Proč kandiduji do Senátu

O kandidaturu do Senátu PČR se za volební obvod Plzeň uchází osm politiků a já jsem mezi nimi. Přátelé se mě ptají, zda to mám zapotřebí?

V listopadu 1989 jsem za Občanské fórum jezdil debatovat s lidmi po západních Čechách. Nejvíce je zajímalo, za jak dlouho se náš stát dostane na úroveň svých západních sousedů. Na rozdíl od optimismu mnohých jsem to odhadoval na 15 let. Avšak západní Evropu jsme nedohnali, naopak se nám začíná opět vzdalovat. A co víc, začínají se nám přibližovat Polsko a Slovensko, které byly daleko za námi.

V minulosti jsme se závistí hleděli nejen na auta, ale i na silnice a železnice v západních státech. Chtěli jsme po jejich vzoru vybudovat brzy základní dálniční síť. Dosud ji však nemáme. Jediná hotová a v dobrém stavu je D5. Na výčet problémů dálnic D1, D8, D11, atd., by tento článek nestačil. Železniční doprava se sice zlepšila, avšak ne dostatečně. Za mnoho miliard korun rekonstruujeme základní železniční koridory, aby v nich mohly vlaky jezdit rychlostí 160 km/hod. Nejsou však stále hotové. A o vysokorychlostní železnici, jakou mají v západní Evropě, Japonsku, či v Číně, si musíme nechat jen zdát. Evropa i svět se nám i v této oblasti vzdalují.

Vadí mi také tahanice kolem zákona o státní službě, který ji má odpolitizovat. Jak to, že všechny státy evropské unie ho mají, jen my ne? Nebo dotace z EU, které jsme si vybojovali – proč je neumíme vyčerpat? A mohl bych dále pokračovat problémy ve školství, energetické politiky, atd.

Kdybych dostal za úkol jmenovat současný světově proslulý český výrobek nebo stavbu, nevěděl bych. A vždy tomu tak nebylo. Např. motocykly Jawa byly po 2. světové válce svým technickým řešením přímo senzací. Novinkou bylo také technické řešení budovy Penzijního ústavu v Praze – jezdili se na něj dívat odborníci z celé Evropy.

Protože chci pomoci situaci ve státě zlepšit, tak kandiduji do Senátu. Nedělám to ani pro peníze, ani pro kariéru. Chtěl bych svému nedávno narozenému vnoučkovi zanechat tuto krásnou zemi v lepším stavu, než je dnes. A samozřejmě chci pomoci Plzni i jejím obyvatelům. Jak? Pokračování příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Rybář | sobota 20.9.2014 17:02 | karma článku: 0 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Petr Rybář

Privatizační amok

6.10.2014 v 8:30 | Karma: 8,76

Petr Rybář

Jak chci v Senátu pomáhat Plzni

30.9.2014 v 8:43 | Karma: 5,45

Petr Rybář

21. srpen

22.8.2014 v 10:43 | Karma: 12,10