Jak na řeckých ostrovech poznáte, že je v Řecku krize? Z televize

V Řecku se prý dějí samé děsivé věci: vláda nevládne, euro přestává platit, všude krize, všichni se bouří. Na řeckých ostrovech, po nichž tento týden cestuji, ale na žádnou krizi nenarazíte.

Abych přišel na to, co Řeky v dnešní době nejvíc pálí, musel jsem se ptát.  Pokud si totiž nepustíte řeckou televizi, která byla v posledních dnech plná jednání o nové vládě, ničeho si na první pohled nevšimnete. Vidět totiž nic není a Řekové o problémech sami moc nemluví, dokud se jich nezeptáte. Snad jen benzín je dražší než loni. Litr stojí víc než u nás doma, v Česku - zhruba 1,75 €, tedy hodně přes 40 korun. Loni to bylo přibližně 1,6 €, to ale není zase taková katastrofa.

Do Řecka jsem odletěl v úterý, abych zde před hlavní letní sezónou zjistil, jak jsou Řekové na letní sezonu připraveni a co se od loňska změnilo pro české turisty. Pokud mám shrnout své dosavadní poznatky, musím konstatovat, že se vlastně nic moc nezměnilo.

A jak je to s cenami hotelů? Někteří hoteliéři sice zlevnili, musím ale upozornit, že se to týká ubytovacích kapacit, které mají lecjakou vadu na kráse – jsou to například ty hotely, ze kterých to máte nejdál na pláž. Těch lepších a oblíbenějších se žádné zlevňování netýká.

Proč také, když turistů v Řecku v podstatě neubývá? Jako první tradičně přijíždějí Francouzi. Ti začali hotely obsazovat už od začátku května a podle místních je jich třeba na Dodekanéských ostrovech více než jiné roky. Řečtí hoteliéři sice zaznamenali úbytek Němců, bohatě jej ale vyvažuje příliv stále bohatších Rusů. A na Jónských ostrovech zase letos očekávají více Poláků.

Nemusíte se ale bát. Na překrásné řecké pláže se o dovolené vejdete i vy. Až se vrátím domů, zkusím přidat ještě pár dalších postřehů. A přidám i názory samotných Řeků, když se rozmluví, je to více než zajímavé povídání.

Psáno v Tsilivi na ostrově Zakynthos, na základě čerstvých dojmů a zkušeností z ostrovů Rhodos, Kos a Zakynthos.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Šatný | pátek 18.5.2012 1:12 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1565x