Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klaus popírá oteplování; Indie a Čína kvůli němu budou válčit

Zatímco Klaus zveřejňuje další knihu o neexistenci globálního oteplování, Čína a Indie se připravují na boj o vodu z tajících ledovců.

Na celém světě tají ledovce v důsledku klimatických změn. Turisté z Česka, pokud mají otevřené oči a nejsou pohlceni bezduchým konzumerismem, to mohou vidět kousek od našich hranic směrem na jih. Die Welt: "Tato ekologická katastrofa může mít nejdramatičtější politický průběh u Himalájí. Indie a Čína tam už válčily, ovšem tehdy šlo o spor týkající se hranic. Nyní jde o vodu". Ještě v srpnu navštíví indický ministr životního prostředí Peking. Jairam Ramesh tam chce projednat společnou přípravu na summit v Kodani, aby tam nebyly podepsány závazky, že obě země budou snižovat produkci látek, které poškozují ovzduší, stejným tempem jako Západ, který ničí přírodu od 18 století, kdy začala průmyslová revoluce. Zdá se, že Čína jeví větší pochopení pro ekologické hrozby a je ochotna se více angažovat pro záchranu přírody než Indie. Le Monde: "Výkonný ředitel the UN Environment Programme Achim Steiner až hystericky bije na poplach, pokud jde o tzv. vodní věže v Asii, které krmí několik veletoků a řadu řek, které zásobují vodou 40% světové populace". Vinuta Gopal z hnutí Greenpeace ve FT: "Táním ledovců nejvíc utrpí Indie a Čína. Už spolu válčili a kvůli vodě by si to mohli zopakovat. Mají N-zbraně"! Zachránit ledovce a přírodu vůbec znamená zásadním způsobem změnit zvrácený způsob života na naší planetě, i v ČR. Zbavit se mnoha fetišů.

Autor: Petr Petržílek | pátek 28.8.2009 11:22 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1740x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Do roka a do dne, hyn se ukáže ….

Martin Hekrdla, ačkoliv si jeho komentářů jindy nesmírně vážím, tentokrát přestřelil, když mou kritiku Martina Bursíka spojil s lobbingem nadnárodních energetických společností ve svém článku „Ne poprvé, ne naposledy“ (Právo, 4.5.2010). Nikdy jsem netvrdil, že problém globálního oteplování je přehnaný. Vždy jsem tvrdil pravý opak. Myslím si, že neúspěch postkodaňských jednání může mít pro lidstvo fatální důsledky. A i když některé chybné zprávy, zejména o tání himálajských ledovců, podlamují úsilí po dosažení globální dohody, nemohou být důvodem pro ignoranci významu klimatických změn pro budoucnost Země. Pochybovači, jakým je i náš prezident, mají pravdu v tom, že je v této otázce řada nejistot, ale mýlí se, když prohlašují, že právě ony jsou důvodem pro nečinnost. Do roka a do dne bychom měli vědět, zda v mezinárodním společenství nakonec převládne konsenzus a sebezáchovný pud.

10.5.2010 v 11:30 | Karma: 8,10 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Británie: rozhoduje se o osudu EU

V nadcházejících parlamentních volbách se rozhodne o dlouhodobém vývoji naší země, podobně jako je tomu ve Spojeném království. Velký vliv na dění u nás má i volební klání v Maďarsku a na Slovensku, jakož také převrat v Kyrgyzstánu, který ukázal, že jsou i jiné cesty, jak zásadně ovlivnit vývoj v určité zemi. Je to daleká Střední Asie, ale další dramatický vývoj Velké recese, hlavně v jejím rámci dlouhodobá nezaměstnanost, může i u nás dostat nakonec lidi do ulic a na barikády, policii přimět k tomu, aby přešla na stranu demonstrantů či povstalců. ČSSD by měla, podobně objasňovat voličům co asi čeká Británii, Evropu a svět v případě vítězství TORYŮ, kteří opustili Evropskou lidovou stranu kvůli jejím federalistickým ambicím, ovlivněným fiskálními krizemi v Řecku, Španělsku, Portugalsku apod. Totéž udělala ODS k radosti Hradu. Už v listopadu 2009, když už bylo zřejmé, že "Lisabonská smlouva" bude ratifikována před volbami v Británii, vypracoval Cameron novou politiku vůči Evropě a tudíž i vůči Česku. Vypadá to na případné výbušné spory s dalšími členy EU. Podle průzkumů dává přes 40% budoucích konzervativních kandidátů přednost buď zásadnímu přehodnocení britského členství v EU, nebo přímo odchodu z Unie. Toryové zdá se jen odrážejí veřejné mínění, masírované deníky, jako Mudrochův SUN či DAILY MAIL, které se ani neobtěžují tím, že by si platili dopisovatele v Bruselu.

5.5.2010 v 15:13 | Karma: 9,23 | Přečteno: 2037x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Národní park Šumava

Když se ty jednotlivé věci, jména a výměry, názory a jiné smyslové vjemy vespolek o sebe třou, v laskavých posudcích jsouce opravovány a s nezávistivým užíváním otázek a odpovědí, tu konečně vyšlehne oheň poznání a rozumu o každé jednotlivé věci. Platón: Dialogy (7)

23.4.2010 v 15:20 | Karma: 8,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Konečně bude ekologie v USA prioritou. U nás, jen když vyhraje ČSSD

Ekologie v USA musela počkat na jadernou dohodu a reformu zdravotnictví. Z prohlášení amerického prezidenta Barracka Obamy o stavu Unie je zřejmé, že tento rok půjde o prioritu číslo jedna. Obama plánuje v Senátu prosadit klimatickou legislativu –„komplexní energetický návrh zákona se stimuly, které čistou energii učiní nejvíce výnosným druhem energie v Americe“.

13.4.2010 v 12:11 | Karma: 9,62 | Přečteno: 2366x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

K tématům spojeným s obnovou Elektrárny Prunéřov

Vážení čtenáři mého blogu, považuji za nutné Vás seznámit s odlišností mých postojů od názorů Martina Bursíka, jak vyplynuly z OVM dne 21.3.2010 ve věci retrofitu Elektrárny Prunéřov II. Předvolební manipulace SZ s fakty dle mého názoru přesahuje myslitelnou úroveň. Vždy jsem byl toho názoru, že Zeleným jde o životní prostředí a zdraví občanů, jen mají poněkud radikálnější řešení. Nejsem si jistý, zda jsem se v nich nezmýlil. Posuďte prosím sami, zda zneužívají zelená témata k předvolebnímu vymývání našich mozků, či zda to myslí s kvalitou života a životního prostředí vážně. Vedle Temelína je toto druhá klíčová věc, kde se naše názory (byť pod stejnou vlajkou ochrany životního prostředí) zcela míjejí.

22.3.2010 v 16:12 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik