Sestra - film

-recenze-

Drama
Česko, 2008
Režie: Vít Pancíř
Hrají: Verica Nedeska, Jakub Zich

[ CSFD.CZ ] [ Prezentace filmu ]


Film Sestra je klipem k desce Sestra od Filipa, Jachyma a Psich Vojaku, ani dost malo vsak neni primym zaznamem knihy at uz si ji kdo predstavoval jakkoli.
Zustava vsak mrazivy pocit, ktery alespon u me kniha vyvolavala pri cteni nejedne jeji pasaze. Film je snem a protestem s odkazem na socialismus, na cestvi v jeho panelakove podobe a malosti, snem o kmeni svobodnych ciganu, popisem silenstvi a samoty opustenych milencu, taky jednoho pijana.
Od radosti k temnote, od opustenosti, pres zbytecnost a silenstvi az k svobode.
Daleko mene, nez textova predloha se vyjadruje k drobnym a dulezitym vecem, kterymi jsou vira, kmen, spolecenske zmeny, nicmene i tyhle roviny jsou citit mezi radky. Vlastne mezi radky je zrejme treba vnimat vsechno co se deje na platne, protoze, tak jako je zkratkovita a naznakova rec textove Sestry, tak je mnohoznacny i recitovany a hudebni projev, ktery doprovazi chaos obrazu ze soudobeho sveta, konfrontovany s kousky sveta minuleho.
Je pro me tezke rozhodnout se, zda se mi "dlouhy klip" libil jako celek, protoze jednotlive pasaze jsou velmi nevyrovnane co se stranky umeleckeho podani, rychlosti toku myslenek i celkoveho pocitu tyce, nicmene pro cloveka, ktery ma rad Sestru, Psi Vojaky a experiment, je myslim fim pomerne zajimavou exkurzi a komentarem k tomu, ze neexistuje zadny mozny jednotny vyklad "co tim vsim vlastne autor chtel rict" a dokresli se tak mozna jedna stranka, ktera jej pri cteni [ne]okouzlila tolik jako filmare. Zustava mrazivy pocit, pocit protestu [sam Jachym v jedne scene zbytecneho zivota v supermarkety tlaci nakupni kosik, jako by i on komentoval svou roli v dnesnim svete], pocit ztraceni a sebepoznavani.
I po nekolika hodinach, se Sestrou ve sluchatkach, jsem jeste mel o cem premyslet.
Takze zadna slava, ale jdete na film.

7/10



 

Autor: Tomáš Petrů | pátek 6.2.2009 16:04 | karma článku: 8,97 | přečteno: 924x