Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

Jsou ty pokladny opravdu k ničemu?

Tohle se stalo v Německu, konkrétně ve Würzburgu a mám to z první ruky. Od příbuzné, která pracuje ve státní správě:

Finančnímu úřadu se znelíbilo, jak malé tržby proti konkurenci účtuje jisté šiki miki  kadeřnictví v centru města.

Dva kontroloři finančního úřadu oficínu sledovali celý den a počítali, kolik zákazníků do krámu vešlo a po nějaké době opět odešlo. Pak, před koncem pracovní doby vpadli do krámu a z registrační poklady zjistili, že podle záznamu bylo zákazníků méně, než ve skutečnosti.

Finanční úřad dopočítal, kolik dělal rozdíl, krát průměrná cena na jednoho zákazníka, krát počet pracovních dní v roce a s mastnou pokutou poslal panu lazebníkovi účet. Ten zaplatil ani nemrkl a byl rád, že z průšvihu vylezl jako pes pod vraty. Ani jej nenapadlo se soudit.

Takže myslím, že pokladny k něčemu jsou. Zkuste si v Itálii  koupit zmrzlinu nebo pohlednici a zahodit bloček z registrační pokladny dřív, než padesát metrů od stánku!

A proč myslíte, že v té obdivované Americe každý, i ten nejzaprděnější obchodníček, schovává roličky ze své obstarožní registrační pokladny a hlídá je jako oko v hlavě!? Protože se finančního úřadu bojí víc, než všech gangů v okolí.

Podle pana Kalouska lobují za povinnost mít registrační pokladnu jejich výrobci. Určitě má pravdu. Ale měl by také říct, že proti registračním pokladnám zase lobují ti, kterým to nevyhovuje. Zmrzlináři počínaje a stánkovými prodejci konče. Jestli obchodník nedokáže investovat třicet tisíc za pokladnu (stejně si to odepíše jako investici ze základu daně), tak by ten svůj krám měl raděj zavřít. (To samozřejmě neudělá, není přece blbej!)

Jak to já odhaduju, pan Kalousek dnes předvolebně lobuje právě za ty, kterým se pokladny nehodí do kšeftu. A vsadím se, že oni vydělávají o hodně víc, než ti, co ty pokladny vyrábějí a prodávají.

Proč třeba Kalousek nijak nebere v potaz, že za každou takovou prodanou pokladnu skásne erár svých mastných dvaadvacet procent DPH? Z třiceti tisíc je to, s ohledem na potřebný počet pokladen, sakra velký balík! Zvlášť, když v rozpočtu každá korunka dobrá!

A těch Kalouskem zmíněných potřebných pět set úředníků? Jen na ministerstvech jich zbytečně zahálí stovky. Stačí vyhnat je do ulic. A slíbit jim prémii k platu za každý zjištěný podvod. Mustr si mohou vzít u revizorů v tramvaji. Těm neuteče ani myš.

 

 

těný povod. Mustr si mohou případně vzít od revizorů veřejné dopravy. Těm už dneska neuteče ani myš.

Autor: Petr Pazderka | úterý 10.9.2013 17:51 | karma článku: 14,69 | přečteno: 615x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61

Petr Pazderka

To jsou holt starosti!

28.6.2013 v 10:58 | Karma: 19,42