Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přestřelená zelená politika škodí klimatu

Špatně nastavená zelená politika někdy negativně ovlivňuje pokrok v boji proti změnám klimatu. Jsou to například příliš velké ústupky místním zemědělcům, které brání dovozu levnějších a efektivnějších biopaliv, nebo dotace zaměřené pouze na výchozí suroviny, nikoli na vyvíjení modernějších technologií. U nás markantním příkladem je přestřelená podpora fotovoltaické elektřiny.

To spolu s ekonomickou krizí má negativní dopady na vnímání lidí, na jejich podporu zeleným opatřením. Například podle studie vydané v říjnu 2009, kterou vypracovalo Pew Research Centre, se v USA snížil počet lidí přesvědčených o existenci globálního oteplování snížil ze 71% v dubnu 2008 na 57%. Za stejnou dobu se počet lidí, kteří za příčinu oteplování považují lidskou činnost, snížil z 47% na 36%. Průzkumy ukazují, že lidé reagují dobře na pozitivní sdělení, např. budoucnost s bezemisními elektromobily a dostupnou dopravou. Na druhou stranu se však obávají převratných opatření nebo opatření, která převedou veškerý tlak na občany. Lidé chtějí mít jistotu, že se na boji se změnou klimatu budou podílet všichni společně (země, průmysl i občané, ne jen jedna určitá skupina).

ČSSD proto přichází s relativně střízlivým návrhem zákona, kterým by se měli snižovat emise skleníkových plynů alespoň o 1,25% ročně do roku 2050, tj. minimálně o 50%. Ekologické organizace a SZ požadují snížení těchto emisí o 80%. Měli by si však uvědomit, že síla našeho návrhu spočívá především v systému plánování podpor opatření snížení skleníkových plynů, v systému každoročních zpráv o plnění závazku, ve stanovení vládní odpovědnosti a kontrolní role parlamentu. Nikdo přeci netvrdí, že když budou dobře nastavené nástroje, že nedojde ke snižování razantnějšímu. Na druhou stranu není důvod nastolovat drastická opatření a tím přicházet o podporu veřejnosti, když to ještě a doufám, že ne jen „ZATÍM“, není nezbytně třeba.

 

Autor: Petr Petržílek | středa 16.12.2009 9:35 | karma článku: 9,24 | přečteno: 2134x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Do roka a do dne, hyn se ukáže ….

Martin Hekrdla, ačkoliv si jeho komentářů jindy nesmírně vážím, tentokrát přestřelil, když mou kritiku Martina Bursíka spojil s lobbingem nadnárodních energetických společností ve svém článku „Ne poprvé, ne naposledy“ (Právo, 4.5.2010). Nikdy jsem netvrdil, že problém globálního oteplování je přehnaný. Vždy jsem tvrdil pravý opak. Myslím si, že neúspěch postkodaňských jednání může mít pro lidstvo fatální důsledky. A i když některé chybné zprávy, zejména o tání himálajských ledovců, podlamují úsilí po dosažení globální dohody, nemohou být důvodem pro ignoranci významu klimatických změn pro budoucnost Země. Pochybovači, jakým je i náš prezident, mají pravdu v tom, že je v této otázce řada nejistot, ale mýlí se, když prohlašují, že právě ony jsou důvodem pro nečinnost. Do roka a do dne bychom měli vědět, zda v mezinárodním společenství nakonec převládne konsenzus a sebezáchovný pud.

10.5.2010 v 11:30 | Karma: 8,10 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Británie: rozhoduje se o osudu EU

V nadcházejících parlamentních volbách se rozhodne o dlouhodobém vývoji naší země, podobně jako je tomu ve Spojeném království. Velký vliv na dění u nás má i volební klání v Maďarsku a na Slovensku, jakož také převrat v Kyrgyzstánu, který ukázal, že jsou i jiné cesty, jak zásadně ovlivnit vývoj v určité zemi. Je to daleká Střední Asie, ale další dramatický vývoj Velké recese, hlavně v jejím rámci dlouhodobá nezaměstnanost, může i u nás dostat nakonec lidi do ulic a na barikády, policii přimět k tomu, aby přešla na stranu demonstrantů či povstalců. ČSSD by měla, podobně objasňovat voličům co asi čeká Británii, Evropu a svět v případě vítězství TORYŮ, kteří opustili Evropskou lidovou stranu kvůli jejím federalistickým ambicím, ovlivněným fiskálními krizemi v Řecku, Španělsku, Portugalsku apod. Totéž udělala ODS k radosti Hradu. Už v listopadu 2009, když už bylo zřejmé, že "Lisabonská smlouva" bude ratifikována před volbami v Británii, vypracoval Cameron novou politiku vůči Evropě a tudíž i vůči Česku. Vypadá to na případné výbušné spory s dalšími členy EU. Podle průzkumů dává přes 40% budoucích konzervativních kandidátů přednost buď zásadnímu přehodnocení britského členství v EU, nebo přímo odchodu z Unie. Toryové zdá se jen odrážejí veřejné mínění, masírované deníky, jako Mudrochův SUN či DAILY MAIL, které se ani neobtěžují tím, že by si platili dopisovatele v Bruselu.

5.5.2010 v 15:13 | Karma: 9,23 | Přečteno: 2037x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Národní park Šumava

Když se ty jednotlivé věci, jména a výměry, názory a jiné smyslové vjemy vespolek o sebe třou, v laskavých posudcích jsouce opravovány a s nezávistivým užíváním otázek a odpovědí, tu konečně vyšlehne oheň poznání a rozumu o každé jednotlivé věci. Platón: Dialogy (7)

23.4.2010 v 15:20 | Karma: 8,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Konečně bude ekologie v USA prioritou. U nás, jen když vyhraje ČSSD

Ekologie v USA musela počkat na jadernou dohodu a reformu zdravotnictví. Z prohlášení amerického prezidenta Barracka Obamy o stavu Unie je zřejmé, že tento rok půjde o prioritu číslo jedna. Obama plánuje v Senátu prosadit klimatickou legislativu –„komplexní energetický návrh zákona se stimuly, které čistou energii učiní nejvíce výnosným druhem energie v Americe“.

13.4.2010 v 12:11 | Karma: 9,62 | Přečteno: 2366x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

K tématům spojeným s obnovou Elektrárny Prunéřov

Vážení čtenáři mého blogu, považuji za nutné Vás seznámit s odlišností mých postojů od názorů Martina Bursíka, jak vyplynuly z OVM dne 21.3.2010 ve věci retrofitu Elektrárny Prunéřov II. Předvolební manipulace SZ s fakty dle mého názoru přesahuje myslitelnou úroveň. Vždy jsem byl toho názoru, že Zeleným jde o životní prostředí a zdraví občanů, jen mají poněkud radikálnější řešení. Nejsem si jistý, zda jsem se v nich nezmýlil. Posuďte prosím sami, zda zneužívají zelená témata k předvolebnímu vymývání našich mozků, či zda to myslí s kvalitou života a životního prostředí vážně. Vedle Temelína je toto druhá klíčová věc, kde se naše názory (byť pod stejnou vlajkou ochrany životního prostředí) zcela míjejí.

22.3.2010 v 16:12 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik