Proč se Němci bojí do Řecka a Češi se tam těší

Čeští turisté se letos v Řecku nemusejí bát, že by je personál hotelů a restaurací přehlížel, aby se mohl více věnovat Němcům. Těch totiž nejspíš přijede až o třetinu méně. To je alespoň jeden z postřehů, které jsem ve svém minulém blogu psaném z „inspekční cesty“ po řeckých ostrovech slíbil dodat po návratu domů.

Jen se omlouvám, že jste možná na některé z informací, které najdete na dalších řádcích, už v médiích narazili. Ještě z Řecka jsem po telefonu popsal první dojmy redakci MF Dnes a iDnes.cz a v Praze jsem se už také setkal s několika novináři. Je vidět, že Řecko Čechy před sezónou zajímá. 

Ale zpátky k Němcům a dalším novinkám.

Ti prozíravější z řeckých hoteliérů na očekávaný úbytek německých klientů zareagovali včas. Snažili se vytvořit před sezónou co nejpestřejší „národnostní mix“, a to se jim povedlo. Díky tomu už nyní mají ubytovací kapacity vyprodané i z 85 %.

Němci se prý bojí, že se k nim Řekové budou letos chovat nevraživě, a tak uvažují o jiných turistických destinacích. Je pravda, že pohledem z Řecka dnešních dnů může Německo vypadat jako příčina všeho zla.

„Zlí Němci“ nutí řecké politiky k úsporným opatřením. Požadují dokonce takové věci, jako zprovoznění katastru nemovitostí podle evropských kritérií. Většina Řeků je přitom přesvědčena, že dluhy má vláda, ne oni, a do toho, kolik vlastní domů, nikomu nic není. Postavili je přece za vlastní peníze.

Od lidí, kteří pracují v turistickém průmyslu, ale negativní reakce nikomu nehrozí. Hostů si váží víc než dřív a dokonce se objevují náznaky, že jsou ochotni zvýšit kvůli nim pracovní nasazení a změnit některé zaběhnuté zvyky.

Upozorňují na to zvlášť zahraniční manažeři působící v Řecku v oblasti cestovního ruchu. Za všechny to vyjádřila zástupkyně jednoho touroperátora, dáma původem z Maďarska: „Řekové si konečně začínají uvědomovat, že čtyřhodinová siesta by se přeci jen možná dala zkrátit na polovinu.“

Patrný je i jistý posun v chování a jednání řeckých hoteliérů. Jsou vstřícnější, když s nimi cestovní kancelář domlouvá například podmínky pro fungování dětských klubů a dalších animačních programů. Oproti dřívějšku se s nimi dá snáz domluvit, aby tyto aktivity dostaly více prostoru či aby výbava jednotlivých hřišť, dětských klubů a amfiteátrů byla bohatší.

Co se naopak nijak viditelně nezměnilo, to jsou ceny potravin a dalšího běžného zboží, které turisté obvykle nakupují. Za jedno euro koupíte v minimarketu poblíž pláže 1,5 litru balené vody nebo půllitr coly, sedmička vína přijde na čtyři eura a v restauraci se dá navečeřet už od sedmi eur na osobu.

Takže pokud mám shrnout své dojmy, musím konstatovat, že v Řecku je pořád stejně krásně a dovolená tam je pořád stejně nádherná. A Řekové? Ti se o vás budou starat lépe než dřív...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | pátek 25.5.2012 7:30 | karma článku: 10,23 | přečteno: 1602x