Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prohrály všechny politické strany, vítěz není žádný

Je úplně jedno, jak nakonec dopadly výsledky voleb, je jedno, která strana zvítězila. Všechny totiž prohrály a mizérie na politické scéně pokračuje.

Již nyní je jasné, že krajům budou vládnout politici, které občané nechtějí. Ať bude sestavena jakákoli koalice, vždy budou zastupovat naprostou menšinu obyvatel. Mizerná volební účast ukazuje, že ani jedna strana neoslovuje občany natolik, aby si udělali čas a k volebním urnám přišli. Ani jedna koalice, která bude utvořena, by vlastně podle volební účasti neměla mít právo cokoli rozhodovat, protože ani jedna v součtu všech jejich hlasů nebude zastupovat většinu voličů daného kraje.

Důvod je jednoduchý a desítky let stejný. Všechny dosavadní politické strany i hnutí, které se vystřídaly u moci v krajích i státu, nebyly založeny pro lidi. Ani jedna strana či hnutí se nikdy nesnažila výrazně snížit centralizaci moci a ani jedna politická strana nemá ve svých řadách důvěryhodné osobnosti, ze kterých by občané měli pocit, že jim mohou věřit slova a věty, které vychází z jejich úst.

Volební kampaně všech politických subjektů se podobají, jako vejce vejci. Sliby, populismus, demagogie, plácání, nicneříkající fráze, přitroublé výrazy politiků na billboardech, hloupé až ubohé předvolební debaty, rádoby duchaplná videa. A podle toho pak vypadá i následná realita dalších čtyř let vládnutí? Tankodromy místo silnic, zácpy díky uzavírkám a opravám, kde nikdo nemaká a pokud se již nějaké silnice opraví, pak se to nedá nazvat jinak, než fušeřina, vyhazování miliard za předražené a nesmyslné zakázky, dotace rozdělované kámošům, zvyšování byrokracie, zvětšování armády úředníků, udržování naprosto nekonfortní obslužnosti občanů. Politikaření, místo politiky. Volby roku 2016 budou, nahlíženo občany a slovy Tomáše Kluse, jen „další čtyři roky v prdeli“.

Lidé jsou prostě a jednoduše politikou a politiky otrávení a jde o důsledek neochoty všech politických subjektů nastavit transparentní systém fungování veřejné správy a zavedení kvalitních kontrolních mechanismů, postavených na odpovědnosti konkrétních jedinců, stojících za rozhodováním. To jediné může začít snižovat korupci a kamarádšoft mezi úzkou skupinou těch, kteří jsou zrovna u moci.

Jeden postřeh bych chtěl ale vypíchnout. Imigrace, jakkoli je v médiích propírána dennodenně, jakkoli se mnoho populistů snaží „hrát“ na toto téma, není pro občany vodítkem pro nějakou větší podporu. Naopak. Všichni jednoznační populisté typu Okamury, Konvičky, Bartoše stojí na pokraji zájmu obyvatel a novináři by již konečně mohli pochopit, že jim věnují v médiích výrazně větší pozornost (a tím i reklamu), než by bylo záhodno, a než by si čtenáři (tedy voliči) vůbec přáli.

Lidé chtějí vidět konkrétní kroky, chtějí vidět konkrétní návrhy řešení a potom vidět konkrétní výsledky. Prozatím se ale všechny politické subjekty na celorepublikové i krajské úrovni staví k volební kampani tak, že jednou za čtyři roky polepí republiku, za peníze daňových poplatníků, plakáty a billboardy s obličeji především lídrů a mediálních titánů daných stran se slogany nekonkrétních obecných pravd a výkřiků do tmy. Vlastně takový souboj najatých PR agentur. O samotné problémy krajů, které trápí občany, jde až v poslední řadě. No a podle toho vypadá volební účast. Kruh zmaru se uzavírá. Na jak dlouho ještě? To je jednoduché. Dokud budou celostátní, ale především krajskou politiku dělat jedinci páté až desáté kategorie, kteří do voleb jdou pro své sobecké zájmy, nebo kteří jsou jen nastrčenými loutkami v rukou celostátního vedení politických stran.

Politika v České republice by potřebovala zásadní RESTART. K němu ale může dojít jen tehdy, pokud se najde dostatek rozumných a schopných jedinců, kteří by spojili své síly, um, zkušenosti, rozhled, nadhled a dokázali upozadit svá osobní ega, aby ta spolupráce byla vůbec možná.

Problém není ve voličích, že nechodí k volbám (jak si myslí politici). Problém je v samotných politických stranách a politicích. Jenže. To by museli být v politice politici, kteří by dokázali vidět chyby u sebe a nehledali je pouze v druhých.

 

Petr Suda

Autor: Petr Suda | neděle 9.10.2016 8:51 | karma článku: 40,29 | přečteno: 4210x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik