Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

R^

Aha, tak to jsem netušil, že to má i jméno. Confirmation bias

U některých kremlobotů to bude diagnoza.  :-)

3 0
možnosti
DK

Souhlasim. Jenze ono ke zkresleni reality dochazi i jinymi zpusoby. Napriklad Romove jsou casto osocovani nepravem. Tech pripadu jsou spousty. Duvody muzou byt ruzne a nemusi byt vzdy primarne rasisticke. Napriklad ten kluk z Ukrajiny si vymyslel napadeni Romy ne proto, aby jim ublizil, ale proto, ze potreboval vymyslet uveritelnou verzi. Cili on v podstate chtel vyuzit predsudku druhych. Jini zase vymysleji ruzne story, ktere pak siri v socialnich sitich a hromadnych emailech. Cast z nich jiste bude mit jako motivaci rasovou nenavist, ale cast z nich proste chce opet vyuzit prave confirmation bias za ucelem sireni te zpravy, coz je hlavni cil. Nektere lidi totiz uspokojuje sireni ruznych urban legends a Romy zneuzivaji jen proto, ze je to tema popularni. Podobne ambice maji ruzni siritele konspiracnich teorii, kterym nejde o to objevit pravdu, ale o to, aby se jejich verze sirila (nerikam,ze to plati pro vsechny konspiratory). Nicmene prave na zaklade techto falesnych zprav muze dojit k iluzi, ze povest Romu je spatna na zaklade lzi a pomluv. To ale neni pravda. Chovani Romu je horsi ve vetsine oblasti. Od smyslu pro zodpovednost pres vzdelani az po kriminalitu. Je zde moznost, ze Cesi jsou skutecne rasiste, a proto hure vychazeji s Romy, jenze proti teto hypoteze jde fakt, ze v jinych zemich je vysledek de facto stejny. Napriklad ve Francii ma negativni vztah k Romum 82% lidi.

1 0
možnosti
MD

Kdyz osm z deseti jimi jsou, pristupujeme k nim timto zpusobem. Pokud se medved prave krmi travou neznamena, ze nekomu v pristim okamziku neukousne hlavu. A kdyz to dame dohromady, malokomu se bude chtit experimentovat na vlastni kuzi.

1 1
možnosti
MP

Jestliže existuje aspoň jeden člověk (kromě Vás), který není ovce, pak výrok "všichni kolem jsou ovce" je nepravdivý.

Mimochodem, to rčení je takové klišé. Ovce je stádové zvíře, necítí se dobře samo. Každý kus má ale svoji individualitu se vším všudy.

3 0
možnosti
Foto

Tady se hlásí jeden, co asi není ovce!

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru