Němci a Britové vezmou letos útokem Řecko a Španělsko

Řečtí hoteliéři jsou letos už opět na koni. Nadcházející letní turistické sezóny se neobávají, naopak očekávají, že bude mimořádně úspěšná.

Veletrh IMEX, který se minulý týden konal v německém Frankfurtu nad Mohanem, jim dal zapravdu.

Češi letos v očekávání nové uprchlické vlny váhají a selektují, některým ostrovům se letos zatím spíše vyhýbají, a když se rozhodnou pro dovolenou v Řecku, tak nejčastěji na Jónských ostrovech nebo na Krétě či Rhodosu.

Veletrh IMEX, který je považován za jedno z nejvýznamnějších světových B2B setkání profesionálů z oblasti cestovního ruchu, ale ukázal, že poptávka hlavně z Německa a Británie je obrovská a Řekové se právem cítí v kurzu. Na ostrovech Kos, Lesbos a Samos si migrantů v minulých měsících samozřejmě nešlo nevšimnout. V německé a britské poptávce po zdejších ubytovacích kapacitách se to však projevuje jen tak, že tamní cestovky ji proti loňsku prostě nenavyšují. Na většině ostatních řeckých ostrovů ale německá i britská poptávka roste téměř raketově.

Není se vlastně čemu divit. Všichni ti němečtí turisté někam na dovolenou jet musejí. Nezapomínejme, že je jich asi osmkrát víc než Čechů a jejich kupní síla tu naši výrazně převyšuje.

Ještě v roce 2014 odcestovalo okolo milionu Němců do Tuniska, pres tři miliony do Turecka a další miliony do Egypta. Už loni pak začal přesun do Řecka, Španělska a také Bulharska, ten letos masivně pokračuje. Provází jej samozřejmě nárůst cen zájezdů do těchto destinací. Britové jsou na tom velmi podobně.

Obrovský nárůst poptávky zažívá letos také Ibiza a další španělské ostrovy. Kdo nemá kontrakty z dřívějška, má letos velký problém, ukázalo se také na veletrhu. A sehnat pokoje navíc za stejnou cenu, jako byla v době jejich podpisu, je už dnes ve většině případů také nereálné. Dobré a včas podepsané  kontrakty a dlouhodobé vztahy tak budou pro cestovní kanceláře větší výhodou než kdy dříve. Přesto je už teď jasné, že evropský trh cestovního ruchu a ubytovacích kapacit se opět mění a poptávka ze silných zemí s ním pěkně hýbe.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | pondělí 25.4.2016 17:18 | karma článku: 12,15 | přečteno: 1327x