Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do roka a do dne, hyn se ukáže ….

Martin Hekrdla, ačkoliv si jeho komentářů jindy nesmírně vážím, tentokrát přestřelil, když mou kritiku Martina Bursíka spojil s lobbingem nadnárodních energetických společností ve svém článku „Ne poprvé, ne naposledy“ (Právo, 4.5.2010). Nikdy jsem netvrdil, že problém globálního oteplování je přehnaný. Vždy jsem tvrdil pravý opak. Myslím si, že neúspěch postkodaňských jednání může mít pro lidstvo fatální důsledky. A i když některé chybné zprávy, zejména o tání himálajských ledovců, podlamují úsilí po dosažení globální dohody, nemohou být důvodem pro ignoranci významu klimatických změn pro budoucnost Země.  Pochybovači, jakým je i náš prezident, mají pravdu v tom, že je v této otázce řada nejistot, ale mýlí se, když prohlašují, že právě ony jsou důvodem pro nečinnost. Do roka a do dne bychom měli vědět, zda v mezinárodním společenství nakonec převládne konsenzus a sebezáchovný pud.

Kdo, dle mého názoru, ale škodí v ČR více než tyto pochybovači, jsou zelení demagogové, ke kterým řadím i Martina Bursíka. V Hekrdlou zmíněné stati „Už dost bylo Zelené demagogie“ jsem varoval před politikou boje proti všemu, proti jádru, proti modernizaci elektrárny Prunéřov II, proti prolomení limitů těžby na všech dolech v Severních Čechách atd.. Uvedl jsem na příkladech blackoutů v New Yorku, Německu, nebo v Moskvě, že naše zhýčkaná euroatlantická civilizace není na nedostatek energie připravena. Reálně totiž hrozí chaos, rabování, násilnosti a porušování práva obecně. Je to slabina naší společnosti, ale je to fakt. Zajištění energetické bezpečnosti naší civilizace musí být předmětem politiky a politického rozhodování. Proto vedle úspor a obnovitelných zdrojů je nutné stavět nové zdroje, zejména paroplynové a jaderné, a modernizovat některé uhelné elektrárny. Pro zajištění dostatku energie pro teplárenství je třeba prolomit limity těžby na lomu Bílina a rekonstruovat rozvody a přejít na obnovitelné zdroje a zemní plyn.

 Nejhorší je nečinnost. Například, v teplárenství nejistota ve státní energetické a surovinové koncepci znamená, že se už 20 let prakticky neinvestovalo do modernizace centrálních zdrojů zásobování teplem. Cena tepla stoupá stejně, jako stoupají tepelné ztráty a stoupá cena uhlí podněcovaná spekulanty. Rád bych, aby si čtenáři i Martin Hekrdla uvědomili, že si nemyslím, že je nutné prolomit limity těžby uhlí v lomu ČSA a zbourat Horní Jiřetín a Černice. Myslím si ale, že je nutné o tom co nejdříve rozhodnout, právě proto, aby se konečně začalo v teplárenství investovat. Jestli mi někdo vyčítá, že jsem nedokázal svůj názor o zákazu prolomení limitů na lomu ČSA v sociální demokracii plně prosadit, možná neví, jak to ve velké politické straně chodí. ČSSD je stranou, kde se názory vytváří demokraticky a je přirozené, že se zde protínají různé programové názory. Konsenzus, a to považuji za své velké vítězství, panuje v tom, že o prolomení limitů na tomto lomu si rozhodnou lidé Ústeckého kraje sami v referendu. Protože příslušný zákon i přes odpor pravice a prezidenta jsme prosadili, vím, že se blíží konec nejistoty. Ekologie se musí dělat s citem a rozumem. I referendum by mělo být vyhlášeno do roka a do dne.

Mimochodem, Právo mi tuto reakci odmítlo zveřejnit, Bůh ví proč?

Autor: Petr Petržílek | pondělí 10.5.2010 11:30 | karma článku: 8,10 | přečteno: 2010x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku dolů Peking II.

