Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do roka a do dne, hyn se ukáže ….

Martin Hekrdla, ačkoliv si jeho komentářů jindy nesmírně vážím, tentokrát přestřelil, když mou kritiku Martina Bursíka spojil s lobbingem nadnárodních energetických společností ve svém článku „Ne poprvé, ne naposledy“ (Právo, 4.5.2010). Nikdy jsem netvrdil, že problém globálního oteplování je přehnaný. Vždy jsem tvrdil pravý opak. Myslím si, že neúspěch postkodaňských jednání může mít pro lidstvo fatální důsledky. A i když některé chybné zprávy, zejména o tání himálajských ledovců, podlamují úsilí po dosažení globální dohody, nemohou být důvodem pro ignoranci významu klimatických změn pro budoucnost Země.  Pochybovači, jakým je i náš prezident, mají pravdu v tom, že je v této otázce řada nejistot, ale mýlí se, když prohlašují, že právě ony jsou důvodem pro nečinnost. Do roka a do dne bychom měli vědět, zda v mezinárodním společenství nakonec převládne konsenzus a sebezáchovný pud.

Kdo, dle mého názoru, ale škodí v ČR více než tyto pochybovači, jsou zelení demagogové, ke kterým řadím i Martina Bursíka. V Hekrdlou zmíněné stati „Už dost bylo Zelené demagogie“ jsem varoval před politikou boje proti všemu, proti jádru, proti modernizaci elektrárny Prunéřov II, proti prolomení limitů těžby na všech dolech v Severních Čechách atd.. Uvedl jsem na příkladech blackoutů v New Yorku, Německu, nebo v Moskvě, že naše zhýčkaná euroatlantická civilizace není na nedostatek energie připravena. Reálně totiž hrozí chaos, rabování, násilnosti a porušování práva obecně. Je to slabina naší společnosti, ale je to fakt. Zajištění energetické bezpečnosti naší civilizace musí být předmětem politiky a politického rozhodování. Proto vedle úspor a obnovitelných zdrojů je nutné stavět nové zdroje, zejména paroplynové a jaderné, a modernizovat některé uhelné elektrárny. Pro zajištění dostatku energie pro teplárenství je třeba prolomit limity těžby na lomu Bílina a rekonstruovat rozvody a přejít na obnovitelné zdroje a zemní plyn.

 Nejhorší je nečinnost. Například, v teplárenství nejistota ve státní energetické a surovinové koncepci znamená, že se už 20 let prakticky neinvestovalo do modernizace centrálních zdrojů zásobování teplem. Cena tepla stoupá stejně, jako stoupají tepelné ztráty a stoupá cena uhlí podněcovaná spekulanty. Rád bych, aby si čtenáři i Martin Hekrdla uvědomili, že si nemyslím, že je nutné prolomit limity těžby uhlí v lomu ČSA a zbourat Horní Jiřetín a Černice. Myslím si ale, že je nutné o tom co nejdříve rozhodnout, právě proto, aby se konečně začalo v teplárenství investovat. Jestli mi někdo vyčítá, že jsem nedokázal svůj názor o zákazu prolomení limitů na lomu ČSA v sociální demokracii plně prosadit, možná neví, jak to ve velké politické straně chodí. ČSSD je stranou, kde se názory vytváří demokraticky a je přirozené, že se zde protínají různé programové názory. Konsenzus, a to považuji za své velké vítězství, panuje v tom, že o prolomení limitů na tomto lomu si rozhodnou lidé Ústeckého kraje sami v referendu. Protože příslušný zákon i přes odpor pravice a prezidenta jsme prosadili, vím, že se blíží konec nejistoty. Ekologie se musí dělat s citem a rozumem. I referendum by mělo být vyhlášeno do roka a do dne.

Mimochodem, Právo mi tuto reakci odmítlo zveřejnit, Bůh ví proč?

Autor: Petr Petržílek | pondělí 10.5.2010 11:30 | karma článku: 8,10 | přečteno: 2010x
  • Další články autora

Petr Petržílek

Británie: rozhoduje se o osudu EU

V nadcházejících parlamentních volbách se rozhodne o dlouhodobém vývoji naší země, podobně jako je tomu ve Spojeném království. Velký vliv na dění u nás má i volební klání v Maďarsku a na Slovensku, jakož také převrat v Kyrgyzstánu, který ukázal, že jsou i jiné cesty, jak zásadně ovlivnit vývoj v určité zemi. Je to daleká Střední Asie, ale další dramatický vývoj Velké recese, hlavně v jejím rámci dlouhodobá nezaměstnanost, může i u nás dostat nakonec lidi do ulic a na barikády, policii přimět k tomu, aby přešla na stranu demonstrantů či povstalců. ČSSD by měla, podobně objasňovat voličům co asi čeká Británii, Evropu a svět v případě vítězství TORYŮ, kteří opustili Evropskou lidovou stranu kvůli jejím federalistickým ambicím, ovlivněným fiskálními krizemi v Řecku, Španělsku, Portugalsku apod. Totéž udělala ODS k radosti Hradu. Už v listopadu 2009, když už bylo zřejmé, že "Lisabonská smlouva" bude ratifikována před volbami v Británii, vypracoval Cameron novou politiku vůči Evropě a tudíž i vůči Česku. Vypadá to na případné výbušné spory s dalšími členy EU. Podle průzkumů dává přes 40% budoucích konzervativních kandidátů přednost buď zásadnímu přehodnocení britského členství v EU, nebo přímo odchodu z Unie. Toryové zdá se jen odrážejí veřejné mínění, masírované deníky, jako Mudrochův SUN či DAILY MAIL, které se ani neobtěžují tím, že by si platili dopisovatele v Bruselu.

5.5.2010 v 15:13 | Karma: 9,23 | Přečteno: 2037x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Národní park Šumava

Když se ty jednotlivé věci, jména a výměry, názory a jiné smyslové vjemy vespolek o sebe třou, v laskavých posudcích jsouce opravovány a s nezávistivým užíváním otázek a odpovědí, tu konečně vyšlehne oheň poznání a rozumu o každé jednotlivé věci. Platón: Dialogy (7)

23.4.2010 v 15:20 | Karma: 8,07 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

Konečně bude ekologie v USA prioritou. U nás, jen když vyhraje ČSSD

Ekologie v USA musela počkat na jadernou dohodu a reformu zdravotnictví. Z prohlášení amerického prezidenta Barracka Obamy o stavu Unie je zřejmé, že tento rok půjde o prioritu číslo jedna. Obama plánuje v Senátu prosadit klimatickou legislativu –„komplexní energetický návrh zákona se stimuly, které čistou energii učiní nejvíce výnosným druhem energie v Americe“.

13.4.2010 v 12:11 | Karma: 9,62 | Přečteno: 2366x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

K tématům spojeným s obnovou Elektrárny Prunéřov

Vážení čtenáři mého blogu, považuji za nutné Vás seznámit s odlišností mých postojů od názorů Martina Bursíka, jak vyplynuly z OVM dne 21.3.2010 ve věci retrofitu Elektrárny Prunéřov II. Předvolební manipulace SZ s fakty dle mého názoru přesahuje myslitelnou úroveň. Vždy jsem byl toho názoru, že Zeleným jde o životní prostředí a zdraví občanů, jen mají poněkud radikálnější řešení. Nejsem si jistý, zda jsem se v nich nezmýlil. Posuďte prosím sami, zda zneužívají zelená témata k předvolebnímu vymývání našich mozků, či zda to myslí s kvalitou života a životního prostředí vážně. Vedle Temelína je toto druhá klíčová věc, kde se naše názory (byť pod stejnou vlajkou ochrany životního prostředí) zcela míjejí.

22.3.2010 v 16:12 | Karma: 13,76 | Přečteno: 1994x | Diskuse| Politika

Petr Petržílek

160. výročí TGM

oslavili jsme další jubileum. Vzpomínáme na velkého muže českých dějin, člověka vzdělaného, niterně spojeného s duší národa, se smyslem pro vnitřní opravdovost a čestné jednání, pro právo rovné pro všechny bez ohledu na rasu, národnost, pohlaví nebo sociální postavení. Proto jeho představa demokracie byla spjata s ohledy sociálními a humanitními. Tyto ideály dal do vínku znovuzrozenému česko slovenskému státu. První kroky nového státu předznamenávají jeho další směřování. A byly to velké sociální reformy, které určovaly vnitřní směřování státu. Ve 30. letech nástupu totalitních režimů na všech světových stranách se Masarykovo Československo stalo ostrovem demokracie sociální a humanitní v moři bezpráví. Jeho demokratičtí západní spojenci ho v pudu sebezáchovy předhodili jako úplatek žlutohnědé bestii. Bohužel. Následovala mnohá desetiletí abonovaná mocí zla.

8.3.2010 v 15:30 | Karma: 8,08 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik