Projevila se svoboda v srdcích občanů

Průjezd amerického vojenského konvoje je důležitou manifestací spojenectví a spolupráce členských zemí Severoatlantické aliance. Ale nejen to. Stává se především manifestací sounáležitosti a soudržnosti občanů České republiky, kteří v těchto dnech ubezpečují sami sebe a především celý demokratický svět, že naše myšlení a postoje jsou jednoznačně prozápadní a že se nehodláme smířit s politikou, kterou navenek prezentuje především prezident naší země, Miloš Zeman. Občané sami sobě ukazují, že ve svých srdcích stále nosí správné a kvalitní hodnoty. A zároveň jasně deklarují, že nehodlají dopustit, abychom my i naše děti žili v područí politiky Kremlu a putinovského Ruska.

Je příjemné a pozitivní vidět davy lidí, kteří konvoj vítají s rozzářenými tvářemi, úsměvem a jakousi bezstarostnou radostí. A je třeba si uvědomit, že to nebyla vláda nebo politické strany, ale sami občané, kteří si zorganizovali mnoho a mnoho různých akcí po celé České republice. Ano. Sami občané a nikoli prezident, vláda nebo parlamentní politické strany. Jen a pouze prostí a obyčejní lidé nyní ukázali světu, že zde nežijí jen komunisté, postkomunisté a slaboši. Můžeme být hrdí na to, že nejen sami sobě, ale především těžce zkoušenému ukrajinskému lidu ukazujeme, že si pod pojmy svoboda, demokracie nebo lidská práva stále ještě dokážeme představit to, co tato slova ve skutečnosti opravdu znamenají a že se za ně dokážeme, je-li třeba, postavit.

Snad se nám daří v těchto dnech přesvědčit svět, že v naší vlasti žijí normální lidé a nejen komunisté a postkomunisté, jak se to mohlo zdát z médií. My sami se ale nyní musíme zamyslet, co dál. Protože přijdou zase všední dny a opět budeme v médiích nebo poslaneckých či senátorských lavicích poslouchat ty, kteří dodnes nebyli schopni se za nás, občany, jednoznačně a razantně postavit. Proto. Buďme na sebe hrdí, ale přemýšlejme, co by mělo být dále. Přemýšlejme, zda nás současní komunisté, ale především postkomunisté figurující ve vládě, různých politických stranách či hnutích nebo zastávající rozhodující vlivná místa nestahují do propasti nesvobody a zda nás zastupují opravdu podobně svobodomyslně smýšlející spoluobčané, jakými jsme my sami.

 

Petr Suda
listopadjesteneskoncil@centrum.cz
profil FB

Listopad ještě neskončil (FB)
Listopad ještě neskončil (www)

(jeden z organizátorů akcí souvisejících s konvojem vojsk NATO)

 

Dovětek:

Pokusil jsem se zformulovat a vystihnout to, co si právě nyní myslím a co cítím.

Především mám radost třeba z vlastní mámy, které tečou slzy radostí a hltá internet i televizní záběry kolon amíků. Právě proto, v jakém bolševickém marasmu musela tak dlouho žít, jsou tyto dny pro ni obrovskou satisfakcí. Tak jako asi pro mnohé další občany z té starší generace, kteří si velmi dobře pamatují, co slovo nesvoboda vyjadřuje.

No a pro ty mladší si přejme, aby to takto zůstalo co nejdéle. A nejlépe napořád.

 

Autor: Petr Suda | pondělí 30.3.2015 16:51 | karma článku: 27,49 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68