Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠV

Nebudu teď psát že s váma souhlasím a znova umýlat všechny ty důvody co jsou v článku. I když máte naprosto pravdu. Spíš bych chtěl přidat takovou myšlenku, o které momentálně v souvislosti s vojnou přemýšlím. Za prvé, lidi by si měli uvědomit, že dneska je úplně jiná doba. A jiná doba znamená i jiné lidi. Jiné mladé lidi. Pokud někdo ze starší generace stále zastává zastaralé stereotypy jako já nevím, že každý správný muž musí udělat 50 kliků, uběhnout 50 km a sám zabít a vykuchat srnu (jen příklad, fakt nevím co přesně někteří lidé berou jako opravdového tvrdého muže, kterého z nás udělají na vojně), nebo že muž, který nechce bojovat v nesmyslných válkách je zbabělec, to musí mít v této době těžké. Posuzovat lidi takhle zkrátka nejde a úcta k lidem by měla pramenit z jiných zdrojů. Opět, máme jinou dobu, a i kdyby ně, to že někdo nevstává v 6 a nejde ihned běhat z něj nedělá hrozného člověka. 

Vojna nedělala z chlapců muže. Rozhodně je zoceluje, ale rozhodně né v pozitivním slova smyslu. Upřímně, kdyby šlo jen o to, zajít si na vojnu, zlepšit své fyzické schopnosti, naučit se používat vojenskou techniku, mělo by s tím problém mnohem méně lidí. Největší problém byl a bude neskutečná arogance nadřízených nebo prostě jen těch co jsou starší nebo tam jsou dýl. Stejně tak by bylo takové vězení mnohem méně strašným místem, kdybyste si tam přišli jen posedět na pár let, to je ten nejmenší problém. Ten větší je šikana ze strany dozorců a nebo i jiných věňů. Starší buzerovali mladší, silnější buzerovali slabší.  "Zocelení" znamenalo tak maximálně ignorovat šikanu a buzeraci ať už jsou vlastní nebo někoho jiného. Zase vytvořit prostředí kde se lidé postaví proti sobě, budou soutěžit ve všem co jde, opovrhovat slabšími, trestat nesmyslné věci a proč vlastně? Jen proto aby někteří měli své "pravé chlapy" kteří ignorují ty špatné věci, poslouchají někoho jen proto že se to tak prostě řeklo a nakonec mohli bojovat v nesmyslných válkách?

0 0
možnosti
VC

Taky k tomu něco řeknu. Nesouhlasím s formou vojny jaká byla do r.2004. Dovedu si ale  dost dobře představit model 3-6 měsíčního základního výcviku. Samotné odvody bez výcviku jinak nemají smysl, to jsou vyhozené peníze. Dejme tomu, že pro mladé 18leté kluky bez závazků, hypoték by to bylo povinné, co se týče straších mužů, co už mají děti, hypotéky by se to muselo řešit individuálně (částečná náhrada mzdy od státu, nějaká solidarita ze strany zaměstnavatele atd.).

0 0
možnosti
OP

Úvaha, ve které je opravdu uvažováno R^

0 0
možnosti
LB

Dobrý den, píšete že vojna jen učila šikanu a nedělala z chlapců chlapy. Nejdříve dotaz: byl jste na vojně? Já ano, dokonce jsem rukoval na podzim 1989, takže jsem jí měl zpestřenou sametovou revolucí a třemi přísahami. Nijak zvlášť jsem šikanu nezažil, ale viděl jsem spoustu kluků, kteří přišli s prominutím jako chcípáčci a po měsíci díky ranním rozcvičkám a denním cvičením uběhli a zvládli věci, o kterých se jim v civilu nesnilo. Taky se člověk naučil ovládat zbraně a dostal se k technice o které v civilu neměl ani tušení. A možná to bude znít blbě, ale byla tam i sranda. To k vojně. Ale ono se o povinné vojenské službě neuvažuje, takže se nemají mladí čeho bát a Ti co chtějí se stanou vojáky z povolání. A já bral vstávání, když učitel vešel, jako pozdrav a slušnost. A jak probíhalo vyučování a co se člověk naučil a vzal si z hodiny, to taky hodně záleželo na osobě vyučujícího.

2 0
možnosti
PP

P60e87t87r 68P93e83c87i96n81a

12. 4. 2015 12:57

Dobrý den, ne - vojnu jsem nezažil. Povinná vojenská služba byla zrušena dříve, než jsem ukončil VŠ. Což ale neznamená, že nevím, co se na vojně dělo, byl na ní můj bratr, spoustu mých vrstevníků, kteří nešli na VŠ a spoustu mých známých. Takže nerozumím smyslu té otázky, zda jsem byl na vojně. Naprostá většina z nich to brala jako buzeraci, ztrátu času a přitom se tam do praktického života nenaučili nic. Btw. odvody byly krásnou ukázkou úplatkářství, aby se tam nedostali ti, co tam nechtěli, ač jejich zdravotní stav byl OK. Proč tam teda tak spoustu lidí nechtělo, když to byla tak úžasná věc? 

Šikanu jste nijak zvlášť nezažil. Takže jste ji tedy zažil, pokud čtu Vaší větu pozorně?

Pokud si definujete skutečného chlapa tak, že zvládne po narukování něco uběhnout, dokáže ovládat zbraně (které se dnes už beztak ve válce nepoužívají) a dostane se k technice, o které v civilu neměl tušení, tak pak asi ano. Já tento názor nesdílím. Vidím dnes spousty absolventů povinné vojenské služby, co neuběhnou ani kilometr, co se bojí jakéhokoliv konfliktu a to především slovního natož fyzického, kteří nemají ponětí o tom, co je mezilidská slušnost a vzájemný respekt, jen mají slepou skrvnu v tom, že jsou skuteční muži, a už vůbec si je neumím představit bránit naši vlast. Takže já jsem určitě za dobrovolnou vojenskou službu. 

A proč píši o povinné vojenské službě? Odpověď máte v článku.

1 0
možnosti
MS

Nechápu, proč tady autor skuhrá kvůli povinné vojně, když o ní nikdo ani do budoucna neuvažuje. Povinné odvody ještě neznamenají povinnou vojnu.

1 1
možnosti
JH

poznámka k vojně - nástup k útvaru r.62, byla tam buzerace, ale ne šikana (jako u některých jiných). Takže bylo běžné 6,00 hod budíček, v 6,05 na rozcvičce venku, což si někteří současní mladíci nedovedou představit

2 0
možnosti
PP

P68e58t18r 27P90e54c46i78n27a

12. 4. 2015 12:40

Děkuji za potvrzení, že na vojně šikana byla (jak píšete u jiných útvarů) a ve Vašem případě buzerace. V 6 h budíček mají dnešní mladí taky a i mnohem dříve. A ti, co vstávají později, neznamená, že jsou v něčem horší, než ti, co zažili buzeraci na vojně. A tak by mne zajímalo, jak má povinná vojenská služba třeba naučit "bojovat" v dnešní době. Zatím to v této diskuzi pouze potvrzuje jediné: "Já to zažil, tak ať to zažijí i ostatní, však ono jim to neuškodí." Ale otázka zní jinak: Co smysluplného to přinese, pokud tedy někdo netouží po tom, aby mladí byli buzerování a v krajním případě šikanováni?

0 0
možnosti
PS

Sám píše o tom , jak je dobré diskutovat, ale nediskutuje. ;-)

No nic, dobrou. Nepřesvědčil mne.

3 0
možnosti
PP

P62e62t46r 70P13e49c49i13n29a

12. 4. 2015 13:12

Pane Sýkoro, Vás jsem se asi něčím velmi dotknul. Jen škoda, že jste nenapsal, s čím konkrétně nesouhlasíte, a proč jsem Vás nepřesvědčil. Pak by se možná dalo skutečně diskutovat. Moje názory znáte, teď klidně nadhoďte svoje, argumentujte, projevte se a opravdově diskutujte - jako skutečně přímý a sebevědomý člověk.

0 0
možnosti
PS

"Rok 1989 je v mé myslí zapsán jako okamžik, kdy jsme se jako národ rozhodli, že si nechceme nechat diktovat už nikým či ničím, jak se máme chovat, jak máme žít, jak se máme rozhodovat."

Mohu se vás zeptat, kde jste se takto rozhodnul ? Neberte to prosím osobně. V

1 0
možnosti
PS

celkem nepamatuji ve školském systému pasivní žáky. I v hodinách občanské nauky se dalo diskutovat. I když velmi omezeně, někdy raději vůbec ne.

U Doc. Malého bych raději nediskutoval vůbec. Ale jinde to šlo.

1 0
možnosti
LC

Chápu vaši touhu po sluníčkovém světě, kde jsou na sebe všichni hodní a armády nejsou potřeba, ale nic takového neexistuje. Stejně tak je odtržená od reality vaše vize armády, v níž se diskutuje o rozkazech. Něco podobného v dějinách zkoušeli snad jenom španělští anarchisté během občanské války. Pokud jste místo diskusí dával ve škole pozor, možná víte, jak dopadli...

5 0
možnosti
PS

Bůh nás ochraňuj před takovou armádou. To by snad byla lepší i ta bývalá, socialistická. [>-]

3 0
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5464x
Podnikatel ve finančním sektoru, finanční poradce, školitel v oblasti osobního rozvoje a finanční gramotnosti, otec tří dětí.