Roky pádí-letí čas-snivé mládí vzal nám ďas-pryč jsou naše dávné lásky-stejně jakoDikobraz

Tak co, pamětníci? Vzpomenete si někdy na vtipy, humor a zábavu za naší rudé epochy hvězdného socialiZmu? Vzpomínáte s nostalgií na časopis Dikobraz? Na komunistickou satiru, která nám byla každý týden nabízena až do března 1990?   

> DIKOBRAZ <

toto jediné slovo - název humoristického časopisu - by takto samo o sobě stačilo, aby přitáhlo dostatečnou pozornost a zájem čtenářů k tomuto mému dikobrazímu blogo-článku. A já se přitom pachtil a trápil vymýšlením složitého zveršovaného titulku, kterým jsem chtěl dychtivé blogo-čtenářstvo chytit a zaujmout - což se mi u mého "všedokonalého básnického výtvoru:))), pro nedostatek počtu předepsaných písmen a znaků u blogo-nadpisů, stejně podařit nemohlo.

prosím, posuďte rozdíl >< oproti nadpisu článku sami:

Roky pádí, letí čas,
snivé mládí vzal nám ďas,
pryč jsou naše dávné lásky,
stejně jako "DIKOBRAZ"!

Takovýto vtipno-poeto-mnou-vybásněný:))) veršík se prostě do blogo-titulku narvat nedá - to však, jak vidno, mému blogo-článku příliš neuškodilo. Časopis Dikobraz, s jeho vtipem a satirickým rozhledem, i když zde fyzicky už třicet let neexistuje, přesto tu je s námi dál a dál..., že, vážení přátelé!? :-))) 
A jak se zdá, zřejmě by se nám takovýto pichlavý dikobrazí humor hodil i v dnešní době... / a třeba i právě teď... / teď před volbami...? co říkáte ??? :-)))

K úvodu tohoto dikobrazího článku přidávám ještě vysvětlení, že si sem zařazuji pár svých vlastních veršíků, které mi před dávnými třiceti lety otiskli v tehdejším časopise "Nový Dikobraz". Své tehdejší podepsané veršíky si sem ukládám přímo v ofotgrafovaných kopiích ze stránek tehdejšího časopisu - dnes již zaniklého.  

- - - - - - -

Původní komunistický Dikobraz, vycházející každou sobotu v ceně 2 Kčs se po pádu totalitního režimu v nové polistopadové době na čas proměnil na "Nový Dikobraz", aby i ten potom v roce 1995 se svou dikobrazí zábavou definitivně skončil. Dikobrazím zánikem se zde zabývat nechci, pouze - pokud mi to dovolíte - chtěl bych si lehce zavzpomínat na pár svých drobností, se kterými se mi tehdy podařilo objevovat se na dikobrazích stránkách.

Pokud si připomenu onu hektickou listopadovou dobu roku 1989 se všemi tehdejšími převratnými událostmi a nadějnými změnami - vzpomínám, jak mne to fakt pořádně nakoplo a protože jsem cítil potřebu se alespoň trochu tehdejšího dění zúčastnit, začal jsem přemýšlet co a jak - a tak jsem se snažil psát krátké příspěvečky, reagující na to úžasné novo-rychlokvašné dění tehdejších pádících dějinných událostí.

11. dubna 1990

mé "nostalgické" připomenutí našich "úžasných" minulých epoch

První můj úspěch přišel v podobě mého "revolučního" počinu = textu mé "angažované" písně s názvem "JE TO ŇÁK LEVÝ", který mi otiskli již 10.ledna 1990 >(!)to bylo ještě v původním Dikobrazu(!)< s původní komunistickou redakcí: "vydává Rudé Právo, vydavatelství ÚV KSČ". Tuto svou "revoluční" píseň jsem tehdy napsal během posledních listopadových dnů a její připomenutí si zde v blogu připravuji až příště - a samostatně - (těšte se, stojí to za to! :)
Takže dnes si sem zatím umisťuji své příspěvky pro Nový Dikobraz, a to chronologicky od dubna 1990 do února 1991 - kdy šlo o celkem čtrnáct mých krátko-srando-epigramových veršíků + s jedním článečkem v Dikobrazí rubrice "To jsou věci", inspirovaném naším vroucně milovaným osvoboditelem Stalinem(!?) ... nebo??? Jak to vlastně na konci války s tím naším Stalino/osvobozením tenkrát skutečně bylo? Nevíte přátelé, náhodou někdo?? :) 

Zde tedy mám další mé otištěné příspěvky - NOVÝ DIKOBRAZ 1990 až 1991

květen 1990

co asi přinesou převratné polistopadové změny?

30. května 1990

reaguji na současné události v nové hektické době

18. července 1990 

Havel

16. srpna 1990 - výročí srpna 1968

19. září 1990

24. října 1990

30. ledna 1991

13. února 1991

Pro dnešek se tedy tímto svým "Když už, tak už!" po americku loučím, ale připravuji si již pár dalších svých vzpomínko-novinových příspěvečků, které se mi kdysi v devadesátých letech objevovaly v nejrůznějších tehdejších tiskovinách (většinou dnes již zaniklých) např:SVOBODNÉ SLOVO; NEDĚLNÍ BLESK; MF-DNES; EXPRES; ŠVANDA DUDÁK; ŠKRT; SEXBOX; NEI REPORT; LEO a dokonce i PLAYBOY.  
Bye, bye, friends! :-)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Zábranský | neděle 12.9.2021 11:11 | karma článku: 38,63 | přečteno: 1238x