Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

M36i89l71a49n 30R88a97d19e60k

20. 2. 2013 21:28

ze Fucik zradil kamarady nacistum mu nemam moc za zle. Za to muzou jen a jen nacisti. Malokdo by to vydrzel.

To ze oplevoval komunisty v romanech z prstu vycucanych je jina. Zeme kde zitra znamena vcera a jine slataniny jsou psane na zakazku jeho panu, v dobe kdy NEMUSEL. a bohuzel vedel ze je to vylhana agitka. Vykoupil svoje hrichy zivotem, budiz mu zeme lehka, ale charakter to nebyl

4 1
možnosti
Foto

Tak v knize reportáží Země, kde zítra znamená včera (a je to značně dvojsmyslný název) popisuje pouze to, co tam viděl.

0 4
možnosti
Foto

Pane Řezník, to, že Fučík napsal ve věznici Reportáž psanou na oprátce není nic divného. V Pankráci byli naši dozorci, kteří vynášeli motáky, kterým se říkalo škrabky. Pomáhali  těm, kteří měli svoji blízké uvězněné  ve věznici v Pankráci. Například  v Pankráci v cele smrti byl uvězněn básník Jindřich Vichra, který byl popraven 12 května 1944. Z Pankráce věznice byla vynesena jeho básnická sbírka Má apassionata, básně Elegie, Lidice a mnoho dalších a to během dvou měsíců.

7 0
možnosti
Foto

Neřekl jsem, že je na tom něco divného, vysvětloval jsem pouze, proč je Fučík známnější než jiní odbojáři.

2 4
možnosti
MM

Jako věřící bych byl jeden z posledních, kdo by se chtěl mermomocí zastávat komunistů, Fučík si ale každopádně zaslouží náš respekt, tak jako každý, kdo v té hrozné době projevil stejnou dávku odvahy jako on. Určitě nebyl superhrdinou (ti se objevují jen v komiksech) a pravděpodobně nebyl ani "nejodvážnějším" protifašistickým bojovníkem. Slabost, strach, případně komunistický idealismus, bych mu s ohledem na dobový kontext ale rozhodně nevyčítal. Propaganda KSČ jeho památce hodně uškodila.

1 2
možnosti
Foto

Daleko více škodí památce Julia Fučíka novodobí politruci a jejich žáci, viz autorův článek.

4 6
možnosti

Mladíku,

je mi tě líto. Úcta k národním hrdinům ti nic neříká. Okupace a vraždění našich lidí německými okupanty taky ne. Opravdu si myslíš, že můžeš posuzovat člověka zavražděného nacisty? Jsou témata, kterým se v úctě vyhni. Bude to rozumnější.

5 13
možnosti
MR

On si totiž Čumpelíku může myslet a dělat co chce.

9 3
možnosti
Foto

To, že  nikdo nezná lidi, kteří za naši svobodu položili svůj život  je smutné. Přitom by se mělo jednat o 8  237 popravených v době okupace. Jednalo se o nesmírně statečné lidi, kteří když půl roku a více čekali v cele smrti  v Plotzensse na to, zda bude potvrzen jejich rozsudek smrti nepropadali zoufalství. Za dunění gilotiny využívali možnosti si půjčovat knihy, půjčovali si knihy a studovali. Když byla jejich žádost o milost zamítnuta, čekali klidně ve frontě, až na ně dojde pod gilotinou řada. Se zpěvem hymny s klidem položili hlavu pod sekeru. Němci si jich natolik vážili, že byli jediný vězni, které oni zdravili. Ale znova opakuji  to,  že s Fučíka udělali poválce komunisti ikonu, za to on nemohl. Byl v odboji a jako každý, kdo se zúčastnil v odboji musel počítat s tím, že zemře.

5 2
možnosti
Foto

Má být Fučíkovo dílo (V zemi milované, V zemi, kde zítra již znamená včera, Reportáže z buržoazní republiky) dáváno za vzor mladé generaci, když je plné lží (ano lží, nikoliv nepřesných údajů.

O jakých lžích mluvite, četl jsem, žádné lži tam nejsou.

5 9
možnosti
JS

Je zřejmé, že Julius Fučík nebyl idealizovaným "hrdinou bez bázně a hany". Nebyl to žádný superman, spíše bychom v jeho povaze našli pořádnou dávku naivity. Ale co mu upřít rozhodně nelze, je značná dávka odvahy, kterou bychom marně hledali u naprosté většiny jeho kritiků. Gestapo ho nepověsilo za krk na šibenici jen tak pro nic za nic. Fučík mohl klidně celou válku strávit v ústraní a pohodlně si sepisovat divadelní kritiky a po válce vylézt z díry a plamenně kritizovat odboj.

Jak někdo může Fučíkovi vyčítat, že porušil nějaké "desatero pro ilegální práci" v prostředí nacistické okupace? To by mu mohl vyčítat jen někdo, kdo se ocitl tváří v tvář Gestapu a nenadělal si při tom do kalhot.

Fučíkovi nejvíc ublížila nekritická komunistická glorifikace, která z něj udělala téměř umělou bytost. Za to ale Fučík rozhodně nemůže.

V současnosti však pozorujeme naprosto opačný trend, a sice agresivní a nenávistně hanlivou dehonestaci jeho osoby. Zvláště krátce po listopadu 1989 se z něj někteří lidé snažili udělat jakousi odpornou karikaturu člověka, kdy se ho snažili vykreslit jako směšného trotla a zrádce.

Měli bychom uznat nejen jeho právo mýlit se (jako každý jiný člověk), ale také jeho faktické hrdinství. Bojoval proti nacistům způsobem, který uznal za vhodným a jakého byl schopný. Nemusel dělat nic – stejně jako nespočet jiných. Ale dělal, bojoval proti zlu a zaplatil za to životem.

Je nutné něco víc dodávat?

6 5
možnosti
Foto

Ono to bylo o tom, že jediný Fučík napsal Reportáž psanou na oprátce. Po něm až pan David Rath.

Takže bylo o čem psát. A co číst.  

By

2 6
možnosti
Foto

Julius Fučík byl odbojář, tak jako jiní bez ohledu na to, zda byl komunista anebo ne. To, co z něj udělali komunisté po válce za to on nemohl. Jeho smrt byla hrozná. Byl popraven ve dnech 7,8, 9 září 1943 v Plotzensse. Tyto dny vešly ve známost jako Krvavé noci.  V důsledku bombardování došlo k poškození gilotiny. Tak se popravovalo oběšením na háky, které byly na kolejnicích. Na  háky se věšelo po osmi lidech na osm háků a každých třicet minut přiváděli kati dalších osm lidí.Během první noci přišlo o život od 18:30 hodin do 08:30 hodin 186 mužů. Během těch tří dnů přišlo o život 36O lidí. V tom tempu v jakém se popravovalo nebyl čas oběšeným zlomit vaz a tak umírali za nepředstavitelného utrpení. Mezi nimi v té době podle záznamů byl popraven Fučík

5 5
možnosti
IH

I89r92e62n81a 63H34r72u47b29á

20. 2. 2013 17:29

Ale takových odbojářů bylo víc a nikde se o nich nemluví.

7 2
možnosti
RK

Dobře si to pamatuju. To nebyl Julius Fučík, ale profesor Horák.

8 4
možnosti