Pokud někdo chtěl dokonalý přehled o trhu, získal jej díky EET

Hlavní problém EET je v tom, že vždy šlo a jde o data. Veškeré ostatní důvody pro zavedení EET jsou jen populistické povídačky, které tisíckrát mediálně zopakované, získaly potřebné množství podporovatelů.

Výrazně pomohla i vedení organizací, které jsou dotované státem (Hospodářská komora - Dlouhý, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR - Havlíček a další). Místo hádání se před kamerami s Babišem, se měli odpůrci EET a hlavně média soustředit na podstatné a vysvětlit lidem, že STB za komančů byla proti současným registrům, kontrolnímu hlášení, EET a dalším systémům soustřeďujících informace, jen slaboučkým odvarem a že čím více informací se stát snaží soustřeďovat, tím hůře pro jeho obyvatele. Nedokázali a nedokáží vysvětlovat lidem, že nikdo nás všechny (tento stát) neokrádá více, než velké korporace, řetězce. Tam jde o jistou ztrátu stamiliard ročně, na místo fiktivních 18 miliard navíc slibovaných Babišem díky EET z malých a středních podnikatelů a živnostníků. A to nyní nepíši jen o Babišovi a jeho Agrofertu. Ten je jen v politice přímo a tedy i nejvíce vidět.

Nemáme v ČR ani jednu politickou stranu a v nich osobnosti, které by jako zásadní problém naší země ukazovali a hlavně bojovali proti obrovské centralizaci především ekonomické moci. Za celých 27 let zde nebyla vláda a politická strana, která by pomohla malým a středním podnikatelům, která by se zasadila o zeštíhlení státu a snížení nehorázných nákladů státu vynakládaných na armádu úředníků, nesmyslné či xkrát předražené zakázky, která by pomohla venkovu, udělala cokoli pro ochránění rovného tržního prostředí, nedovolila monopolizaci v určitých oblastech trhu, udělala opatření, aby ochránila spotřebitele před doslova šunty a dodavateli, kteří plní regály našich obchodů nekvalitními a stejnými, ale méně kvalitními a dokonce i dražšími potravinami a jiným zbožím, než jaké najdeme v regálech zemí západních. Neudělali nikdy nic, aby se z naší země nestávala pouze montovna západu i východu a skladiště pro Evropu.

EET je pouze současným a mediálně viditelným vrcholkem ledovce. Těch vrcholků, které tak viditelné nejsou, je ale mnohem, mnohem více. Dokud ale budou dělat politiku strany s politiky, pro které jsou prachy na prvním místě, nic dobrého tento stát a jeho obyvatele nečeká.

I kdyby se podařilo EET v budoucnu zrušit, budou někteří, ke kterým se data z EET dostanou a pro která budou velmi cenná. Tak jako se k někomu dostala data v případu dat zdravotních pojišťoven (viz např. Trapnosti ministerstva financí aneb O analýze za 217 800 korun.

 

Petr Suda

Autor: Petr Suda | sobota 10.12.2016 12:14 | karma článku: 30,19 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68