Diskuse

Mnichov 1938

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pro doplneni - nemecke tanky (a letadla a dalsi veci) byly testovany a vyvijeny v bratrskem SSSR ...

2 0
možnosti

No, rád bych slyšel, které tanky a letadla to byly. Pokud je mi známo, tak Němci měli v SSSR pronajatý tankový polygon a smlouvu se SSSR v letech 1927-1933, kdy ji Hitler vypověděl. V SSSR se testovaly prototypy vyvynuté v druhé polovině 20. let a to z důvodu, že oficiálně to Německu Versaillská smlouva zakazovala. Ani jeden z těchto prototypů neměl vliv na kterýkoliv z typů, který kdy zasáhl do bojů v druhé světové válce. Počínaje tankem Panzer I probíhal vývoj na půdě Německa. Není mi známo ani nic o tom, že by se ve spolupráci se SSSR vyvýjel jakýkolim moderní typ letadla. Ano, Němci nakupovali ze SSSR ve 30.letech velké množství surovin, docházelo ke stážím důstojníků, ale o společném vývoji letadel a tanků jsem nic neslyšel.

1 0
možnosti

Ještě je třeba se vypořádat s jednou tézí. Věra Olivova v knize Československo v rozrušené Evropě tvrdila, že hrozilo reálné nebezpečí, že všichni signatáři Mnichovské dohody v případě našeho odmítnutí se spojí a vynutí si její plnění silou.

2 0
možnosti
Foto

O tomto jsem též buď četl, nebo to snad padlo při nějaké televizní diskusi.

Tedy, že by se po odmítnutí Mnichovské "dohody" naší vládou Francouzi a Britové postavili po bok Hitlera proti ČSR.

0 0
možnosti
Foto

oprava: uznáni...Dík za pochopení.

0 0
možnosti
Foto

Stále mnozí směšují vojenská a politická řešení. Politické řešení však Mnichovskými dohodami v tom čase nabylo vrchu. Pro strany této dohdy pak osud ,,nějaké" ČSR nebyl podstatný. Další vývoj tomu dal za pravdu. Včetně Hitlerem požehnaného ,,odtržení" Slovenska SPOLU SOBSAZENÍM ,,ZBYTKU" státu. Slovensko mělo pro něho význam toliko jako poslušného vazala a satelitu. Čechy a Morava ovšem význam strategický ve všech směrech. Někomu šlo údajně o ,,zachování míru", jiným o ,,právo na sebeurčení", získání času a posílení vlastních pozic. Beneš ,,v tom" z mezinár. hledisek zůstal sám. Tak jako tak byl Mnichov rozsudkem o zániku suvereního státu. A všichni to věděli. A nebýt pak exil.vlády a našeho odboje, těžko předjímat. Za války byl protektorát brán jako součást ,,Říše" a mohl být pak klidně okupován vítězi.!!

0 0
možnosti
Foto

Jestli byl pro někoho osud ČSR podstatný či nikoliv nemělo mít na rozhodnutí bojovat za svoji nezávislost, vliv. Versailleské smlouvě se Německo zavázalo garantovat hranice nástupnických států. Německo by tu smlouvu porušilo, nikoliv my.

0 0
možnosti

jen malý detail jižní hranice z Rakouskem byla skoro celá opevněná někdy i několika liniemi lehkých objektu viz. http://www.ropiky.net/ a hranice z Maďarskem byla taky celá opevněná lehkými objekty. poláci měli taky opevnění ale bylo většinou nedostavěné a nebyla to souvislá linie

0 0
možnosti

Nemáte pravdu, jižní Morava opevněná do jara 1938 nebyla, narychlo se sem přesunovaly kapacity až s anšlusem Rakouska a rozhodně se zde nejednalo o souvislou linii.

1 0
možnosti

Nemohu říci, že bych s Vámi ve všem souhlasil, ale je vidět, že víte o čem píšeteR^

0 0
možnosti
Foto

Mnoho názorů, mnoho hodnocení. Často protichůdná, či jednostranná. Podpisem Mnichova bylo rozhodnuto. Jak by se zachovali ostatní státy v případě naší obrany ? Přinejmenším by ČSR bylo označeno za viníka válečného konfliktu. Co by z toho dále plynulo? Dokonce i možná materiální i voj. podpora Hitlera. Dnes je to vše ,,ex post". Jinak autor opomenul dlouholetou spolupráci Sov.Sv. s Německem. Vývoj a výrobu lodí, ponorek, letounů a dokonce i armádní výcvik němec vojáků. Vč. letců- posléze Hitlerových letec. es. Znal jsem osobně mnohé z našich letců. Jejich hodnocení předválečné situace bylo jednoznačné. Teoreticky možná obrana v rozsahu 6-8 týdnů, nesmírné ztráty a to i civil. obyvatelstva, materiální škody, zničená města. A nejasný postoj v takovém případě ze strany velmocí. I proto odešli mnozí z nich do zahraničí, aby mohli legitimně bojovat proti Hitlerovi. Jinak zdravím. J.A.J.

2 0
možnosti
Foto

Je z historických dokumentů známo, že německé generalitě se do války s námi nechtělo, bylo si vědomo nedostatečné výzbroje německé armády a chystalo se už delší dobu odstranit Hitlera. Mnichov vše zmařil a generalita začala věřit Hitlerovy.

3 0
možnosti
Foto

Velmi dobré shrnutí. Doufám, že se diskuze rozběhne a přidám se s čísly.R^

0 0
možnosti

Již jsem na toto téma přečetl hodně, ale řekl bych, že Váš příspěvek patří kvalitou k tomu hodně dobrému. R^

0 0
možnosti

P90a72v36e14l 14R10y18s

12. 2. 2014 13:22

Nestihl jsme přečíst podrobně, ale večer, až budu mít více času a rozvine se diskuze, se sem rád vrátím.

Rozhodně zajímavý blog o nesmrtelném dilema. I když s vámi plně nesouhlasím především v názoru bránit/nebránit, oceňuji vaše argumenty a podrobný rozbor. Za to karma.

1 0
možnosti

To je v pořádku, názory mohou býti rozdílné. Rád si poslechnu relevantní protiargumenty a možná se i něco nového dozvím. Jsem si plně vědom, že toto téma je velmi kontroverzní, ale nemínim před dějinnými událostmi země, ve které jsem se narodil a v níž žiju, schovávat hlavu do písku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
člověk se zájmem o historii i současnost a krásy české krajiny

Seznam rubrik