Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

17. listopad - rok se s rokem sešel

Nejen reakce na zrušení stíhání Jindřicha Frühaufa za házení vajec na Zemana (Stíhání za házení vajec na Zemana se ruší. Někdo má rozum, říká obviněný)

Po roce od 17.11.2014 jsem již na 99,9% přesvědčený, že vajíčka i následné dopisy s jedem byly součástí manipulace s občany pro udržení moci.

Nálada občanů před 17.11.2014 se nedá srovnat s náladou, která panuje mezi občany dnes. Tehdy byli lidé ve svém protestu proti Zemanovi výrazně jednotnější (nerozděloval je pohled na imigrační problém). Myslím si, že před rokem byly i obavy všech, kteří se díky Klausovi, Zemanovi a dalším lumpům předlistopadové (89) doby opět dostali na vrcholné mocenské posty, relativně velké. Zeman se totiž "utrhl ze řetězu".

Bylo nutné "něco" vymyslet a zdiskreditovat protestující před národem a současně samotné protestující rozštěpit. Bylo potřeba odvést pozornost od podstaty. Klasická a stále stejně dobře fungující taktika. A to se také podařilo. Zvláště, když se ihned nějací další neznámí násilní a podlí "diversanté" pokusí zabít (citace iDNES "testy prokázaly látku na bázi kyanidu v životu nebezpečném množství") ministra vnitra, ministra financí i samotného prezidenta. (Na Hrad i finance dorazil bílý prášek, v dopise Chovancovi byl jed). Tak to už je přeci moc. Mnoho lidí si v té chvíli řekne: "Nemám Zemana rád a nesouhlasím s ním, ale cokoli po někom házet nebo posílat protivníkovi kyanid - s tím tedy nesouhlasím ještě víc."

Vzhledem k tomu, že jsme zemí, kde se kauzy pouze účelově i neúčelově otevírají, ale nikoli dotahují do konce, pak také nikomu nepřijde divné, že ani jeden z těchto čtyř případů nemá pachatele.

Na Albertov jsem šel, jako mnoho dalších, cíleně. Nechtěl jsem pouze demonstrativně zvedat červenou kartu na Národní, ale chtěl jsem z očí do očí pískat a křičet na toho, který nemá sebemenší právo odhalovat pamětní desku na místě, kde jsme jako studenti stáli před 25 lety a následně na Národní dostali nařezáno. Šel jsem cíleně pískat na člověka, který jednoznačně lhal o večeru 17. listopadu 1989. Dalším šokem pro mne bylo vidět, kdo Zemana na pódium "za listopadové studenty" doprovází - Vidím a Jansta. Opravdu neuvěřitelné. Vidím byl pro mne jedním z těch, kvůli kterým jsem v roce 1990 již dále nechtěl mít nic společného s tehdejší Stavovskou unií studentů. Kam tehdy "zmizely" posbírané miliony od občanů ví jen asi málo lidí (možná Jan Vidím, možná Vít Bárta...). (Zajímavé shrnutí Historie studentských organizací najdete v materiálu Jakuba Kočího - Historie studentských organizací v ČR).

Dne 19.11.2014 (po "vajíčkách") jsem psal mail ministryni Michaele Marksové (MPSV), která byla mou spolužačkou z vysoké školy, zda by nemohla iniciovat prošetření incidentu z Albertova:

"Ahoj,
Míšo, asi je to úplně bezpředmětné, ale napsat to musím.

Pokud jsi schopna cokoli udělat, aby se iniciovalo objasnění z různých záznamů (videí) nyní ze 17.11. kdo házel ty vajíčka atd., pak by to jistě zajímalo nejen mě, ale i další lidi, kteří s nějakým házením nemají co společného a stejně jako já se staví jednoznačně proti tomuto stylu „komunikace“.

Byl jsem tam hodinu a půl před a mluvil tam z hodně lidmi a mluvil s těmi, kdo vypadal nejodhodlaněji. Nikdo z těch, se kterými jsem od počátku mluvil neměl v úmyslu nic takového jako házet cokoli. Kamer tam bylo hafo a 100% musí být vidět, odkud a kdo ty věci házel.

Hrad nic vyšetřit nechce. Mohla to totiž být i třeba provokace od toho proruskýho šmejda." (pozn. omlouvám se za chyby a poněkud emotivnější oslovení pana prezidenta, psal jsem to v rozrušení, v rychlosti a v noci).

Odpověď zněla:
"Premiér i Zao se distancují. Já jinak se koncentruji převážně na svoje, mám toho nad hlavu ;-/"

Již tehdy jsem se snažil, aby byl incident vyšetřen. Chtěl jsem se dozvědět PRAVDU, asi jako mnoho dalších lidí. Nemám problém změnit názor a uznat, že někomu tehdy na Albertově "ruply nervy", ale musel bych mít buď a) přiznání hodnověrného "vrhače(ů)" nebo b) smysluplné a logické odpovědi na otázky, které uvádím níže.

Vajíčka, rajčata a další „předměty“ létaly z jednoho jediného místa (zleva z chodníku ve směru k pódiu). Házení proběhlo ve dvou vlnách - při projevu Zemana a pak při odhalování pamětní desky. Na místě bylo nadstandardní množství policistů, ochranky a tajných (Video - Projev prezidenta Miloše Zemana, Praha 17.11.2014 - Albertov), protože se dalo "něco" čekat. Situace byla navíc speciální tím, že na Albertově nebyl jen Zeman, ale byli přítomni ještě další 4 prezidenti (Slovenska, Polska, Maďarska, Německa).

Otázky:
1) Jak je možné, že ochranka či tajní ihned nezasáhnou proti někomu, kdo cokoli hází na pódium, kde stojí PĚT prezidentů? Proč v dalších protestních případech po 17.11.2014, které se proti Zemanovi udály na různých místech republiky, byla ochranka u dotyčných ihned a zasahovala? (viz např. hození vajíčka v Jirkově - k tomuto případu jsem psal dopis a zaslal e-mailem všem poslancům a senátorům - viz Jak se liší Jirkov a Albertov?

2) Jak je možné, že se házení předmětů opakovalo z toho samého místa podruhé? Jak to, že již po prvním házení nebyla ochranka na místě a házející ochrankou nebo tajnými "zpacifikován(i)"?

3) Je možné, že neexistuje jediný "civilní" záběr, na kterém by byl(i) házející zachycen(i), přestože tam bylo velké množství kamer. Ale. Policie si nedělala vlastní záběry demonstrantů, když se evidentně podle připravených deštníků ochranky, předpokládalo házení předmětů z davu?

4) Jak to, že i následné zaslání "bílého prášku" prezidentovi a dvěma ministrům neměl a dodnes nemá nikdo snahu vyšetřit? Copak je snad zasílání kyanidu vrcholným představitelům naší země běžnou záležitostí?

A pak ještě jeden dotaz, který nepochopím:
Jak to, že se tehdy nenašel a dodnes nenajde jediný investigativní novinář, který by po těchto případech opravdu "šel" a zjistil podstatně více informací a podrobností?

Připomíná mi to 17. listopad roku 1989. Dodnes se také nevyšetřilo, kdo tehdy lidi brutálně mlátil. Dodnes se nenašly žádné fotky ani videa z posledních fází demonstrace. Podíváme-li se zpět na osoby, které to „vyšetřování“ měli v gesci, pak ani není divu, že se vše zametlo pod koberec.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Nechávali jsme se a opět necháváme manipulovat. Tehdy komunisty. Dnes bývalými komunisty. I proto letos bude na Albertově ještě vybranější společnost. Veleba, Konvička a možná přijde i Zeman. Ten se ale pro svou účast určitě rozhodne na poslední chvíli podle aktuální situace a vyhodnocení, co je pro "věc" nejlepší. Jejich parta se vždy zorganizovat uměla a umí. A proto také stále vládne.

 

Petr Suda
iniciativa Listopad ještě neskončil
člen iniciativy Občanské liberální hnutí (OLH)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Suda | pátek 6.11.2015 13:36 | karma článku: 11,73 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Petr Suda

Listopad ještě neskončil

Dlouhých 28 let uteklo od 17. listopadu 1989, noci z pátku na sobotu, kdy jsem si na Národní prožil nejhorší hodiny svého života.

6.3.2018 v 11:02 | Karma: 26,68 | Přečteno: 952x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Prognostika a analytika polistopadové éry

Máme za sebou 28 let od Listopadu 89 a ani loňské parlamentní a letošní prezidentské volby nepřinesly žádnou změnu z pohledu pokračování vývoje naší země.

31.1.2018 v 13:39 | Karma: 20,36 | Přečteno: 728x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Zvítězila profesionalita nad amaterismem. To je celé

Parlamentní volby 2017 a prezidentské 2018 jasně ukázaly (pokolikáté již?), že politiku nejde dělat amatérsky, na koleně a na půl plynu.

28.1.2018 v 11:52 | Karma: 23,77 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Když se pravdě dopátrat lze, ale není vůle

Blahopřání Duky Okamurovi je klasickým příkladem, kdy se dopátrat pravdy lze, ale z „pragmatických“ (či jakýchsi jiných) důvodů, se raději pravda nezjistí či zjistit nechce.

21.11.2017 v 13:20 | Karma: 12,80 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika

Petr Suda

Tragikomedie politiky jako před rokem 1989

Stav politiky a trapnost všech předních představitelů naší politické scény nejsou nepodobné období před rokem 1989.

5.5.2017 v 16:41 | Karma: 26,68 | Přečteno: 954x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:26

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Arkansas odstraní symboly „temných dob“. Do Kapitolu pošle Cashe a Batesovou

8. května 2024  15:12

Stát Arkansas ve vstupní hale amerického Kongresu ve Washingtonu tento týden nově začne...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Systémák a matematik, kterému, prosím, odpusťte chyby češtiny v textech :-).

Zakladatel iniciativy Listopad ještě neskončil  (www.listopadjesteneskoncil.cz) a spoluzakladatel iniciativy Občanské liberální hnutí (www.ObcanskeLiberalniHnuti.cz).

Seznam rubrik