Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč chci, aby stát nechal Vietnamce na pokoji.

Koupil jsem si za Kč 2600 botky světové značky. Samozřejmě, jak uvnitř napsáno, Made in Vietnam. Vydržely mi dva roky. Potom začaly nejprve ztrácet formu a barvu, pak začaly praskat ve švech. A tak jsem si koupil obuv téže světové značky za 450 Kč, u Vietnamců. Samozřejmě padělek. S kvalitou nebyl problém. Vydržely přibližně totéž co originál. Místo výroby sice uvedeno nebylo, ale znáte to: „Vypadá to jako kachna, kejhá to jako kachna…“ Pročež  předpokládám, že byly taktéž vyrobeny ve Vietnamu, ne-li ve stejné dílně co ty originální za 2600. Leda že by si padělky Vietnamci nechávali vyrábět v Číně, jestli to tam vychází levněji.

 

Při úředním posuzování se přihlíží k tomu, má-li výrobek logo. Má-li logo a nemá fakturu, je to padělek. Fertik! Kvalita s tím nemá co dělat.

Konečný spotřebitel, ten s průměrným příjmem, (který je navíc, nota bene, většinou menší, než ten úředně vypočtený), ten ke kvalitě taky nepřihlíží. Ten se především podívá na cenu. Je-li cena přiměřená, s možnou kvalitou se už předem smířil. Hlavně, že je tam, třeba falešné, logo. A je mu fuk, že je na něm, na spotřebiteli, právě páchán zločin nazývaný  „klamání spotřebitele“.

Stát o své občany pečuje, neboť na to má zákony. Takže na klamající a podvádějící obchodníky vyšle zástupy celníků, policistů a magistrátních úředníků. A všecek ten padělaný kontraband s logem nechá naskládat do pytlů, sepsat, naložit na auta a odvézt do skladišť, kde se hromadí a eviduje.

To všecko za peníze daňových poplatníků, kterýchžto peněz má stát údajně trvalý nedostatek. Přitom je to nekonečný boj a hlavně nekonečné vyhazování peněz. Každá prázdná tržnice je brzy opět plná...Není to  typické „mrhání penězi daňových poplatníků“, jestli si smím dovolit použít tuhle oblíbenou frázi našich politiků?!

Ale proč?!, ptám se!

Máme přece „svobodný trh“ a „svobodné podnikání“.  A co je tedy státu do toho, jestli nějaký Vietnamec, nebo Číňan, nebo Čech, vyrábí nebo prodává padělky výrobků světoznámé firmy? To je snad záležitost těch dvou?!  Ať laskavě ta světová firma padělatele zažaluje podle příslušných zákonů a nechá jej zavřít až zčerná! Ale za svoje peníze, ne za moje!! A za svoje peníze ať si pak ty padělky odveze do svých skladů,  odkud je zcela legálně může vydistribuovat (ó ta krása češtiny!) do své sítě franšízových prodejen. Protože kvalitou se nebudou nijak lišit.

A „klamání spotřebitele“ ? Spotřebitel si už dávno zvykl, že je klamán, politiky počínaje. A naučil se, že pokud si nepomůže sám, stát mu nepomůže. Neboť stát k tomu účelu pouze zřizuje úřady a každý ví, že většina úřadů je na to, aby úředníci nestáli ve frontě před Úřadem práce.

Oči mi mohou vypadnout z důlků, když prodejna, všecko špígl-nikl, nad vchodem neón „LUXUS“ jak kráva, má najednou přes celou výlohu americky nápis „FOR SALE! 60%“.

Být dáma, co si tam včera koupila za padesát tisíc šatičky, které dnes bude nosit každá nána z ulice za půl darma, tak mě na fleku klepne pepka!

Tohle snad není podvádění spotřebitele?! Nechápu, proč se dámy nedají dohromady, nevlítnou tam a neroztřískají jim ten krám na ouhrabky! Ale třeba jen neumějí americky.

Nechci všecko vidět jen černě! Dokonce jsem si jednu dobu myslel, že ty státní razie v tržnicích přece jen  mají úspěch. Všiml jsem si, že padělků světových značek ubylo. A přibylo výrobků bez označení. Třeba bundy. Některé docela kvalitní. Skoro jako bundy světových značek bez značky. Jednu jsem si koupil.

Když tuhle chtěla manželka bundu dát do pračky a vytahovala všecko z kapes, vyšly na světlo dva plastové sáčky. V jednom byly tři náhradní druky a v tom druhém nášivky hned pěti světových značek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Pazderka | středa 30.3.2011 1:22 | karma článku: 28,87 | přečteno: 2446x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik