Politická odpovědnost? Co to je?

V parlamentě, v novinách, v televizi pořád všichni melou o politické odpovědnosti. Tak mne začalo zajímat, co to ta politická odpovědnost vlastně je. Na internetu je všecko, říkají, tak jsem si zadal dotaz. Jediný, kdo tam k tomu měl vysvětlení, je pan politolog Pehe, kterého nemusím a nečtu.

A tak nezbylo, než abych si to promyslel a definoval sám, vlastní hlavou:

Politická odpovědnost je zřejmě specifická forma známého Damoklova meče.

Jakmile prostý občan vstoupí do politiky, ruka osudu nad něj na tenounký vlásek zavěsí Damoklův meč, tu politickou odpovědnost. A ta pak nad ním visí po celou dobu jeho politické kariéry. Ve dne, v noci. čtyřiadvacet hodin denně. Nedovedu si ani představit, v jakém stresu pak politici žijí.

Sedí v parlamentě nebo ve vládě, vymýšlí zákony a rozhodují o nich a přitom nad nimi ta strašná hrozba politické odpovědnosti. To se pak nelze divit, že v takovém stresu začasté vymyslí a schválí i nějakou pitomost. A není úniku! Zajde do Hotelu Kempinski na pivo a co tam nad politikem visí? Politická odpovědnost! Zajede si odpočinout na chatu a už s hrůzou odemyká dveře. Je tam?! Samozřejmě, že je. Už se tam nad ním v průvanu kývá! Na tom tenounkém vlásku! Jako v tom vtipu: Otevře konzervu ....

Ani v noci si politik neodpočine. Ať spí, či bdí, pořád nad ním ta kletá politická odpovědnost. A tak si říkám, kde tihle lidé vůbec berou tu obrovskou odvahu do politiky jít?

Přesto, že je všeobecně známo, že ten tenounký vlásek, na kterém politická odpovědnost nad nimi visí, se občas přetrhne. Vzpomeňme, jak se tenkrát utrhla nad panem ministrem obrany. Rumps! A druhý den byl místo ministrem obyčejným ředitelem přes eroplány. S královským platem, ale ta strašná degradace!!

Nebo ten...no ten mašinfíra, jak se honem jmenoval?! Taky! Rup - a druhý den si pakoval svých osmdesát nebo kolik milionů a byl z něj obyčejný advokátní koncipient.

Ovšem žijeme v Česku. Takže ti mazanější si ten Damoklův meč už dávno prostě pověsili na pořádné lano, možná i zpevněné kevlarem. Jako třeba pan ministr...no, nebudu jmenovat, když nade mnou visí ten Damoklův meč Náhubkového zákona.

A ti ostatní? Ti si za ta léta v politice už asi zvykli. Člověk si zvykne i na šibenici, říká se. A když je ta politická odpovědnost dobře placená, pak obzvlášť.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Pazderka | pondělí 13.6.2011 11:04 | karma článku: 11,93 | přečteno: 793x