V červenci se nebudou slunit všichni. Je to fér?

I když jsou Češi většinou zarputilí ateisté, křesťanství jim přesto není nijak cizí. Přinejmenším se postaralo o nejpopulárnější svátky – kromě Vánoc také o dva volné dny v červenci na památku věrozvěstů Cyrila a Metoděje a církevního reformátora Jana Husa. My, kdo pracujeme v cestovním ruchu, víme o jejich popularitě své. Zákonem nařízené volno 5. a 6. července je totiž pro všechny, kdo plánují dovolenou, neodolatelným lákadlem. Pokud zrovna nepřipadne na víkend, cítí každý nutkání pořídit – řečeno jazykem obchodníků - pět volných dnů za cenu tří.

V cestovním ruchu se to projevuje jednoznačně. Loni hlásila agentura Invia.cz, která kromě zájezdů naší CK nabízí na internetu i produkty mnoha dalších cestovních kanceláří, že v tomto období prodala o 53 % více zájezdů, než tvoří průměr u ostatních letních termínů.

I my v Alexandrii registrujeme už teď zvýšený zájem těch, kdo se včas podívali do kalendáře, a rozhodli se využít výhody zdvojeného státního svátku naplno.  Letecké zájezdy na léto z našeho katalogu bývají ostatně hodně „probrané“ už v prvním prosincovém týdnu. A výběr se bude dále zužovat, i když je teprve po polovině dubna.

Přimělo mne to k zamyšlení: Je to vůči turistům, na které se nedostane, fér?  Jinak řečeno – mají vůbec při výběru dovolené všichni stejnou šanci?

Z pohledu nás v cestovní kanceláři je to jednoduché. Kdo dřív přijde, ten si také dřív vybere a má k dispozici širší nabídku. Pokud při tom hraje roli načasování svátků, pak to kromě prvního červencového týdne platí i pro Velikonoce nebo nadcházející květnová výročí, která umožní vytvořit přidáním jednoho dne dovolené čtyřdenní víkendy. Ty jsou ideální pro výlety do některé z evropských metropolí či do lázní. A sehnat na tyto termíny dobrý hotel za rozumnou cenu např. v oblíbené Budapešti, to bývá naposlední chvíli pořádný oříšek. Stejně populární jsou i 28. září, 28. říjen nebo 17. listopad, i v těchto termínech je potřeba si zájezd rezervovat co nejvíce předem.

Jenže spousta lidí to tak jednoduché nemá. Firmy, které v létě vyhlašují celozávodní dovolenou, se obvykle neřídí načasováním svátků, ale potřebami výroby. A příslušníci nejrůznějších svobodných povolání zase vyrážejí na dovolenou, když za jednu zakázku dostanou zaplaceno a další se zrovna nerýsuje.

Tohle ale určitě není problém pro ombudsmana. Takže se jej snažíme řešit opět my, co pracujeme v cestovním ruchu. A myslím, že se nám to docela dobře daří.

Tady je několik argumentů pro ty, kdo letos v prvním červencovém termínu nikam nepojedou, protože si pro zájezd přišli pozdě nebo jim zaměstnavatel naplánoval dovolenou už na červen: Ve vedlejší sezóně můžete očekávat příznivější ceny a více speciálních nabídek. Nižšími cenami na okraji letní sezóny vám vyjdou vstříc i restaurace, bary a obchody v jednotlivých destinacích. A navíc se nebudete na pláži mačkat se všemi, kteří se přijeli slunit na Cyrila, Metoděje a Jana Husa.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | sobota 21.4.2012 9:09 | karma článku: 9,40 | přečteno: 1098x