V.I.P. náramky pro mladé Dány a opilost se zárukou na Krétě

Zásluhu na rozvoji turistiky mají především odlišnosti. Kdyby byl Benešov plný pyramid, málokdo by si koupil poznávací zájezd do Egypta, kdyby se hazardní hry směly provozovat kdekoli v USA, nejezdila by celá Amerika do Las Vegas.

V tomto ohledu byl mezi evropskými metropolemi donedávna favoritem Čechů Amsterodam. Hlavně těch mladých Čechů, samozřejmě :) Zájem poněkud ochladl, když se z možnosti legálně pokuřovat marihuanu v populárních Coffee Shopech stala výsada jen pro domorodce.

Mladí Dánové si zase zamilovali Prahu. Pivo tu není jen pro Čechy, ale pro každého. Bohužel i pro mládež, i když to zákon vidí jinak. A ta cena…

Není to ale náhlé vzplanutí letošní předjarní sezóny. Dánové všech věkových kategorií k nám jezdí dlouho a rádi. Loni jich bylo na 200 000. Jen zatím nevyváděli nic, co by přilákalo televizní kamery. Nikdy jsme ovšem neměli tolik televizních zpravodajských relací jako teď.

Třeba by ale stačilo jen trochu méně benevolence při nalévání alkoholu. V.I.P. náramek pro vstup do nočního klubu nemůže nahradit průkaz totožnosti a 16 let opravdu není 18. Možná bychom také mohli mladým turistům ze zahraničí představit českou pivní kulturu i jinak než na dunící diskotéce nebo v pet lahvi z hypermarketu. Řízené degustace českých piv už nejsou nic výjimečného a stejně jako u vína plní svou osvětovou úlohu: poučení konzumenti do sebe většinou nelijí na potkání cokoli podle hesla „střízlivé nás nedostanou“.  Ale to by pro ně možná nebylo tak lákavé, jako přijet s prostým cílem opít se do němoty.

Když už jsme u těch cest za alkoholem. Na Krétě v Hersonissos  jsem se také setkal s jednou zajímavou „atrakcí“. Říká se jí „7 to 11“ (seven to eleven) a je zaměřena na mladé, především anglické turisty. Místní průvodce za mírný obnos protáhne v přesně vymezeném časovém limitu, od sedmi do jedenácti večer, skupinu zájemců zdejšími bary. Kdo se do jedenácté neopije, dostane peníze zpět.

A protože míst nabízejících obdobnou zábavu je nejen na řeckých ostrovech bezpočet, je k zamyšlení, jestli proti tomu V.I.P. náramek pro dánskou omladinu není vlastně ještě docela umírněná nabídka ,-)

Autor: Petr Šatný | pátek 1.3.2013 15:59 | karma článku: 11,26 | přečteno: 728x