Češi si stěžují na ruské turisty, Ukrajinci s nimi rovnou válčí

Čeští turisté si často stěžují na chování ruských rekreantů v prázdninových letoviscích. Dokonce kvůli tomu občas zkoušejí reklamovat zájezd. Jestlipak se do svých cestovek obouvají ukrajinští dovolenkáři, kteří podle médií absolvovali nedávno v Turecku s Rusy regulérní bitvu?

Rvačka, při níž došlo i na zbraně v podobě plážových lehátek a obě strany se prý zkoušely navzájem dokonce utopit v bazénu, se měla odehrát v letovisku Kemer poblíž Antalye. Nevyprovokovaly ji ale strkanice ve frontě u švédského stolu, na které Češi občas reagují poznámkami typu „co byste čekali od okupantů“ odkazujícími na srpen 1968.

Ukrajinci měli údajně začít vykřikovat slogan těšící se momentálně v jejich zemi velké popularitě. Zní „Moskaljaku na hilljaku“ a dal by se volně přeložit zhruba jako „Na šibenici s Rusáky“. Skupinu turistů z Petrohradu zrovna žádná říkánka nenapadla, a tak odpověděli pěstmi.

Bitku ukončily až policejní posily z širokého okolí, které zastoupily hotelovou ochranku. Ta před rozběsněnými rekreanty prchla. Policisté také údajně rázně ukončili krátkodobou anexi části tureckého území – petrohradští „vlastenci“ totiž v hotelovém areálu vyvěsili ruskou vlajku, kterou po zásahu policie museli zase sundat.

Podle tureckých statistik nicméně Rusové loni tvořili více než 12 procent návštěvníků země, hned za Němci. Přijely jich přes čtyři miliony. Ukrajinci se 700 000 návštěvníky země představují asi dvě procenta, Čechů je každoročně přes 200 000, tedy ani ne procento.

Po letošní sérii krachů ruských cestovních kanceláří způsobených vzájemnými sankcemi mezi Východem a Západem ale není vyloučeno, že příští letní sezóna bude vypadat docela jinak.

Už letos prý prezident Putin „doporučil“ šéfům státních institucí a firem, aby posílali zaměstnance za odměnu na dovolenou raději na Krym.

Tam už jim žádný policista vyvěšování vlajky nezakáže.

Autor: Petr Šatný | středa 20.8.2014 8:17 | karma článku: 19,27 | přečteno: 1417x