Burgas: letiště funguje, kontroly vás ale mohou zdržet už doma

Ve středu večer se opět naplnilo známé rčení „nechval dne před večerem“. Po poměrně klidném dni zazvonil po půl páté telefon a kolegové z Bulharska nás informovali o výbuchu autobusu s turisty na letišti v Burgasu.

Následovalo horečné a nervózní shánění všech dostupných informací, každý žhavil telefon a volal všem, kdo mohli o situaci cokoli vědět. O deset minut později se zpráva objevila v českých mediích.

Cítili jsme samozřejmě hlubokou účast s obětmi výbuchu a jejich blízkými. Jinak ale byli naší první myšlenkou samozřejmě klienti, kterých máme v Bulharsku v současné době přes tři a půl tisíce. To, že na burgaském letišti z nich nebyl nikdo, jsme věděli hned.  A naštěstí jsme brzy zjistili, že v době incidentu na letišti nepřistávalo ani neodlétalo ani žádné jiné české letadlo. Všichni čeští turisté tak jsou v pořádku. Uf.

Po počátečním šoku začaly přicházet další informace a postupně vyšlo najevo, že šlo o cílený atentát na izraelské turisty spáchaný sebevražedným útočníkem. Tím, že šlo o cílený útok, snížily se také obavy českých turistů.  Ještě první večer jsme dali pokyn všem delegátům, aby kontaktovali naše klienty a informovali je o tom, co se stalo. V dnešní době mobilů a internetu se ale informace šíří velmi rychle a většina turistů již o všem věděla. Jejich nálada byla překvapivě dobrá, žádný stres, strach či panika. Tragédie je to sice obrovská, ale zároveň si Češi uvědomují, že útok nemířil na ně. V rámci možností opravdu úleva.

Stejně, jako jsme se snažili informovat klienty na místě, chtěli jsme informace poskytnout i všem, kteří se na dovolenou teprve chystají. Zveřejňovali jsme proto postupně v aktualitách na našem webu všechny dostupné novinky, informovali kolegy na pobočkách. Očekávali jsme spousty dotazů, strach a otázky na bezpečnost a možnost zrušení zájezdu.

První, kdo se o informace z místa u nás zajímal, byli novináři. Já i mí kolegové jsme jim řekli vše, co jsme se o situaci v Bulharsku dověděli. Jsem velmi rád, že jsme českým médiím dokázali pomoci vylíčit dění zcela objektivně a že se tak podařilo zabránit šíření různých fám.

Možná i díky tomu byla reakce Čechů až překvapivě klidná. Zaznamenali jsme sice pár telefonátů a emailů od našich klientů, kteří letí do Bulharska zítra, z velké části však šlo spíše o dotazy, zda budou muset letět do Varny, nebo zda se burgaské letiště otevře. O tom, že by došlo k hromadnému rušení zájezdů, nemohla být řeč, svůj zájezd do Bulharska z důvodu strachu nezrušil dokonce vůbec nikdo.

A jaká je tedy v Bulharsku situace nyní?

Na všech letištích panují zpřísněná bezpečnostní opatření. Ta byla ostatně zostřena i na letištích v České republice, a tak je třeba počítat s tím, že odbavení může trvat déle a na letiště bude lepší přijet nejpozději dvě hodiny před odletem. Při včerejším otevření letiště v Burgasu docházelo také k zácpám na okolních komunikacích. Ty byly způsobeny velkým počtem odletů a právě zvýšenými bezpečnostními opatření. Nyní by se již vše mělo stabilizovat.

Zpřísněná bezpečnostní opatření panují i v některých letoviscích, především tam, kde se pohybují izraelští turisté, potkáte více policistů. Jinak ale vládne v Bulharsku klid. Jak říkají naši delegáti v letoviscích, Čechů se situace opravdu moc nedotkla. Pokračují v běžném „dovolenkovém“ režimu, vše funguje jak má. Věřím, že i přes tu hroznou tragédii, která se stala, se vše vrátí do zajetých kolejí a Bulharsko zůstane pro české turisty tou úžasnou dovolenkovou zemí, kterou bylo ještě předevčírem.

Autor: Petr Šatný | pátek 20.7.2012 12:10 | karma článku: 17,40 | přečteno: 2148x