S kým se potkáte na dovolené? Pláže zaplavují Rusové

S kým kromě svých krajanů se budete na dovolené potkávat v hotelové jídelně? Tuhle informaci vám žádný katalog zájezdů neposkytne. A ani nemůže. Jen málokteré hotely mají v době tisku českých cestovkářských katalogů již nasmlouvané všechny kapacity na celou sezonu. A u spousty hotelů se to navíc může měnit i během sezony. Přesto ale může být tato informace stejně důležitá, jako podrobnosti o rozsahu služeb all inclusive.

Časy, kdy prázdninovým destinacím dominovali Němci a Češi z nich měli tak trochu komplex, jsou nenávratně pryč. Němečtí turisté podle údajů serveru euromonitor stále tvoří nejpočetnější skupinu (16 % všech zahraničních návštěvníků) v Chorvatsku, následováni Italy (11 %). Jinde ale o svůj primát většinou přišli.

Na mnoha dalších místech je nahradili turisté z „východní Evropy“, jak obvykle uvádějí evropské statistiky. Ve skutečnosti jsou to především Rusové.

Právě s nimi se velmi pravděpodobně potkáte u bufetového stolu třeba v Turecku, kde tvoří nejpočetnější skupinu turistů hned po občanech EU.

Řekové jásají, Rakušané zavedli kvóty

V Řecku, kam dřív jezdili především Němci a Britové, vzrostl podíl „Východoevropanů“ mezi turisty na pětinu a stále roste. Řecký generální konzul v Moskvě informoval, že v červnu 2013 bylo vydáno 184 135 víz, což je o téměř 61 % více než ve stejném období roku 2012. A Řekové o ruské turisty velmi stojí. Takzvaný Greek Visa Service Center funguje aktuálně asi v 18 městech Ruské federace.

Rakušané jsou poněkud zdrženlivější. V lyžařském středisku Kitzbühel dokonce zavedli v roce 2007 pro Rusy desetiprocentní kvótu.

Diskutéři kritizují neomalenost

Někteří Češi, zvláště příslušníci střední a starší generace, si také nejsou zcela jistí, jak se k rusky hovořícím turistům na dovolené chovat. Stále ještě mají v živé paměti „výlet“ jejich otců ze srpna 1968 a „dočasný pobyt“ trvající 23 let. Přiznejme, že mnoha z nich to optiku, jakou na ruské turisty nahlížejí, dost pokřivuje. To, co bychom u příslušníků jiných národů bez mrknutí oka přehlédli, se pro nás v případě Rusů často mění na absolutně nepřijatelné chování.

Na druhou stranu někteří Rusové nám to opravdu zrovna neusnadňují a negativnímu pohledu na ně dost pomáhají. Internetová diskusní fóra jsou plná stížností na jejich údajně neomalené chování. 

Na jednom z cestovatelských diskusních portálů najdete například tento příspěvek s podpisem ARIES: „Na celém velkém pekáči s čerstvě přinesenou s musakou byla na ozdobu na vrchu asi čtyři rajčata a dvě papriky. Macatá Ruska přiskočí jako první, udělá do toho jídla šest kráterů a vybere všechnu tu zapečenou zeleninovou ozdobu z celého tácu. Zíral jsem na to s otevřenou pusou.“

Najdete zde ale také doporučení, jak se na dovolené vyhnout všem sousedům, kteří se neumějí chovat, a to bez rozdílu národnosti. Další z diskutérů například připomíná, že v září se bude dražit řecký ostrov Spalathronisi u Sithonie na Chalkidiki. Vyvolávací cena je 10 milionů Eur.

Ale abychom jen nekritizovali a nekřivdili. Ne každý Rus je samozřejmě „buran“ a záruka nepříjemností. Ve spoustě hotelů se čeští turisté s východoevropskými klienty potkávají a nevznikají tam žádné problémy. A stejně tak vám může kolikrát náladu zkazit nafoukaně se chovající Francouz či rozdováděná anglická mládež. Jen těch Rusů je teď prostě víc než dřív a naše vzpomínky na léta minulá nás často nutí zveličovat a připomínat jen ty negativní zážitky…

 Jak dobře vycházet s Rusy podle Ministerstva zahraničních věcí

  • Dá se říct, že Čechům jsou Rusové více nakloněni než Češi jim. Slova o tom, že mají Čechy rádi, a o slovanském spojení nejsou z jejich strany planá. Rusové Česko znají a rádi je navštěvují, mají také dobré povědomí o české kultuře.
  • Rusové jsou patrioti, a tudíž jsou hrdí na své umění, architekturu, literaturu, hudbu, operu, balet, divadlo a muzea.
  • Vhodným tématem rozhovoru je sport, o který se zajímají.
  • Mají smysl pro humor, dokážou dělat vtipy i sami na sebe a na své politiky. To se ale nedoporučuje cizincům.
  • Rusové jsou velmi pohostinní. Jsou také pyšní na to, že dokážou zkonzumovat daleko víc alkoholu než cizinci.

Zdroj: www.mzv.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | pondělí 5.8.2013 8:40 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1411x