Holt musím vzdát hold své matince

Mám velké štěstí, že mám mámu, která je nejen chytrou, příjemnou a fajn ženskou, ale která je i velmi moudrou, prozíravou a svým dětem přející maminkou. 

Každý rok si na tyto její vlastnosti vzpomenu především ve dvou dnech – 22. února a 29. června. Jsou to dva dny v roce, kdy má jméno Petr svátek, a my všichni Petrové tak jako jediní můžeme oslavit svůj svátek každoročně hnedle dvakrát.

Jen trošku škoda, že mne rodiče nepočali o deset let dříve, tedy již v roce 1958, protože jsem tři roky (1960-1962) mohl slavit svátek dokonce třikrát v roce, ale to bych po mamce chtěl již trochu moc, protože by mne musela porodit ve svých patnácti letech. Připravil bych ji o užití si mládí, a to jsem ji rozhodně udělat nemohl. A stejně bych si ty oslavy až tolik nepamatoval.

Když se mi narodil prvorozený syn, volba jména byla volbou jednoznačnou – Petr. Ať si kluk užije také té výsady, že mu přátelé a kamarádi budou k jeho svátku přát dvakrát v roce. U druhého syna byl výběr jména těžší, ale řešení jsme přeci jen našli – Matěj. Vedle dne svátku si jeho jméno lidé připomenou nejen po celou dobu oslav Matějské pouti, ale především, jméno Matěj ve svém významu plně vyjadřuje to, co ke svému druhému synovi cítím – že je darem božím. Díky tomu může směle svůj svátek slavit rovněž ještě jednou – a to 9. listopadu, kdy má svátek Božidar. Jméno, které je stejně jako Matěj odvozeno od hebrejského jména Mattijah.

Takže milá máti – díky.

 

Petr (Suda)

-------------------------
Pro zajímavost uvádím odklik na článek o tom, proč má Petr svátek dvakrát za rok:
http://kalendar.beda.cz/proc-ma-petr-svatek-dvakrat-za-rok

-------------------------

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Suda | středa 22.2.2017 12:19 | karma článku: 14,52 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68