátů jako je SB a MMF, které by pomohli řešit ekologické jinak fatální nemoci. Jared Diamond přesvědčivě dokazuje, že rozhodující roli musí a může sehrát big business a jeho představitelé to snad v lednu odsouhlasí v Davosu. Bude-li otázka objasňována přesvědčivě, pak velkokapitalisté sami poznají, že lze zvyšovat zisk a současně nesmírně přispívat k záchraně Země. Dělá to už např. Coca-cola, která bez pitné vody zbankrotuje, tento zdroj je už masově ničen a řešení není v dohledu. Moře je plné vody, ale odsolování je nákladná, dlouhodobá záležitost. Jednat je třeba ihned. V Kodani zdaleka nejde jen o klima, ale o přežití dětí, které se právě rodí.

Autor: Petr Petržílek | pátek 18.12.2009 8:20 | karma článku: 7,70 | přečteno: 1966x
  • Další články autora

Petr Petržílek

160. výročí TGM

oslavili jsme další jubileum. Vzpomínáme na velkého muže českých dějin, člověka vzdělaného, niterně spojeného s duší národa, se smyslem pro vnitřní opravdovost a čestné jednání, pro právo rovné pro všechny bez ohledu na rasu, národnost, pohlaví nebo sociální postavení. Proto jeho představa demokracie byla spjata s ohledy sociálními a humanitními. Tyto ideály dal do vínku znovuzrozenému česko slovenskému státu. První kroky nového státu předznamenávají jeho další směřování. A byly to velké sociální reformy, které určovaly vnitřní směřování státu. Ve 30. letech nástupu totalitních režimů na všech světových stranách se Masarykovo Československo stalo ostrovem demokracie sociální a humanitní v moři bezpráví. Jeho demokratičtí západní spojenci ho v pudu sebezáchovy předhodili jako úplatek žlutohnědé bestii. Bohužel. Následovala mnohá desetiletí abonovaná mocí zla.

8.3.2010 v 15:30 | Karma: 8,08 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku dolů Peking II.

S ohledem na zájem čtenářů o tuto problematiku, mi dovolte ještě několik poznámek. Poslední desetiletí otřáslo dominancí Západu. Evropa zaostává hospodářsky, navíc se nedokáže chopit ani tak jasných úkolů, jako je třeba nutnost potlačit islámské teroristické sítě na starém kontinentě. Ekonomický hegemon, kterým je Čína, se zase podobá Japonsku v 80. letech, kdy velký nástup byl nakonec ukončen dlouhým obdobím stagnace, které se projevuje podnes a veřejný dluh je největší na světě, činí kolem 200% HDP.

17.2.2010 v 0:00 | Karma: 9,20 | Přečteno: 1805x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku tentokrát dolů Peking?

Světové hospodářství po Armagedonu odstartovaném pádem Lehman Brothers začala na jaře 2009 projevovat změny, které dávaly naději, že z toho nebude Velká deprese. Za jednu z hlavních příčin krize, jež začala v létě 2007, se všeobecně uvádí to, že centrální banky v čele s FEDem chrlily do ekonomiky spoustu financí za existence mimořádně nízké úrokové míry. A Joe Stiglitz také proto tvrdí, že se připravuje nový malér, zřejmě ještě horší, a to vinou finanční, jak oligarchie, tak byrokracie v čele s centrálními bankéři. Někteří jsou z toho značně nervózní, např. šéfové Bank of England a Bank of Canada. Nicméně je pravda, že masivní rozpočtové injekce a mimořádná opatření centrálních bank začala zabírat a akciové trhy ožily, jenomže jak dlouho to vydrží?

16.2.2010 v 12:10 | Karma: 12,28 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Zvládne to Zapatero?

Je nezodpovědné dráždit Evropany žvaněním, že už mají Velkou recesi za sebou, když roste počet lidí, kteří by chtěli, ale nemohou pracovat. HDP jde sice neviditelně nahoru, ale pověstné světlo v tunelu, pokud jde o zaměstnanost, není vidět. Poukazy na zdiskreditovaný ukazatel HDP vyvolává vztek hlavně u zaměstnanců, kterým se v noci zdává, že ráno mohou patřit mezi nezaměstnané.

4.2.2010 v 11:35 | Karma: 9,94 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V Čechách prozření, v Kodani zataženo

Jaký to zázrak! Dnes vyšel průzkum STEMu, který i po letitém vymývání mozků panem prezidentem ukazuje, že bohdá nebude, aby český národ rozum ztrácel. 80% Čechů je přesvědčeno, že ke globálnímu oteplování dochází a většina z nich si myslí, že příčinou je lidská činnost. Selský rozum, pane Klausi, si umí spočítat, že skleníkové plyny ukládané milióny desítek let v podobě fosilních paliv není možné během sta let rozvoje kapitalismu spálit a náhle vrátit do ovzduší. Co je ale velmi příjemné překvapení je, že 75% Čechů, Moravanů a Slezanů chce, aby se ČR zavázala ke snižování emisí skleníkových plynů, i kdyby to znamenalo, že si budou muset znovu utáhnout opasky. Jak ale potom českému národu vysvětlíme, že vůle k takové redukci na mezinárodním poli selhala. Kodaňský krach předznamenává kadidlový rozměr boje proti globálnímu oteplování v klerikálních zemích, ale co my?

17.12.2009 v 15:47 | Karma: 8,15 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik