Řekům se po volbách vrací hrdost i turisté

České cestovní kanceláře zažívají od začátku tohoto týdne nájezdy turistů toužících po dovolené v Řecku. Všeobecně se předpokládá, že čekali na výsledek parlamentních voleb v kolébce demokracie.

Na vlastní kůži jsem to v naší cestovce nezažil, protože jsem od úterý na ostrově Rhodos se skupinou českých novinářů, které pozvala místní centrála cestovního ruchu. Vím to ale od kolegů a nepřímo mi to potvrdili i zdejší hoteliéři. Mluví o tom, že po volbách zaznamenali nárůst objednávek z celé Evropy.

Na nich i na ostatních ostrovanech je navíc vidět, že i jim nalil volební výsledek do žil optimismus a také chuť bojovat o lepší budoucnost. Byl jsem tady naposled před měsícem, abych před sezónou zkontroloval, jak jsou naši zdejší partneři připraveni na hosty z České republiky, a ten rozdíl v náladě místních přímo bije do očí.

Volby prostě měly klíčový význam. Pro turisty možná krátkodobý: mohou se spolehnout, že přinejmenším tuto sezónu si užijí krásnou a klidnou dovolenou bez stávek a demonstrací. Pro Řeky znamenají volební výsledky dlouhodobější perspektivu: mají teď zase jednou všechno řádně „nalajnované“, a to jim dává chuť do práce.

Pokud ovšem nepatří k zaměstnancům luxusního hotelu Capsis zaměřeného na kongresovou turistiku. Ten se totiž stal jedinou skutečnou obětí krize na ostrově. Je uzavřený, nejspíš protože se dlouhodobě nedařilo využít jeho kongresový sál pro 800 lidí…

Na kongres tedy budete muset letos jinam. Na dovolenou ale na Rhodos klidně vyražte.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | pátek 22.6.2012 15:50 | karma článku: 8,89 | přečteno: 780x