Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Překročme stín kapitalizmu – ukazatel HDP!

HDP je od 30. let minulého století standardní referenční hodnotou, podle níž se hodnotí celková vyspělost státu. Už několik let však odborníci upozorňují na fakt, že hodnocení založená pouze na hodnotách HDP jsou zavádějící a nejsou s to plně obsáhnout realitu v celém jejím rozměru.

V červnu 2007 se tedy mezinárodní organizace OECD, Evropská komise, OSN, Světová banka, UNICEF, UNESCO a další na společném zasedání usnesly, že je nutné vytvořit nový systém hodnocení pokroku ve společnosti, který bude brát v potaz i parametry neekonomického charakteru.

Základní problém spočívá v tom, že HDP nereflektuje skutečný sociální stav ani míru udržitelnosti daného společenství, protože mezi HDP a společenským pokrokem neexistuje žádná přímá spojitost. Rostoucí HDP, které značí ekonomický růst, například může zároveň znamenat zhoršující se stav životního prostředí v důsledku zvýšené nešetrné průmyslové výroby, a tím i zhoršující se kvalitu života obyvatel státu, kteří důsledkem většího znečištění trpí více zdravotními komplikacemi. Stejně tak rostoucí HDP nemusí zároveň znamenat bohatší společnost. Klasickým příkladem jsou Indie a Čína, jejichž HDP již několik let výrazně roste, většina obyvatelstva však žije v chudobě nebo na prahu chudoby. Podobně i pokles HDP nemusí nutně vyvolávat paniku, neboť k poklesu HDP může dojít i následkem pozitivního vývoje společnosti (např. zákaz obyčejných žárovek vyvolá pokles HDP, neboť se sníží spotřeba elektřiny, v konečném důsledku však jde o pozitivní změnu).

V současné době různé organizace i státy testují nové způsoby měření pokroku. Např. EK spolu s OSN a několika zeměmi vyvíjí „Ukazatele trvale udržitelného rozvoje“, Kanada testuje „Kanadský index blaha“, Bhútán pracuje na ukazateli „hrubého národního štěstí“. Francie vytvořila speciální odbornou komisi v čele s držitelem Nobelovy ceny za ekonomii Josephem Stiglitzem, v Belgii vznikla „Federální rada pro udržitelný rozvoj“, v Itálii iniciativa Quars. Celosvětový projekt pro měření pokroku má i OECD a OSN. Rozvojový program OSN (UNDP) používá již od roku 1993 „Index lidského rozvoje“, který zohledňuje výši příjmu, průměrnou délku života, míru gramotnosti a úroveň vzdělání. V Nizozemí se zase používá „Index kvality života“, který zkoumá příjem, práci, vzdělávání, zdraví, volný čas, mobilitu, kriminalitu, bydlení a rezidenční prostředí.

Evropská komise je přesvědčena, že nejlepší bude hodnocení dle HDP ne zcela nahradit, ale spíše doplnit o jiné indexy, které popíší úroveň sociálního pokroku / prosperity a trvalé udržitelnosti. Sociální aspekty, které by měly být posouzeny, jsou: množství volného času, fyzická integrita a zdraví, přístup k veřejným službám, materiální dostatek, společenské aktivity a integrace přistěhovalců, apod. V oblasti trvalé udržitelnosti by se měl především posoudit stav životního prostředí, produkce emisí a ekologická uvědomělost společnosti. Zatím se jako nejvhodnější ukazatel míry udržitelnosti jeví ekologická stopa. Stiglitzova komise však upozorňuje na fakt, že tento ukazatel by mohl být plně relevantní pouze v případě úplné soběstačnosti státu. Místo ekologické stopy tedy doporučují uhlíkovou stopu.

V současnosti žádné spolehlivě fungující doplňkové ukazatele neexistují. Dalším úskalím tohoto procesu je také fakt, že pravděpodobně nebude možné užívat stejné ukazatele pro země vyspělé i rozvojové. Konečně, základním předpokladem existence těchto dalších ukazatelů je především existence koherentních, kvalitních, včasných a dostupných údajů. EU je nicméně přesvědčena, že politika, která se nebude vytvářet výhradně podle hodnot HDP, může položit základy udržitelnější a solidárnější ekonomiky. Evropská Komise proto navrhuje následující postup:

1.       doplnit HDP o environmentální a sociální ukazatele – komplexní index životního prostředí (jehož pilotní verzi chce EK představit již v roce 2010) a ukazatel kvality života;

2.       zvýšit aktuálnost těchto ukazatelů použitím nových mechanismů pro zajišťování informací v reálném čase;

3.       přesněji informovat o rozdělování a nerovnostech prostřednictvím aktualizace analýz základních distribučních vlivů;

4.       vypracovat Evropskou hodnotící tabulku trvale udržitelného rozvoje (pilotní verzi měla EK v plánu představit již letos);

5.       rozšířit národní účty na otázky životního prostředí a sociálních věcí – tím vznikne integrovaná databáze poznatků, které bude možné využít při vytváření politik (EK by chtěla mít tyto účty plně k dispozici do roku 2013, a proto má začátkem příštího roku navrhnout právní rámec pro environmentální účetnictví).

