Německé dotace na řeckou dovolenou a Tsiprasovo vydírání

Němci možná budou letos jezdit na dovolenou do Řecka jako kdysi Češi na odborářskou rekreaci do Tater. Za pár šestáků, zbytek jim někdo zadotuje. Jen to nebude ROH, ale státní kasa.

S takovým návrhem alespoň přišli před nedávnem Axel Fisher a Rudiger Krus, poslanci Bundestagu za CDU. Německo tak jako tak už poslalo na pomoc vysoce zadluženému Řecku několik desítek miliard eur. Pokud Řecko svou dluhovou krizi nezvládne a zbankrotuje, neuvidí z toho německý daňový poplatník ani cent. Podle Fishera s Krusem by takhle Němci za své daně dostali alespoň něco.

Návrh předpokládá příspěvek ve výši až 500 eur. Oponenti namítají, že by sponzorovaná dovolená podporovala jen jedno odvětví a zdaleka ne všichni Řekové působí v turistickém ruchu.

Je to skutečně originální řešení, které by Řekům samozřejmě pomoci mohlo, především by ale pomohlo částečně smířit německé plátce daní s odlivem značné části státního rozpočtu do řecké černé díry.

Jenže Němci – stejně jako Češi a příslušníci dalších národů, které považují alespoň jednu zahraniční dovolenou ročně za součást běžného životního standardu – nejezdí jen do Řecka. Brzy by se proto něčeho podobného dožadovali Italové, Španělé a kdoví, kdo ještě...

Ne jako dobrou vůli, ale nejspíš jako slabost by si nejspíš toto opatření vyložil i Alexis Tsipras, 186. řecký premiér v pořadí. Jeho ministr financí Janis Varufakis v dokumentu německé televize ARD ostatně nedávno prohlásil, že evropští představitelé po celou dobu řecké dluhové krize věděli, že Atény nebudou nikdy schopny své dluhy splatit.

„Chytří lidé v Bruselu, Frankfurtu a Berlíně již v květnu 2010 věděli, že Řecko nikdy nesplatí své dluhy. Postupovali ale tak, jako by Řecko nebylo na mizině, jako by pouze nemělo dostatek likvidních finančních prostředků,“ řekl doslova.

Už teď lze očekávat, že Tsipras dokonale využije termínu, do kdy byl současný záchranný program prodloužen. Prodloužení do 30. 6. mu totiž obrovsky nahrává. Může jej využít a EU v čele s německou kancléřkou poměrně nepěkně vydírat.

Jednoduchá úvaha může vypadat asi takto: No tak nás nechte 30. června zbankrotovat, uvidíme, co se bude 1. července dít a jak na to zareagují ty statisíce nejen Němců, ale i Francouzů a dalších Evropanů, kteří budou mít zaplacenou dovolenou do Řecka?

Očekávám proto, že i když se žádné dovolené do Řecka sponzorovat nebudou, 1. 7. země stejně nezkrachuje. To si prostě žádný z evropských politiků vůči svým občanům nedovolí. Moc dobře si umí spočítat, kolik jeho voličů jezdí do Řecka na dovolenou. Takže čekám, že dojde k dalšímu prodloužení nebo k nějaké jiné dohodě.

Jde v zásadě jen o to, jak moc bude Tsiprasova Syriza tlačit na pilu a vydírat. Že je to základní vyjednávací postup řecké krajní levice, to už je nad egejské slunce jasnější.

Strunu sice nelze napínat donekonečna, ale v tomto termínu bude její pružnost přece jen o něco větší. A 186. řecký premiér to dobře ví.

Autor: Petr Šatný | středa 11.3.2015 14:34 | karma článku: 20,61 | přečteno: 1316x