Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

Téma migrace je hodně diskutabilní a široké. Já budu polemizovat s některými vašimi názory a nadnesu pár svých náhledů pro porovnání.

1) to, proč lidé s migrací souhlasí bude dle mého z větší části ze solidarity než z nějaké potřeby navýšit porodnost, přijmout pracovní sílu nebo obohatit kulturu. To jsou jen další přidané hodnoty. To primární je snaha pomoct někomu v nouzi. Můžete spekulovat o tom, jsou-li skutečně v nouzi, ale pro ti, kteří migraci podporují to tak vidí.

2) rasismus je v tomhle směru trochu druhořadá záležitost. Pokud by se k nám měla přestěhovat početná skupina (původem) čechů žijících několik generací na východě nebo v Jižní Americe, budou lidé obezřetní zrovna tak. Budou se bát jazykové bariéry, nemocí, kulturních zvyků, kriminality, že přijdou o práci ... nebo jejich dcery o počestnost. To, že by sem měla přijít skupina ještě různorodější to vše jen podtrhuje. Ale nenalhávejme si nic, ten strach z neznámého v lidech je od přírody a je přirozený. Jen někteří s ním umí bojovat a vidí víc (z hlediska lidství)

3) Ten váš přínos/odnos je tak trochu diskutabilní. Teď si vemte, že se vám narodí potomek. Z hlediska státu bude příštích "20" let čistým pobíračem podpory (rodičovská, přídavky, zdravotnictví, školství, ...) A co bude potom je ve hvězdách. Pokud z něj vyroste kriminálník, stát z toho nic mít nebude. Zrovna tak, pokud z něj bude feťák, alkoholik, nemakačenko. Přesto dostane váš (i můj) potomek šanci ... přesto na něj bude stát 20 let platit a bude doufat, že časem bude přínosem. Chápu, že potenciál přínosu novorozence je v delším časovém horizontu větší, než když sem napochoduje již dospělý jedinec, ať už 20i letý nebo 40i letý.

4) Ekonomický přínos ... já když jsem začínal, byl můj plat na zlomku mého současného příjmu. Dá se předpokládat, že schopný jedinec nezůstane u minimální mzdy celý život. Proto bych z toho, že v současné době nově příchozí zvládnou sotva pomocné práce za minimální obnost, vyvozoval závěry.

0 0
možnosti
LS

5) a asi úplně poslední věc. Nejen vy, ale spousta dalších předpokládá, že sociální dávky jsou extrémně vysoké a stačí na pohodlný život. Nejsem si jist, na život nebo živoření to možná stačí ... ale že by zrovna tenhle život měl být tím, po čem všichni touží, to se mi fakt nezdá. Osobně věřím tomu, že ctižádost je přítomna ve většině lidí a dostanou-li příležitost si přiměřeně vydělat, že ji rádi využijí. A je mi jedno, jestli to bude kopáním, dolováním, kácením dřeva, psaním knih, vařením, šitím, stříháním, službami, pedagogikou, uměním, řízením lidí, výzkumem, konstrukcí, stavěním či čímkoliv jiným. Věřím tomu, že i vy (nejste-li momentálně spokojen se svým platovým či pracovním zařazením) rád přijmete lepší nabídku. A nevím, proč by to podobně neměl cítit kdokoliv jiný, včetně migrantů.

Pokud byste měl pocit, že ty sociální dávky naopak k ničemu podobnému nevedou a spíš motivují k lenošení, pak si ale stěžujete špatně. Nestěžujte si na migranty, ale na sociální systém, který toto umožní.

0 0
možnosti
IM

I62v62a48n 74M33i58n27á80ř

28. 2. 2019 12:05

Zvláštní je skutečnost, jak tento článek - téměř okamžitě .. "opustil" místo na preferovaném výsluní.Rv

0 0
možnosti
PB

P53e86t64r 80B29u54r14i68a11n

28. 2. 2019 12:17

?? nerozumím...

0 0
možnosti
PH

Úplně pomíjíte zřejmě nejdůležitější argument pro pracovní migranty do bohatších zemí (kterou rozhodně jsme) - totiž to, že češi některé práce prostě dělat už nechtějí. Je to tak ve většině západních zemí, např. v Americe jsou na mexických imigrantech kteří dělají "podřadné" práce naprosto závislí.

Nebudu se pouštět do diskuzi k čemu to vede, protože to je na delší povídání, ale nemyslím si, že by se češi začali nějakým zázrakem opět hrnout do profesí typu uklíizečka či dělník v továrně....

0 0
možnosti
PH

Jen doplním, zrovna jsem viděl údaj, že cizinci v ČR zastávají 10% zaměstnanců, v Praze dokonce 25%.

0 0
možnosti
PK

V této oblasti "politiky" s Vámi souhlasím. Snad bych jen lehce doplnil:

- rozumní Němci, nevím zda pan Vokoun, říkají - ta 1.generace Turků jakž takž ale ty další, resp. jejich nemalá část, čím dál tím horší

- i z dnešní migrace se nějaké procento zařadí do vyšších pater společnosti, ale co s tou většinou. To i zde někteří VIP blogeři přehlížejí. Ona už i ta americká loď je zřejmě plná a z pochodů na jižní hranici USA velký přínos neočekávají. Nejen Trump ...

3 0
možnosti
VV

Vazeny pane Kuchto, kdyz uz jste mne zminil, musim vas opravit. Zadna generace Turku nebyli migranti, to byste snad mohl pochopit. To byli Gastarbeiter.

Takze doporucuji to cituji: Ucit se, ucit se, ucit se. A hlavne nepsat hlouposti.

1 0
možnosti
PB

..... tak přínosem musí byt!,- ale von takovej Ahmed s Fatimou a dvouma šroubama v kvartýru 2+1 je docela nuda,- ...... vo to víc se mi líbí negramotnej Ahmed s Fatimou a se Sulikou v rodinným domku 8+1 na předměstí Frankfurtu, kde na dávkách společně vychovávají sedm potomků (Sulika byla v jináču, tak dneska je to už vosm!),- ...... nóóó, a aby teho nebylo málo, tak si k sobě milej Ahmed pozval svoju třetí havaj,- nějakou Zuliku, se kterou chce spáchat další tři až pět potomků. Vod místní sociálky má přislíbenej kvartýr 15+1 a tam prej to bude konečně tralalááá!

(pokud by se z teho adminovi zatočila hlava tak uvádím zdroje : portál IDnes, Seznam, TV Prima, ČT1, Nova, you tube,- ..... a další alternativní média;-D!) R^R^

12 0
možnosti
Foto

;-) Někdy v polovině sedmdesátých let jsem se bavil s technikem z tehdejší BRD, který prováděll servis na jejich sem dodané automaty. Zeptal jsem se, jak fungují u nich. Jeho odpovědˇ zněla: ,,Nijak, my tam postavíme Turka, ten nás přijde levněji";-D

1 0
možnosti
PB

Ano, tak to doopravdy bylo. :-)

2 0
možnosti
PK

Budu mimo rámec téma, ale myslím si, že toto byla zkouška, ta pravá, masová migrace asi teprve nás očekává...

8 0
možnosti
PB
VV

Vzdy se da napsat jak kdy a jak prom koho.

Napada mne treba masova migrace 3 000 000 z ceskoslovenska do Nemecka vyhnanych sudetskych Nemcu. Pro BRD byla rozhodne prinosem a diky ni ministr Ludwig Erhard dokazal zpustosenou zemi premenit v ten hospodarsky zazrak. Ale obavam se, ze takovi politice se uz nerodi.

3 13
možnosti
Foto

Imigrace Němců do Německa jstě není totéž, co imigrace Súdánců, Afghánců, Pákistánců, Bangladéšanů, Nigerijců a dalších podobných do téhož Německa. O politiky tu primárně opravdu nejde.

19 1
možnosti
Foto

R^

jen dodám, že jásání vítačů nad údajnou levnou pracovní silou imigrantů je už samo o sobě zvrácené. Ti, co se ohánějí "vyděláváním na náš důchod" de facto považují imigranty za otroky bez vlastních potřeb. Je to vidět ze závěrů, k nimž docházejí.

14 0
možnosti
Foto

Ano, vždycky, když takové vítačské řeči slyším, vzpomenu si na repliku z Cimrmanova Dobytí severního pólu, kde je popisováno chování sněžného muže tváří v tvář přicházející polární výpravě, kdy tento tvor radostně tleská, protože mu přišli jiní užiteční tvorové, kteří mu přinesli žrádlo a zmrznou...

9 0
možnosti
Foto

Asi Vás nepřekvapí, Petře, že jsem Vám kliknul na karmu.R^R^R^

1 0
možnosti
PB

P49e74t33r 15B14u22r36i75a13n

27. 2. 2019 18:18

Nepřekvapí. Je řada věcí, ve kterých se shodnem.

1 0
možnosti
  • Počet článků 294
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Ženatý, otec několika dětí, technik, nadšený amatérský psavec poezie.

Seznam rubrik