Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Osszever

7. 8. 2012 23:17
Pěkný článek ..

.. ale nejvíc se mi líbí závěr. Řekla bych, že jste docela vystihl podstatu celého problému, což je osobní zodpovědnost. Čeho se dosáhne tím, že se zakáže držení zbraně? Akorát toho, že se lidé nebudou moci nijak bránit a magor nebo zločinec se ke zbrani stejně dostane vždy, jak je vidno.

0 0
možnosti

sallyna

7. 8. 2012 14:54
Avšak

Klasické pohádky v sobě skrývaly výchovný motiv. Učily tak děti rozeznávat mezi dobrem a zlem. Učily čelit onomu zlu a to spíše rozumem nežli násilím. Učily rovněž, že nic není zadarmo, že si vše musí poctivě zasloužit či vysloužit. Avšak v dnešních moderních počítačových hrách tomu tak většinou není, tam se žádné dobro téměř nevyskytuje. Zvítězí ten, který všechny pobije. Nehledě na to, že byly psány krásným jazykem. Zkuste se začíst do Němcové či Erbena. A co teprve pohádky od Čapka a Wericha........ 

Mimochodem: Božena Němcová, K.V. Erben, bratři Grimmové či Andersen pohádky nevymýšleli, ale sbírali je z lidové slovesnosti. A Bruncvík patří k oněm Starým pověstem českým.

0 0
možnosti

Astaroth

7. 8. 2012 15:07
Re: Avšak

Mam aversi vuci slovanske mytologii, prijde mi takova zivocisne zaostala, evokuje zemljanku v lesich a roky nemyte venkovany, kde ani farar neumi cist. Proste Rusko.

Oc lepsi jsou pohadky severske a anglosaske, sepsane genialnim JRRT!

0 0
možnosti

petrph

7. 8. 2012 13:21
máte samozřejmě pravdu

Ovšem musíme si uvědomit jednu děsivou skutečnost. To až z pohledu dnešní, téměř dokonale bezpečné civilizace jsou ty surové pohádky surovými pohádkami.V době, kdy se ještě "lidově vyprávěly" a kdy je autoři jako Němcová Erben či Andersen sbírali ,byly ještě surovým ale reálným odrazem skutečnosti.Toho kdo se zatoulal do lesa,mohl skutečně sežrat vlk či medvěd,rodina v chaloupce skutečně mohla přes zimu pomrznout nebo umřít hlady,a do vsi mohla skutečně vpadnout skupina loupežníků či nájemních vojáků(vyšlo to nastejno)a všechny pomordovat a oloupit.

Z toho pohledu šly třeba americké animované pohádky "s dobou" a informovaly děti o novějších nebezpečích,v příbězích Pepka námořníka či kačera Donalda-o lichvářích,nepoctivých obchodnících,o gangsterech s kulomety i moderních lupičích s modrými límečky..To jen naši tvůrci "zkesjli" u přestav broučků pučmeláků princů se zázračnými meči .A oak se divíme že naši lidé nemají "finanční gramotnost".Jo takhle "oslíčku otřes se, to zná každej...

0 0
možnosti

petr.siroky

7. 8. 2012 13:45
Re: máte samozřejmě pravdu

Je to tak, jak píšete, ty klasické pohádky jsou odrazem drsné doby, spíš to možná vnímáme my dospělí, děti se svým naivním přístupem ty surovosti snášejí v zásadě lépe, a ten výchovný akcent tam koneckonců dodnes je, dobro a zlo se ve své podstatě příliš nemění. A ty naše moderní "bezpohlavní" rádoby pohádky, bez pointy a poselství, rovněž souhlas.

0 0
možnosti

Smrť

7. 8. 2012 12:51
Je v dnešní době populární hledat univerzálního viníka.

Přitom většina děcek, odkojených akčními filmy a PC střílečkami dospěje v normální jedince. Málo platné, v první řadě to musí být rodiče, kdo svého potomka naučí rozeznávat dobré od špatného a chovat se podle toho.

2 0
možnosti

petrph

7. 8. 2012 13:33
Re: Je v dnešní době populární hledat univerzálního viníka.

Ono to není jen o výchově rodiči-celá tahle společnost formuje chování člověka a jeho "rozeznávání dobrého od zlého" .Nejen nějak mentorsky,ale ve stovkách každodenních situací. Film "Volný pád" to ukázal jasně...A že vlastně nejsou jen ti dobří a ti špatní-i v těch "dobrých" se neustále stlačuje pružina jejich vzteku a beznaděje-a čas od času vystřelí ven...

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 24,12
  • Průměrná čtenost 1200x
HIC RHODUS, HIC SALTA.

Kybernetik, milovník blues a jižanského rocku, hledač pravdy a harmonie.