Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J51o74s17e88f 53P13o13t89r

3. 5. 2015 23:18

Tvrdí se, že věda využitím technických a technologických procesů dokázala pro nás pro každého přispět tak, jak pro římské občany představovali otroci, totiž v tom, že pro  každého z nás pracuje na 330 virtuálních  otroků.

Věda je nesmírně účinná, když pracuje v modu "jak" a je totálně neúspěšná, když se snaží odpovídat na základní existenční otázky v modu "proč".

Dovoli bych si uvést dva příklady.

Ke konci 19. století filozof Karel Marx objevil vědecky, že hmota je věčná, že jedním jejím atributem ji pohyb, jehož zvláštním vyjádřením je vývoj a vše se nutně vyvíjí od hrubé hmoty k životu, k lidskému vědomí až ke komunistické společnosti, kdy všichni budou šťastni.

V prvních dvou třetinách 20. století se tato ateistická  idea přehnala světem, Evropa. SSSR, Čína, Korea, Vietnam, Afrika, Latinská Amerika a za sebou nechala na 100 milionů mrtvých. Řeklo by se v zájmu zářivé budoucnosti, 100 milionů mrtvých sem, 100 milionů tam. Jenže ta idea vyprchala, vyšuměla a dneska po ní zbyly jen ti mrtví a KLDR a Kuba.

V polovině 19. století další vědec Darwin objevil, že k vysvětlení života stačí jen náhoda a přizpůsobení. Tato idea zachvátila jako blesk celý kulturní svět, bílým kolonizátorům  dala ideovou výbavu a totálně změnila myšlení Evropy a Ameriky k  vytěsnění náboženství.

Jenže se dneska už oficiálně připouští, že je to pouhý výmysl, který nemá s biologií moc společného. Pokud o těchto skutečnostech někdo pochybuje, stačí sledovat OLOMOUCKÝ FESTIVAL NAUČNÝCH FILMŮ, kde obě hlavní hvězdy, světoví ateističtí guru Dawkins a Niobe Thompson  uhybali, mlžili a nakonec i připustili, že je všechno jinak.

0 0
možnosti
JP

J25o74s74e59f 44P20o91t11r

3. 5. 2015 22:52

Pane autore, máte naprostou pravdu.

Proto bych si dovolil k tomu několik poznámek. Jen v křesťanské, středověké Evropě vznikla věda, základy demokracie, nanejvýš  dokonalé umění a základy průmyslové výroby. V té době existovaly i jiné civilizace, dokonce na vyšší úrovní, čínská, japonská, indická, islámská, indská v Americe. Všechny tyto civilizace posléze ustrnuly jen evropská civilizace přinesla to, co teď dobývá svět.  Je to tím, že křesťanství se po morální stránce cítilo tak silným, že již od 12. století, po překování scholastiky   , dovolilo rozdělit víru ( včetně  dogmat) od vědy (nezávislého zkoumání přírody). Věda ovšem svého postavení zneužila a od 18. století je příčinou kolapsu a rozpadu evropské společnosti.

O tom, co Evropa přinesla světu nemá pojem, ani široká veřejnost, jak je zřejmé z jejího vzorku, z diskuzních příspěvků níže. Široká veřejnost včetně diskutujících žijí ve falešné pokroucené virtuální realitě.

A k vědě si dovolím ještě jednu poznámku.

0 0
možnosti
PK

Středověk skončil v 15tem století a moc pokroku nepřinesl. Všechno podstatně... ten souboj světské moci s církevní je věci novověku a reformace.

Na vrchol dostal evropskou civilizací ten imperialisticky kapitalismus, to je co teď žene čínu na vrchol. Křesťanství je volitelný doplněk a ve fundamentální středověké podobě je stejně na nic jako ten islám. Ten vyhrává jen počtem hladových krku které, naprosto řidičský, evropa léčí a krmí.

0 0
možnosti
PK

Tak společnost se od středověku posunula, někdy pozitivně, někdy možná ne. Ale např. Vaše výtka státu a samosprávě, že organizuje školky a asi i školy je ..... Bylo by to na dlouhé povídání, ale je to daleko složitější :-(

0 0
možnosti
AK

Stat neni od principu dobry organizator skolstvi a samosprava v nasem centralistickem systemu neni vitana take.

0 0
možnosti
Foto

R^ karma , spoustu věcí cítím stejně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Životní optimista a sportovec se snahou se stále učit. Baví mne žít, pracovat a sportovat. Jsem napůl flegmatik a cholerik. Občas mne štve politika, která se mění v marketing. Rád fotím.

Seznam rubrik