Referendum - Čím chci v Senátu začít

Často se ptám, jak mohou občané v období mezi volbami prosazovat svůj názor na určitý aktuální problém. Mohou vyjít do ulic a demonstrovat, v krajním případě použít i násilí. O takové řešení však asi nikdo nestojí.

Existuje však i jiná, demokratická cesta. Ústava ČR v čl. 2, odst. 1 říká, že lid je zdrojem veškeré státní moci a v odst. 2 téhož článku je uvedeno, že ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo, tedy referendem. Proč tedy ještě nemáme zákon o obecném referendu? Za 25 let na něj nebylo dost času?

Domnívám se, že někteří politici se všelidového hlasování bojí, protože k problematice, o které by se mělo hlasovat, by museli říci svůj jasný názor. A oni ho buď nemají, nebo nechtějí mít, nebo ho neumí vysvětlit. Všechny tři alternativy jsou špatné. Politik má být prostředníkem mezi odborníky a širokou veřejností. Musí být schopen zprostředkovat a vysvětlit lidem určitou problematiku a její řešení.

Často bývá kladena otázka, jak širokou problematiku může referendum řešit. Jsem přesvědčen, že co nejširší. Proč by to nemohla být například i daňová politika? Zákonodárci přece musí být schopni lidem vysvětlit, že při určitém snížení daní bude méně peněz na investice, školství, policii atd.. Musí jim umět objasnit, na co je zapotřebí více peněz, případně kde je na určitou potřebu vzít, aniž by se musely daně zvýšit.

Inspirací nám může být Švýcarsko. Jeho obyvatelé se vyjadřují téměř ke všemu. K úpravám ústavy, zákonů, mezinárodním smlouvám i zcela konkrétní problematice. Např. v letošním květnovém referendu odmítli navrhované uzákonění minimální mzdy i plánovaný nákup 22 stíhaček Grippen.

V nedávných volbách do Evropského parlamentu hlasovalo v ČR jen 18% voličů. K posledním volbám do Poslanecké sněmovny přišlo v roce 2013 jen 59% voličů, zatímco v roce 1996 to bylo přes 76%. To svědčí o klesající důvěře v politiku jako takovou. Věřím, že zavedení obecného referenda by mohlo vytrhnout většinu společnosti z jakési apatie, v níž se nalézá. Lidé by také nemohli svádět všechno jen na „ty nahoře“. Připojuji se tedy k těm politikům, kteří obecné referendum již prosazují.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Rybář | pondělí 22.9.2014 17:02 | karma článku: 8,46 | přečteno: 266x
  • Další články autora

Petr Rybář

Privatizační amok

6.10.2014 v 8:30 | Karma: 8,76

Petr Rybář

Jak chci v Senátu pomáhat Plzni

30.9.2014 v 8:43 | Karma: 5,45

Petr Rybář

Proč kandiduji do Senátu

20.9.2014 v 17:02 | Karma: 0

Petr Rybář

21. srpen

22.8.2014 v 10:43 | Karma: 12,10