Dokud se bude protestovat proti jedincům, změny pro národ jako celek nenastanou

V roce 1989 jsme totiž také neprotestovali a nevzepřeli se jen Husákovi nebo Biľakovi, ale vzepřeli jsme se režimu, systému. A to je sakra velký rozdíl.

Ani v dnešní době nejde pouze o Zemana či Babiše. Tito dva jedinci jsou jen jakýmisi symboly celkového špatného politického systému, ve kterém se naše zem stále nachází. Jistě. Posunuli jsme se po roce 1989 o něco dále, ale nezbavili jsme se ve vedení naší země nadvlády osobních sobeckých zájmů a peněz. Nezbavili jsme se centralistického způsobu řízení.

Pokud budou probíhat protesty v ulicích, na sociálních sítích pouze proti konkrétním osobám, nezmění se pro celkovou kvalitu životů všech obyvatel naší země nic zásadního. V pořádku totiž není celý systém.

Všechny dosavadní politické strany, které se vystřídaly u moci, mají jedno společné. Ani jedné z nich totiž nešlo a nejde o změnu celkového systému, který je překážkou a brzdou rozvoje naší země a kvalitního života maximálního množství obyvatel. Ani jedna dosavadní vláda od roku 1989 neudělala zásadní kroky a změny, aby se změnil politický systém přebujelého státního aparátu, který se pomocí zákonů a vyhlášek snaží řídit své obyvatele, místo aby pouze stanovil a zajistil maximální minimum pro řízení státu, určil maximální minimum rovných pravidel a podmínek pro rozvoj svobodného podnikání a nastavil kontrolní mechanismy pro sebe sama, totiž, aby bylo řízení státu maximálně imunní proti osobám (stranám), které by se, v případě volebního úspěchu třeba na základě populistických slibů a demagogie, dostali k moci a po dosažení tohoto cíle, se pokusili prosadit své prozatím před veřejností skrývané osobní a sobecké zájmy.

Takže. Dokud se nenajdou jedinci, kteří by chtěli změnit systém jako takový, a kteří by se spojili a vytvořili politickou sílu, která by se postavila do čela občanů, kteří si nepřejí jen kosmetické změny, ale kteří také chápou, že je potřeba naprosto zásadně zeštíhlit stát, byrokracii, zásadně zjednodušit zákony, naprosto odpolitizovat policii a justici, razantně snížit počet úředníků, významně omezit a zpřísnit kontrolu čerpání dotací, výrazně se soustředit na zkvalitnění školství a vzdělanosti apod., životy obyvatel se nezmění a náš stát se nikdy nestane silnou a prosperující zemí.

Chystají se protestní akce v ulicích. Jedná se ale o protesty, které organizují vesměs jedinci, kteří se na nich chtějí jen zviditelnit. Pronesou plamenné projevy, budou apelovat na zachování svobody, demokracie. Ale nejsou nositeli návrhu řešení k potřebným a výše uvedeným změnám. Takové protesty sice pomáhají otevírat oči občanům, ale pro zásadní změny politického systému nemají, a nemohou mít, žádný konkrétní efekt. Bude se jednat o pouhé další plácnutí do špinavé vody. Jakmile se hladina ustálí, stále pod ní bude ta samá špinavá voda.

 

Petr Suda

Autor: Petr Suda | neděle 23.10.2016 12:10 | karma článku: 23,36 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68