S ohledem na zájem čtenářů o tuto problematiku, mi dovolte ještě několik poznámek. Poslední desetiletí otřáslo dominancí Západu. Evropa zaostává hospodářsky, navíc se nedokáže chopit ani tak jasných úkolů, jako je třeba nutnost potlačit islámské teroristické sítě na starém kontinentě. Ekonomický hegemon, kterým je Čína, se zase podobá Japonsku v 80. letech, kdy velký nástup byl nakonec ukončen dlouhým obdobím stagnace, které se projevuje podnes a veřejný dluh je největší na světě, činí kolem 200% HDP.

17.2.2010 v 0:00 | Karma: 9,20 | Přečteno: 1805x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Potáhne světovou ekonomiku tentokrát dolů Peking?

Světové hospodářství po Armagedonu odstartovaném pádem Lehman Brothers začala na jaře 2009 projevovat změny, které dávaly naději, že z toho nebude Velká deprese. Za jednu z hlavních příčin krize, jež začala v létě 2007, se všeobecně uvádí to, že centrální banky v čele s FEDem chrlily do ekonomiky spoustu financí za existence mimořádně nízké úrokové míry. A Joe Stiglitz také proto tvrdí, že se připravuje nový malér, zřejmě ještě horší, a to vinou finanční, jak oligarchie, tak byrokracie v čele s centrálními bankéři. Někteří jsou z toho značně nervózní, např. šéfové Bank of England a Bank of Canada. Nicméně je pravda, že masivní rozpočtové injekce a mimořádná opatření centrálních bank začala zabírat a akciové trhy ožily, jenomže jak dlouho to vydrží?

16.2.2010 v 12:10 | Karma: 12,28 | Přečteno: 2177x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Zvládne to Zapatero?

Je nezodpovědné dráždit Evropany žvaněním, že už mají Velkou recesi za sebou, když roste počet lidí, kteří by chtěli, ale nemohou pracovat. HDP jde sice neviditelně nahoru, ale pověstné světlo v tunelu, pokud jde o zaměstnanost, není vidět. Poukazy na zdiskreditovaný ukazatel HDP vyvolává vztek hlavně u zaměstnanců, kterým se v noci zdává, že ráno mohou patřit mezi nezaměstnané.

4.2.2010 v 11:35 | Karma: 9,94 | Přečteno: 2002x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Státníci v Kodani a magnáti v Davosu – peníze na prvním místě

Když se nejvlivnější deník světa rozhodl v den zahájení summitu v Dánsku uveřejnit velký hlavní článek s nadpisem, zda oligarchie je schopna připojit se účinně k úsilí osvícených politiků a veřejnosti zachránit přírodu a zlidštit umělé prostředí člověka, pak to rozhodně není žádná náhoda. Autor je z University of California a proslul bestsellerem "Collapse", který se považuje za jednu z nejdůležitějších podpor idejím, které propaguje mj. Al Gore.

18.12.2009 v 8:20 | Karma: 7,70 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

V Čechách prozření, v Kodani zataženo

Jaký to zázrak! Dnes vyšel průzkum STEMu, který i po letitém vymývání mozků panem prezidentem ukazuje, že bohdá nebude, aby český národ rozum ztrácel. 80% Čechů je přesvědčeno, že ke globálnímu oteplování dochází a většina z nich si myslí, že příčinou je lidská činnost. Selský rozum, pane Klausi, si umí spočítat, že skleníkové plyny ukládané milióny desítek let v podobě fosilních paliv není možné během sta let rozvoje kapitalismu spálit a náhle vrátit do ovzduší. Co je ale velmi příjemné překvapení je, že 75% Čechů, Moravanů a Slezanů chce, aby se ČR zavázala ke snižování emisí skleníkových plynů, i kdyby to znamenalo, že si budou muset znovu utáhnout opasky. Jak ale potom českému národu vysvětlíme, že vůle k takové redukci na mezinárodním poli selhala. Kodaňský krach předznamenává kadidlový rozměr boje proti globálnímu oteplování v klerikálních zemích, ale co my?

17.12.2009 v 15:47 | Karma: 8,15 | Přečteno: 2664x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik