Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Ta analogie dnešního důchodce "s jedincem, který by odmítl jí s tlupou mužů lovit mamuta"  tedy hodně pokulhává (když už nechci použít ostřejší termín). Dokážu si představit, že i ti předpotopní lidé se podělili o maso z mamuta ze starými členy tlupy, kteří už nebyli schopni lovit. A pokud tomu tak nebylo a nechali ty staré a bezmocné zemřít, není to asi dobrý příklad pro civilizovanou společnost. :-/

0 0
možnosti
PP

Pane Stehlíku, já jsem ale psal, že předpokládám, že se o staré, nemocné či děti starali. Doslova jsem napsal: 

 "Určitě se mu snažili pomoct jako těm nejmenším a nestarším, kteří přispívat zatím nebo už nemohli."

To, k čemu se vyjadřujete, se týkalo situace, kdy ráno se někomu jen tak nechtělo jít, protože byl líný. Analogii se současným systémem je možné si poměrně snadno představit.

1 0
možnosti
MV

Ještě pár poznámek k průběžnému systému u nás:

1) je potřeba si uvědomit, že je rozdíl mezí tím, co odvádí průměrný zaměstnanec/zaměstnavatel - tam je to oněch 28% hrubé mzdy. Průměrný OSVČ však odvádí zhruba třetinu toho co zaměstnanec/zaměstnavatel - samozřejmě to má své důvody (téma výše těchto odvodů je na samostatnou diskuzi). Navíc průměrný občan neodvádí odvody na důchod po celou dobu v produktivním věku - pár let může strávit studiem, pár let může být nezaměstnaný, pár let může být na rodičovské dovolené atd.

2) při poukazování na deficit v důchodovém systému se většinou neuvádí, že z 2,9 mil. vyplácených důchodů je tech starobních zhruba 2,3 mil. - z toho více než 600 tis. je kombinací starobního a vdovského důchodu. Ostatní jsou invalidní a vdovské důchody. Na důchodový systém jde zhruba 370 mld., čistě na starobní důchody jde přitom zhruba 305 mld.

0 0
možnosti
MV

Důchodce je závislý na produktivní generaci vždy - jak v průběžném, tak fondovém systému. Ve fondovém systému je to trošku skrytější. Obdobu lze najít např. u prodejcu elektřiny - můžete nakupovat přímo od výrobce nebo od zprostředkovatele, ale zprostředkovatel stejně musí elektřinu nakoupit u výrobce. Podobné je to s fondy - fondy musí peníze účastníků v době střádání investovat a v době čerpání důchodů pak aktiva postupně odprodávat. Aby fondy něco vydělaly, mohou peníze:

1) půjčit (státům, firmám, občanům) a inkasovat úroky - občané si tedy v tomto případě přispějou na důchody v daních (splátky státního dluhu), v cenách výrobků (splátky firemních úvěrů) nebo přímo ve splátkách svých úvěrů (hypotéky, spotřebitelské úvěry, ...).

2) investovat do akcií - ač se to nezdá, i ceny akcií jsou závislé na demografickém vývoji. V nedávné minulosti byl demografický vývoj velmi příznivý a navíc obyvatelé stále častěji využívali dlouhodobé spoření (penzijní a investiční fondy) - tím pádem výrazně rostl balík peněz, s kterými fondy "hrají" na akciových trzích - výsledkem byl růst cen akcií. Postupně se ale ten trend začne měnit - bude přibývat lidí, kteří budou chtít peníze z dlouhodobého spoření čerpat, navíc díky nepříznivému demografickému vývoji bude se počet nových účastníků spoření spíše snižovat - fondy tedy místo nákupu budou muset začít aktiva odpordávat a lze tedy očekávat, že reálné ceny začnou klesat.

3) investovat do jiných aktiv (např. nemovitosti atd.) - s nepříznivým demografickým vývojem lze očekávat pokles cen aktiv (např. u nemovitostí - s poklesem počtu obyvatel lze očekávat rostoucí počet nemovitostí k prodeji/pronájmu a tím pádem pokles jejich cen).

0 0
možnosti
KF

Nezlobte se, ale přes to všechno, co o sobě píšete je to z makroekonomického hlediska kardinální blbost. Když to vezmu úplně zjednodušeně, tak nevím, v čem je výhoda, aby si stát navíc půjčoval, tu částku přidal spořivci na jeho účet, ten to dal fondu a fond za to koupil státní dluhopis. To mi teda povězte v čem je ta výhoda...? Jinak pokud se díváte na trendy, tak je spíše problém nedostatek koupěschopné poptávky a malá spotřeba. To je trošičku v rozporu. Stejně tak nechápu, jak jste došel k sazbě 4% ročně po dobu 40 let... A srovnávat tuto globalizovanou donbu s pravěkem - nezlobte se, některé principy platí, jiné jsou převáženy daleko silnějšími moderními faktory...

0 0
možnosti
MV

U toho termínu "odložená spotřeba" jsem si vzpomněl na Váš blog - http://karelfuksa.blog.idnes.cz/c/422163/Rikaji-ze-zijeme-na-ukor-pristich-generaci.html.

Možná by to fungovalo, kdyby penzijní fondy nakupovaly konzervy a do zásobníku ropu, aby budoucím důchodcům zajistili jídlo, teplo atd. ;-)

0 0
možnosti
JR

J74a32r41a 55R51a46n16k

1. 9. 2014 3:49

Zkuste ten svycarsky model......at se kazdy nauci sporit:-)

Pamatuji, ze deda mel duchod 400.-- Kcs.....nebylo to ani na kolo, natoz Skodovku, tech byl stejne nedostatek:-/

0 0
možnosti