Sezóna stále nekončí, všichni ji ale už hodnotí

Na začátku září je na hodnocení letní turistické sezóny brzy. To jsem tady tvrdil před dvěma týdny. Dnes musím dodat: hodnocení by mohlo ještě chvíli počkat, všichni ale už hodnotí o sto šest. Bez ohledu na výhrady se tedy k hodnocení letní turistické sezóny 2013 také přidám :) Se zástupci ostatních cestovních kanceláří, kteří už se vyjadřovali pro média, se shodnu přinejmenším v jednom: sezóna byla úspěšná.

Nasvědčovaly tomu už výborné prodeje se slevami v rámci nabídky first minute. Dalším ukazatelem může být nabídka zájezdů na poslední chvíli, která letos byla opravdu omezená.

Za nejoblíbenější destinace musím jednoznačně označit Bulharsko, Řecko, Turecko a Španělsko. Nejvyšší nárůst ale zaznamenalo Řecko, když u některých řeckých ostrovů se zájem českých turistů zvýšil až o patnáct procent proti roku 2012.I u Turecka a Španělska jsme zaznamenalisilný nárůst zájmu.

V tuto chvíli doprodáváme poslední místa na letní zájezdy, zároveň jsme ale odstartovali i prodej zájezdů na zimní sezonu, a to jak do exotiky, tak do lyžařských středisek.

Proč se mi tedy pořád nechce hodnotit léto 2013 s definitivní platností? To je jednoduché. Do některých destinací se stále létá a bude létat i v říjnu, takže hodnocení sezóny je pořád ještě spíš předběžné.

Také proto nechci a ani nemůžu jednoznačně tvrdit, o kolik procent víc klientů s námi letos odletělo na dovolenou. Ale mezi pěti a deseti procenty jich bylo.

Uvidíme, jaká bude příští sezóna. Leccos napoví už začátek příštího měsíce. První říjnový den zahájíme prodej z katalogu Super First Minute, který jako každý rok nabídne výběr zájezdů s garancí nejnižší ceny na příští sezónu, tedy léto 2014. Záruku nejnižší ceny poskytujeme už pátým rokem a každý rok jí využívá a zájezd na úplně první chvíli kupuje více a více klientů. Prodávat a kupovat zájezdy levněji v předstihu je totiž trend, který je výhodný nejen pro cestovky, ale i pro turisty. A po letošní sezoně, kdy zájezdů na poslední chvíli bylo opravdu méně, lze další posílení tohoto trendu oprávněně očekávat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | pátek 27.9.2013 8:40 | karma článku: 5,37 | přečteno: 268x