Autor: Petr Petržílek | úterý 1.12.2009 13:18 | karma článku: 7,34 | přečteno: 2260x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Do roka a do dne, hyn se ukáže ….

Martin Hekrdla, ačkoliv si jeho komentářů jindy nesmírně vážím, tentokrát přestřelil, když mou kritiku Martina Bursíka spojil s lobbingem nadnárodních energetických společností ve svém článku „Ne poprvé, ne naposledy“ (Právo, 4.5.2010). Nikdy jsem netvrdil, že problém globálního oteplování je přehnaný. Vždy jsem tvrdil pravý opak. Myslím si, že neúspěch postkodaňských jednání může mít pro lidstvo fatální důsledky. A i když některé chybné zprávy, zejména o tání himálajských ledovců, podlamují úsilí po dosažení globální dohody, nemohou být důvodem pro ignoranci významu klimatických změn pro budoucnost Země. Pochybovači, jakým je i náš prezident, mají pravdu v tom, že je v této otázce řada nejistot, ale mýlí se, když prohlašují, že právě ony jsou důvodem pro nečinnost. Do roka a do dne bychom měli vědět, zda v mezinárodním společenství nakonec převládne konsenzus a sebezáchovný pud.

10.5.2010 v 11:30 | Karma: 8,10 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Británie: rozhoduje se o osudu EU

V nadcházejících parlamentních volbách se rozhodne o dlouhodobém vývoji naší země, podobně jako je tomu ve Spojeném království. Velký vliv na dění u nás má i volební klání v Maďarsku a na Slovensku, jakož také převrat v Kyrgyzstánu, který ukázal, že jsou i jiné cesty, jak zásadně ovlivnit vývoj v určité zemi. Je to daleká Střední Asie, ale další dramatický vývoj Velké recese, hlavně v jejím rámci dlouhodobá nezaměstnanost, může i u nás dostat nakonec lidi do ulic a na barikády, policii přimět k tomu, aby přešla na stranu demonstrantů či povstalců. ČSSD by měla, podobně objasňovat voličům co asi čeká Británii, Evropu a svět v případě vítězství TORYŮ, kteří opustili Evropskou lidovou stranu kvůli jejím federalistickým ambicím, ovlivněným fiskálními krizemi v Řecku, Španělsku, Portugalsku apod. Totéž udělala ODS k radosti Hradu. Už v listopadu 2009, když už bylo zřejmé, že "Lisabonská smlouva" bude ratifikována před volbami v Británii, vypracoval Cameron novou politiku vůči Evropě a tudíž i vůči Česku. Vypadá to na případné výbušné spory s dalšími členy EU. Podle průzkumů dává přes 40% budoucích konzervativních kandidátů přednost buď zásadnímu přehodnocení britského členství v EU, nebo přímo odchodu z Unie. Toryové zdá se jen odrážejí veřejné mínění, masírované deníky, jako Mudrochův SUN či DAILY MAIL, které se ani neobtěžují tím, že by si platili dopisovatele v Bruselu.

5.5.2010 v 15:13 | Karma: 9,23 | Přečteno: 2037x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Národní park Šumava

Když se ty jednotlivé věci, jména a výměry, názory a jiné smyslové vjemy vespolek o sebe třou, v laskavých posudcích jsouce opravovány a s nezávistivým užíváním otázek a odpovědí, tu konečně vyšlehne oheň poznání a rozumu o každé jednotlivé věci. Platón: Dialogy (7)

23.4.2010 v 15:20 | Karma: 8,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Konečně bude ekologie v USA prioritou. U nás, jen když vyhraje ČSSD

Ekologie v USA musela počkat na jadernou dohodu a reformu zdravotnictví. Z prohlášení amerického prezidenta Barracka Obamy o stavu Unie je zřejmé, že tento rok půjde o prioritu číslo jedna. Obama plánuje v Senátu prosadit klimatickou legislativu –„komplexní energetický návrh zákona se stimuly, které čistou energii učiní nejvíce výnosným druhem energie v Americe“.

13.4.2010 v 12:11 | Karma: 9,62 | Přečteno: 2366x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

K tématům spojeným s obnovou Elektrárny Prunéřov

Vážení čtenáři mého blogu, považuji za nutné Vás seznámit s odlišností mých postojů od názorů Martina Bursíka, jak vyplynuly z OVM dne 21.3.2010 ve věci retrofitu Elektrárny Prunéřov II. Předvolební manipulace SZ s fakty dle mého názoru přesahuje myslitelnou úroveň. Vždy jsem byl toho názoru, že Zeleným jde o životní prostředí a zdraví občanů, jen mají poněkud radikálnější řešení. Nejsem si jistý, zda jsem se v nich nezmýlil. Posuďte prosím sami, zda zneužívají zelená témata k předvolebnímu vymývání našich mozků, či zda to myslí s kvalitou života a životního prostředí vážně. Vedle Temelína je toto druhá klíčová věc, kde se naše názory (byť pod stejnou vlajkou ochrany životního prostředí) zcela míjejí.

22.3.2010 v 16:12 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik