Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

A.A.

28. 5. 2008 21:21
NAZDAR

Jasně, současné ceny potravin nemusí být přímo určeny výrobou biopaliv. Dokonce ani nejsou. Tady jde ale o jinou věc: Na světě umírá mnoho lidí hladem a my máme spalovat obilí??? Pokud bychom měli plnit plány ohledně biopaliv, pak bychom opravdu ovlivnili a to nepříznivě cenu potravin. Díky Bohu, že ještě neplníme tyto ekologické nedomyšlenosti. (hrozné slovo, že?) A i když nebudeme pálit přímo obilí, tak i tak vezmeme půdu na pěstování obilí či jiných plodin důležitých pro výživu. Tím samozřejmě neodmítám biopaliva jako taková, ale odmítám jejich preferování, dotace apod. Ať lidské potřeby samy určí, co je nutné atd.

0 0
možnosti
F

flavy

28. 5. 2008 15:07
A co tedy nese vinu za růst cen potravin, když ne biopaliva?

815 milionů lidí na světě trpí chronickou podvýživou. 11 milionů dětí do 5 let věku zemře za rok, z toho polovina v přímé souvislosti s hladem. 15 000 dětí zemře denně hlady, což je více než v důsledku válek a přírodních katastrof.  Rekonvalescentní výživa pro chronicky podvyživené dítě stojí 150 Kč na měsíc. Všichni tito výše jmenovaní nemají dostatek peněz (prostředků) na získání potravin a my máme na polích místo jídla vysázenou naftu! Abychom z pole dostali 1 litr bionafty, musíme spotřebovat 1,2 litrů „černé“ nafty. Minimalizovali jsme si plochu pro pěstování jídla, protože na poli vypěstujete buď jídlo, nebo naftu, nikoliv oboje zároveň a začali jsme bez užitku vylévat (plýtvat) základním médiem zajišťujícím transport.  Mno, jaké jiné faktory, než tyto, zvyšují cenu potravin???

0 0
možnosti
JM

Hucul

28. 5. 2008 15:48
Re: A co tedy nese vinu za růst cen potravin, když ne biopaliva?

Po pravde receno, je mi tak nejak jedno, ze kdyz je nekdo natolik degenerovany, aby plodil deti uprostred hladomoru, ty deti neprezivaji. Opravdu nas touzite dojimat cisly mrtvych deticek? Neni to nic jineho nez zivotni realita, do ktere je privedli jejich vlastni sobecti rodice, kteri nedokazi planovat ani dve minuty dopredu. Takovym nebudu posilat penize na dalsi mnozeni, takovym se maji posilat kondomy a ucebnice zemedelske vyroby.

A neplette si biopaliva mezi sebou. Takovy ethanol narozdil od repkoveho oleje zatezuje prirodu mene, neni tolik narocny na vyrobu (lze ho vyrabet ze zbytku a prebytku potravinove vyroby) a hlavne zpusobi revoluci v nasi zavislosti na zemich, kde se konaji kulturni akce jako zenska obrizka.

0 0
možnosti
JM

Hucul

28. 5. 2008 14:11
Biopaliva a ethanol...

... nejsou totozne pojmy. Ethanol muze byt oznacovan za jedno z biopaliv. Povazuji ho ovsem za palivo nadejne - ethanol vam vznikne i na skladce, pokud odpad nakvasi. Proc to nevyuzit? Proc misto toho pestovat po cele zemi hnusnou repku a vyrabet hektolitry draheho neefektivniho paliva, ktere hori na pekny sajrajt? Proc nepestovat brambory a kukurici a v pripade prebytku je proste nenechat kvasit na palivo?

0 0
možnosti
LP

LudekP

28. 5. 2008 13:13
Odborník na slovo vzatý a globální ekonomiku

...promluvil ! Jestli ČSSD vyhraje příští parlamentí volby, a Vy budete dělat ministra čehokoli, tak to potěš pánbůh .

A podle mě je pravda zrovna naopak, než titulek článku. Tvrdíte tady akorát bláboly, a ne nějaká podložená fakta ! 

0 0
možnosti
U

ucitelas

28. 5. 2008 13:12
Ano

navštěvoval jsem tu školu kde PP učí.Fialový levicový sajrajt.Taková p.čoviny se tam skutečně učí a stovky lidí ročně opouštějí tentoústav s takovými znalostmi.studuje tam 70 % státních úředníků.opravdových apolitických profesorů je tam jen hrstka.Vůbec mu nevadí ,že učí ve škole kde je školné 50 000 za rok.Jako poslanec, řve školy zademo.fuj ten mne nasral.

0 0
možnosti
ML

m. l.

28. 5. 2008 14:50
Re: Ano

Cože, on učí? To je ale zase spíš ostuda těch studentů, že solí padesát litrů za příležitost se nechat oblbovat takto nechytrým učitelem.

0 0
možnosti
D

dutina

28. 5. 2008 12:38
To je ptákovina

jak tohle to můžete napsat ,že tlumí ceny ropy a plynu?Právě naopak je to skvělý byznys pro producenty plodin na biopaliva ,růst poptávky po těchto plodinách nevyvolává snižování cen za tyto plodiny jak by to bylo pro potravinové .Tím roste výroba těchto plodin a větší spotřeba paliva nutná pro tuto produkci.

0 0
možnosti
D

dutina

28. 5. 2008 12:45
Re: To je ptákovina

Oprava :mělo být -růst výroby těchto plodin....

0 0
možnosti
A

andy2000

28. 5. 2008 11:42
:(

Vyšší poptávka nezpůsobuje růst ceny.

Nižší zdanění a dotace nezpůsobuje vyšší nabídku.

Výrazně nižší zdanění komplementu a jeho dotace nezpůsobuje zvýšení ceny statku.

Ethanol z kukuřice, který produkuje +/- stejně energie, jako se do něj vloží...nezpůsobuje plýtvání?? Jak může něco takového tlumit růst cen ropy a plynu, když speciálně ten plyn je ne výrobu toho biopaliva potřeba?

Jak může někdo s takovými názory učit ekonomii na VŠ?

0 0
možnosti
L

Lavet

28. 5. 2008 10:41
Co ten nadpis?

Konecne jsem se tesil, ze se dozvim jak to doopravdy je s rustem cen potravin. Ale smula, v clanku nejsou zadna fakta, data, interpretace... Vy nejste ekonom, Jste spis politik a tomu uz ten clanek odpovida.

0 0
možnosti
ML

m. l.

28. 5. 2008 10:25
Ethanol neni RME

Problematika jihoamerického ethanolu je jiná než evropského řepkového oleje. V Brazílii už mají dostatek zemědělských ploch na plodiny pro produkci methanolu, ale v Evropě žádný dešťný prales který by se dal vykácet není a tudíž se řepka pěstuje místo jiných plodin. Možná by bylo dobré tyhle dvě technologie nezaměňovat :-)

0 0
možnosti
D

dutina

28. 5. 2008 12:40
Re: Ethanol neni RME

Také v Brazilii mají úrodu 2-3 krát do roka.

0 0
možnosti
NG

hnedka_zdrapana

28. 5. 2008 10:08
.

Nadpis je zajimavy, obsah me bohuzel zklamal. Co je vinou rustu potravin jsem se z nej nedozvedel. A i kdyz jsem to cele precetl, tak se mi z toho nepodarilo desifrovat, proc biopaliva nenesou vinu za rust cen. Priste by bylo vhodnejsi misto odkazovani se kdo kde co rekl napsat svuj vlastni nazor podlozeny logickymi argumenty ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1247x
Jsem právník a ekonom. Před volbami jsem pracoval ve funkci náměstka ministra životního prostředí a později jako ředitel poradců předsedy vlády. Přednáším též na Vysoké škole finanční a správní právo a ekonomiku udržitelného rozvoje. T.č. veřejně vystupuji v roli stínového ministra životního prostředí za ČSSD. Sociálním demokratem jsem od počátku roku 1990, kdy jsem stranu pomáhal obnovit. Jsem ženatý a mám dvě děti. Bližší informace též na www.petrzilek.cz nebo www.cssd.cz.

Seznam rubrik