Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

radek.stembera@volny.cz

8. 9. 2011 0:05
kargo kulty fungují

je to na první pohled iracionální ale kargo kulty fungují. Je úplně jedno jestli někdo ví jak a proč něco funguje, pokud napodobí "bohy" jen trochu slušně může mít úspěch. Pokud nějací divoši udělají v džungli pás rovné "přistávací plochy" a nějaký pilot poletí okolo, řekne si- tam by se dalo přistát... a šup mají tam kargo, pokud se to dostane na seznam "letišť" budou tam přistávat další a časem se z toho může stát normální letiště. Taktéž kargo ekonomiky mohou jak je vidět fungovat a dokonce být úspěšné a co hůř, vyvrátit i podle vás mnohem funkčnější EKONOMIKY ze základů. Jelikož dnes stojí sada vrtáků z číny 30 korun a jeden vrták německý stál stovky korun, musejí němečtí výrobci prodávat své jméno a dělat vrtáky srovnatelné a také v číně. Takže - kvalita noname z číny se pomalu zvyšuje, kvalita Big name z evropy klesá a nakonec vám i profík řekne- než kupovat bateriovou vrtačku za 10tisíc a pak jí upustit ze štaflí, je lepší si koupit za 300korun šrot a čas od času ho reklamovat.

0 0
možnosti
S

Světlonoš

7. 9. 2011 19:04
já jsem se s pojmem cargo cult

setkal poprvé v článku R. Feynmana "Cargo Cult Science"

http://calteches.library.caltech.edu/3043/1/CargoCult.pdf

Podle něj je fyzika a přírodní věty prototypem pravé vědy a různé hunitní vědy jsou jen cargo culty, tj. snahy primitivů napodobit formou skutečnou věcu, ačkoliv podstata vědecká není a fungovat nemůže. Takovou cargo cult vědou je bezpochyby třeba ekonomie - vnějškově mají odborné časopisy, impact factory, kongresy, tváří se vědecky, ale ve svém nejhlubším jádru se nejdná o skutečnou vědu, ale o protovědu

0 0
možnosti
PK

dolch

7. 9. 2011 19:47
Re: já jsem se s pojmem cargo cult

No tohle je pravda, třeba různé sociologické vědy se tam dají taky zahrnout. Na druhou stranu i fyzika je trochu cargo vědou, i v ní je ještě hrozně moc prostoru pro různé dohady a fantazírování. Jediná exaktní věda je matematika. To není planý výrok, všimněte si, kolikrát za století se změní nálady a pohledy na daný problém třeba ve fyzice nebo v biologii. Jedině v matematice se závěry nemění. Co bylo jednou dokázáno, zůstává na věky.

0 0
možnosti
K

kaktusak

7. 9. 2011 18:38
Copak ani tohle nedokáže vyřešit volný trh?

0 0
možnosti
PK

dolch

7. 9. 2011 8:55
Plastová ozubená kola

nemusí být nutně špatná. Používají se i u důležitých a kvalitních výrobků. Oproti kovovým dokáží výrazně snížit hlučnost celé soustavy. Ale samozřejmě není plast jako plast. Jinak s článkem souhlas.

0 0
možnosti
H

hafusak2

7. 9. 2011 9:00
Re: Plastová ozubená kola

Ve firmě, kde jsem dříve léta pracoval se kvůli hlučnosti a lepšímu dosedání velká ozubená kola na styčných plochách pomědila, dnes máme teflon a jiné lepší materiály i oleje, ale asi jsem fakt ze staré školy, takže kovu věřím víc nežli plastu.

0 0
možnosti
H

hafusak2

7. 9. 2011 8:26
Konečně originální myšlenka

a fakt dobrá.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 134
  • Celková karma 24,14
  • Průměrná čtenost 1200x
HIC RHODUS, HIC SALTA.

Kybernetik, milovník blues a jižanského rocku, hledač pravdy a harmonie.